Rogiers tekeningen zijn een hit op Instagram: ‘Mensen zullen het niet altijd snappen’
Misschien heb je het al eens langs zien komen: de tekeningen van de Bossche Rogier Roeters (38). Hij plaatst ze…
Iedereen heeft een andere manier van omgaan met een traumatische ervaring. Zo kunnen sommige mensen het een plekje geven door kunst te maken. Anniek Snoeijs (23) uit Den Bosch overwint haar trauma aan seksueel grensoverschrijdend gedrag op deze manier.
Anniek is een echte Bosschenaar, die afstudeert aan de fotografie-opleiding in Brussel. Daarvoor heeft ze een bijzonder project opgezet: Bloom. Het is een verwerkingsproces van een traumatische ervaring rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Anniek heeft hier helaas zelf mee te maken gehad toen ze 16 jaar oud was. “Ik heb er jaren niet over gepraat, pas na zeven jaar vertelde ik het aan mijn ouders.”
Dat deed ze op een bijzondere manier: “Omdat ik ze niet wilde kwetsen, en omdat ik wist dat ik meteen zou dichtklappen als ik het ze zo zou vertellen, maakte ik een video.” Ze moest destijds voor haar opleiding een video maken en op die manier kon ze aangeven wat er gebeurd was en wat voor impact dit had op haar leven. “Zoiets is erg moeilijk om te vertellen aan je dierbaren, maar reageerden erg lief.”
Tekst loopt door onder foto’s
In die zeven jaar heeft ze het eerst weggestopt, waarna ze hulp zocht en een lieve vriend kreeg die haar hielp. Ze heeft zich lange tijd eenzaam gevoeld hierin, dat is ook een reden waarom ze het project begon. “Ik wil het bespreekbaar maken en het taboe doorbreken. Daarom heb ik, naast mijn zelfportretten, tien portretten gemaakt van andere vrouwen die ook slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag”, legt ze uit. Dit doet ze ook om slachtoffers hoop te geven. “Verder maakte ik beelden over mijn eigen verwerkingsproces.”
Zo ging ze naar de plek waar het gebeurde en maakte ze beelden die op een poëtische manier haar gevoelens weergeven, zoals een foto van bewegend water dat voor de chaos in haar hoofd staat. “Ik maak een boek waarin ik de ervaringen zet van de mensen die ik geportretteerd heb. Sommige zijn heel letterlijk, andere wat poëtischer. Bij deze teksten staan de namen bewust niet – om privacyredenen.”
Om de kosten van het uitgeven van dit boek te dekken, is ze een crowdfunding gestart via Voordekunst. “Om dit te doen heb ik 7500 euro nodig. Het gaat best goed; ik zit op 35 procent! Kunstloc Brabant steunt dit project ook. Mensen kunnen bij de crowdfunding het boek pre-orderen.” Ook heeft ze een mooie Award gewonnen met haar expositie: de Art’Mazone. Dit is een prijs die Belgisch Kruispunt voor gendergelijkheid VZW Amazone uitdeelt. “Ik vind het erg belangrijk dat mensen er weer hoop van krijgen, ik wil niet alleen focussen op de dieptepunten. Voor mij was het project heel therapeutisch.”
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken