Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bossche Anne leeft zo duurzaam mogelijk: ‘Mijn tandpasta zit in een potje, niet in een tube’

Door Myrthe van Munster 14 oktober 2019

Anne Kessels (23) woont in Den Bosch en doet haar best om zo klimaatvriendelijk mogelijk te leven. Daarover houdt ze een blog bij, waar ze nieuwtjes en tips deelt. Ze vertelt ons wat ze doet om milieubewust te leven. 

Studente Anne heeft voor zichzelf een paar doelen gesteld waar ze mee bezig is: “Ik eet een paar keer per week vegetarisch of zelfs veganistisch. Ook probeer ik minder plastic te gebruiken, bijvoorbeeld door mijn fruit en groenten op de Markt te kopen. Als je dat doet, verbruik je geen onnodig verpakkingsmateriaal”, legt ze uit. Ze gebruikt een shampoobar, dat is harde zeep zonder verpakking. Haar tandpasta zit in een potje, niet in een tube.

Prijskaartje

Buiten onnodig plastic vindt Anne nog iets belangrijk: ze probeert geen kleding te kopen bij winkels als H&M, Zara of Pull & Bear. “Fast fashionbedrijven zijn grote verspillers. Ze verbranden overschotten van kleren.” Nederland heeft een verdrag met bedrijven die let op duurzaamheid en lonen, het convenant. Een paar winkels in de stad doen daaraan mee, bijvoorbeeld Costes. Het nadeel is dat duurzame kleding vaak een prijskaartje heeft. “Meestal wacht ik tot ik genoeg geld heb en soms koop ik tweedehandse kleding.” Den Bosch kan het op modegebied wel beter doen, want duurzame schoenen en kleding kopen is nog steeds moeilijk. “Duurzame schoenen kun je online bestellen, maar je schoenkeuze is heel persoonlijk. Ik pas schoenen het liefste zelf voor ik ze koop, dat doe ik liever niet online.”

“Juist als iedereen een klein beetje doet voor het milieu, wordt het beter”

Schuldig voelen

Anne is nu anderhalf jaar haar leven aan het verduurzamen. “Natuurlijk kun je het niet meteen perfect doen, maar de kleine beetjes helpen! Als je echt niks meer mag eten of doen, is het ook niet leuk.” Wat Anne niet vindt helpen, is als iemand met het argument komt dat andere mensen ook niet duurzaam leven. “Juist als iedereen een klein beetje doet voor het milieu, wordt het beter.” Ze voelt zich wel heel schuldig als ze bijvoorbeeld in het vliegtuig stapt. Ook daar heeft ze een oplossing voor gevonden: Trees for All. “Daar kun je berekenen hoeveel de CO2 uitstoot kost en die prijs kun je doneren, zodat het bedrijf nieuwe bomen plant.”

(Tekst gaat door onder foto)

Het blik als pot. Foto: Anne Kessels

Oud blik als pot

Anne woont samen met haar vriend en hij is ook van mening dat iets moet gebeuren tegen klimaatverandering. “Hij steunt me en eet mee als we geen vlees eten, maar hij gebruikt geen shampoobar.” Anne vindt het moeilijk om meubels te kopen die beter zijn voor het milieu, maar ze heeft wel een paar oplossingen. “We hebben de tuinset gepimpt en ik gebruik oude voedselblikken als potten voor planten.”

(Tekst loopt door onder video)

“Ik denk dat we het verschil kunnen maken, maar het wordt heel lastig”

Andere mensen helpen

Ze deelt tips, nieuwtjes en recepten op haar blog. Ook heeft ze een YouTube-serie, waarin ze vlogt over koken zonder plastic. De nieuwtjes gaan over onderzoeken, maar ook over nieuws dat ze overneemt van media. Bijvoorbeeld dat Nederlanders minder voedsel verspillen, of cijfers over World Cleanup Day. Haar blog houdt ze niet alleen bij voor zichzelf, maar ook om andere mensen te helpen. “Ik vond het zelf al lastig om informatie te vinden hierover, dus hiermee wil ik mensen helpen. Ik heb nog niet heel veel volgers, maar ik ben al blij als ik 350 mensen in een maand heb geholpen.”

Veel nieuws over het klimaat kan een beklemmend gevoel geven, alsof de wereld vergaat. Anne is nog steeds optimistisch over de toekomst. “Als ik negatief was geweest, deed ik dit niet. Ik denk dat we het verschil kunnen maken, maar het wordt heel lastig.”

Ken je ook een bijzondere Bosschenaar? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Meer inspirerende Bosschenaren:

Jeroen Bouman en Joep Rovers

Sportieve milieuactivisten! Joep en Jeroen ruimen al rennend zwerfafval op

Het is World Cleanup Day op zaterdag 21 september! Over de hele wereld ruimen mensen zwerfafval op z...

Sinyuan en Sara zijn jongerenambassadeurs: ‘We willen iets terugdoen voor de stad’

De gemeenteraad maakt beslissingen over de stad, maar jongeren willen vaak ook iets te zeggen hebben...
Friso Woudstra

Friso wil stadsdichter van Den Bosch worden: ‘De stad verdient iemand die de volle aandacht geeft’

Eindhoven, Tilburg, Breda en ga zo maar door: allemaal steden die een stadsdichter hebben. En dus ko...

adv.