Abu helpt bij de daklozenopvang: ‘Het stereotype beeld van een dak- of thuisloze klopt niet’

inloopschip
Abu (links) en Bradley (rechts) Foto: indebuurt Den Bosch

Het eerste waar veel mensen aan denken als ze het woord ‘dakloze’ horen, is volgens Abu Aoulad een oude, naar alcohol ruikende man die om geld bedelt. Maar slechts een klein percentage voldoet aan dit stereotype. Als begeleider van het Inloopschip in Den Bosch helpt Abu cliënten. “Bij de meeste mensen zie je het echt niet als ze dak- of thuisloos zijn.”

Midden in de Hinthamerstraat staat een groot, historisch pand. De hoge plafonds en het glas-in-lood zorgen voor een chique uitstraling. Toeristen verwachten misschien dat hier een welvarende familie woont, maar het tegenovergestelde is waar. Hier zit het Inloopschip: de plek waar dak- en thuislozen uit de regio een plek krijgen om te verblijven. Een tijdelijke plek, want uiteindelijk is het doel dat iedereen doorstroomt. Als we aankomen worden we eerst begroet door de bewaking. Zou dat nodig zijn? Is het zo onveilig dat er bewaking nodig is? “Nee hoor”, verzekert Abu als hij ons tegemoet loopt. De bewaking staat hier ook voor de omwonenden, zodat ze weten dat er altijd mensen zijn.”

Aan de koffie

Abu begeleidt ons naar een kamer achter de bar. De koffie staat klaar, aan de muur hangen foto’s. De sfeer is luchtig. “Had je dat niet verwacht?”, vraagt Abu lachend. “Dat hoor ik vaker. Maar eigenlijk is het heel open hier. Je moet niet denken dat op de slaapvertrekken alleen maar ongeschoren, vieze mensen zijn. Het tegendeel is waar. Er zijn zoveel voorbeelden te noemen van mensen die heel ‘normaal’ zijn, als je het zo wil noemen.”

“Iedereen kan hier terechtkomen, dat geloof ik echt”

Verkeerde keuzes

Normaal? Maar hoe word je dan zomaar dak- of thuisloos? “Nou, niet zomaar natuurlijk. In veel gevallen hebben de cliënten verkeerde keuzes gemaakt en zijn ze vervolgens door de situatie hier terechtgekomen. Maar dat kan iedereen overkomen. Ik geloof dat echt ieder mens in het Inloopschip kan zitten. Er was bijvoorbeeld een meisje die een universitaire studie had afgemaakt, maar uit huis werd gezet door haar vriend. Tja, wat moet je dan?”

De procedure

Abu neemt ons door het proces van het Inloopschip. Mocht er iemand binnenkomen, heeft diegene niet zomaar een plek. Eerst wordt een intake gedaan, vervolgens wordt gekeken of het Inloopschip echt de beste optie voor iemand is. “We hopen altijd dat er toch andere opties zijn. Dit is een soort noodoplossing. Na een intake kijken we of we diegene hier een plek kunnen geven of moeten doorsturen. Alleen als huisvesting het ‘hoofdprobleem’ is, zijn wij de beste oplossing. We zijn geen psychologen of verslavingsdeskundigen en daarom zijn we niet voor iedereen de beste keus.”

Tekst loopt door onder de foto van de keuken

Dankbare job

Als begeleider helpt Abu de cliënten van het Inloopschip. Een dankbare taak, lijkt ons zo. “Dat is het zeker. Af en toe is het zwaar, maar meestal heel erg mooi om te doen. Ik vind het fantastisch als een cliënt er goed uitkomt. Neem nou Bradley [rechter man op de foto, red.]. Hij is vanwege omstandigheden tijdelijk hier, maar heeft nu al een baan. Dat is toch prachtig?”

“Je moet niet denken dat op de slaapvertrekken alleen maar ongeschoren, vieze mensen zijn. Het tegendeel is waar”

Zware job

Elke dag omgeven zijn door mensen die het moeilijk hebben, dat moet toch zwaar zijn. Abu: “Er zijn van die dagen dat je het werk mee naar huis neemt. Toch vind ik het meestal niet erg. Ik bedoel: het is ook wel logisch dat je in het weekend af en toe aan je werkt denkt? Dat maakt mij niet uit, ik hou van mijn werk en de mensen hier.”

Tekst loopt door onder de foto 

Bradleys verhaal

Een van de cliënten van Abu is de 22-jarige Bradley. Hij verblijft sinds kort in het Inloopschip. “Dat komt vanwege financiële problemen”, vertelt hij openhartig. “Het is de situatie waarin ik nu zit, maar het gaat goed met me. Abu en de andere begeleiders motiveren me om aan mijn situatie te werken.” Met succes. Bradley heeft sinds kort weer een baan als verkoper. “Dat vind ik tof om te doen, want ik doe dan mee met de maatschappij.”

Leren sparen

Bradley: “De komende tijd ga ik mijn best doen om te leren sparen. Dat is iets waar ik tot op heden moeite mee heb. Maar ik moet wel sparen, om weer in een gezonde situatie te komen. Ik wilde heel lang geen uitkering hebben, omdat dat dat niet goed voelde. Ik wil er iets voor doen, en op die manier iets opbouwen. Nu wordt mijn inkomen aangevuld met een uitkering. Dat voelt een stuk beter.”

Toekomst

Hoe de toekomst van Bradley eruit ziet? “Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik denk veel na over een studie. Of ik dat daadwerkelijk ga doen weet ik nog niet. Daarnaast heb ik een aantal fysieke doelen die ik wil bereiken. Over een tijdje wil ik fit genoeg zijn om te voetballen. Ik hoop dat het lukt.” “Tuurlijk lukt je dat!”, vult Abu aan.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Meer inspirerende Bosschenaren:

Stichting Vrienden van het Inloopschip

Hinthamerstraat 141, 5211 MK Den Bosch

Meer informatie

Stichting Vrienden van het Inloopschip

Hinthamerstraat 141, 5211 MK Den Bosch

Meer informatie

Stichting Vrienden van het Inloopschip

Hinthamerstraat 141, 5211 MK Den Bosch

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bosschenaar van de Week

Ga naar “Aan tafel bij… Jacques van Geffen ‘Iedereen verklaarde me voor gek!’”

Aan tafel bij… Jacques van Geffen ‘Iedereen verklaarde me voor gek!’

Ga naar “Bossche Ilona en Maud maken hun eigen voorstelling”

Bossche Ilona en Maud maken hun eigen voorstelling

Ga naar “Jordi hoopt op stamceltransplantatie: ‘ik kon mijn linkerzijde op een dag niet meer besturen’”

Jordi hoopt op stamceltransplantatie: ‘ik kon mijn linkerzijde op een dag niet meer besturen’

In onze gids

Ga naar “Jack’s Foodbar”

Jack’s Foodbar

 • Brede Haven 7
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Jack's FoodbarJack's Foodbar

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Aardappelen 1+1 gratis”

Aardappelen 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg”

Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg

 • Fulltime
Ga naar “International Webshop Marketer | EMEA office Netherlands”

International Webshop Marketer | EMEA office Netherlands

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert”

Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert

 • Mainstage Brabanthallen
 • 30 december 2022