Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bossche horecaondernemers: ‘Terrassen openen met 1,5 meter afstand is een dooddoener’

Door Marèl Holtermans 6 mei 2020

Het is bekend: vanaf 1 juni mogen horecazaken in Den Bosch weer open, mits verspreiding van het coronavirus niet groter wordt. Dat maakte premier Rutte bekend tijdens de persconferentie van woensdagavond. Wij vroegen ons af wat Bossche horeca-ondernemers hiervan vinden en wat ze denken van de 1,5 meter afstand. 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Horecagelegenheden moeten zich wel aan een aantal voorwaarden houden:

  • Terrassen en restaurants mogen open vanaf maandag 1 juni. Dit geldt ook voor strandtenthouders;
  • je bent alleen welkom op reservering;
  • medewerkers moeten tijdens het maken van de reservering een intake doen en checken of je klachten hebt;
  • iedereen zit aan een tafel en er moet anderhalve meter afstand gehouden worden;
  • het maximum aantal aanwezigen is dertig per restaurant, inclusief personeel, maar dat wordt vanaf 1 juli uitgebreid naar honderd.

Let op: premier Rutte gaf aan dat deze maatregelen allemaal onder voorbehoud zijn. Het kan weer worden ingevorderd. 

Cees Lankhaar – Tante Pietje

TANTE PIETJE IS PREVENTIEF GESLOTEN T/M 2 APRIL! Wij zijn met zijn allen in goede gezondheid echter, nemen wij deze…

Posted by Bistro Tante Pietje, Den Bosch on Sunday, 15 March 2020

“Ik heb er een hard hoofd in”, zegt Cees. “Ik weet gewoon niet hoe we die 1,5 meter afstand moeten bewaren. Tante Pietje heeft de vorm van een lange strook. Als je hier 1,5 meter afstand wilt houden, kunnen gasten niet naar de wc. En hoe zit het met mijn personeel? Hoe moeten zij die afstand bewaren? Ik heb zoveel vragen over dit plan. Het klinkt wat mij betreft als een dooddoener?”

Geen goede optie

Cees: “Ik vind het een beetje ondoordacht. Je gaat naar een horecagelegenheid omdat je de beleving wilt; je komt voor de gezelligheid. Maar eten met slechts een paar gasten in de hele ruimte? Dat is toch gewoon geen doen? Dat zou betekenen dat je puur voor het eten naar een horecatent gaat, maar in hoeveel gevallen is dat zo? Uitgaan heeft een heel andere betekenis: je bent samen met anderen. Daar draait het om.”

Andere optie

“Ik denk dat het voor veel zaken alleen mogelijk is als we de terrassen volledig openen, maar de restaurants maar voor een gedeelte. Dan kunnen we ook weer een inhaalslag maken ten opzichte van de verloren maanden. En zeg nou zelf: bij verschillende andere plekken, zoals de bouwmarkten, is het toch ook druk?”

Jan van Kollenburg – Bar le Duc

Posted by Café Bar le Duc on Monday, 2 March 2020

“De 1,5 meter afstand houden? Dat is bijna niet mogelijk”, zegt Jan. “Iedereen die weleens op vrijdagavond in de Uilenburg is geweest, weet dat het er heel erg druk kan zijn. En de straat is nou eenmaal heel erg smal. Daarom geloof ik niet in die 1,5 meter. Ik denk dat dat helemaal niet haalbaar is.”

Weinig tafels

“Normaal gesproken heb ik buiten acht tafels. Als we 1,5 meter afstand moeten houden, blijft er weinig over. Veel mensen denken: als de terrassen open mogen, hebben de ondernemers tenminste iets. Maar dat is dus niet waar: openen voor zo weinig gasten kost eerder geld dan dat het iets oplevert.”

Eigen verantwoordelijkheid

“Ik denk dat het veel logischer is dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen of ze wel of niet komen. Mensen kunnen zelf goed bepalen of ze gezond zijn, of dat ze in een risicogroep zitten. Dan is het logisch dat je niet komt.”

Frans van Dijk – Picasso

Zondag 16 april hebben wij tijdens de lunch een leuke paasaanbieding voor u!! Een 3-gangen keuzemenu voor maar €25,- ipv…

Posted by Restaurant Picasso on Friday, 24 March 2017

“Wij hopen dat de terrassen open mogen, maar dan met meer ruimte dan 1,5 meter. Ik denk dat die toezegging bij veel horecaondernemers tegen gaat vallen.”

Rob Sleutjes – Lokaal 1650

Posted by lokaal 1650 on Wednesday, 12 February 2020

Rob: “Natuurlijk gaan we inspelen op de al geldende regels, door tafels uit elkaar te zetten, met handschoenen aan te werken en handgel te bieden. Ook zijn we aan het bekijken wat we zowel binnen als buiten onze zaak qua routing kunnen realiseren om zo min mogelijk ‘botsmomenten’ te hebben. Door het karakteristieke karakter van het pand, hebben we al wat verschillende compartimenten. Hierdoor is het op een natuurlijke manier mogelijk om gasten op afstand van elkaar te placeren. Samen met de andere ondernemers in de Korte Putstraat zijn we straatbreed een plan aan het ontwikkelen om ook daar de routing van mensen te kunnen regelen.”

Voorbeeld aan andere landen

“We doen er alles aan om zo snel en goed mogelijk weer open te kunnen. Horecaondernemers zijn niet gemaakt om stil te zitten. En dat hebben we de afgelopen weken ook niet gedaan, we hebben de zaak opgeknapt door alles te schilderen, maar nu willen we weer gasten gaan ontvangen! Grappig genoeg merkten we allemaal thuis dat we er aan toe zijn: de chef deed zijn buis aan achter zijn eigen fornuis, de bedrijfsleidster schonk haar vriend in Lokaalblouse wijn in en ik tapte water voor mijn dochters uit te kraan alsof het bier was. Kortom: we zijn er klaar voor.”

Jan van der Putten – Verkadefabriek

verkadefabriek
Foto: indebuurt Den Bosch

“Achter de schermen zijn we druk bezig om alles gereed te maken. We willen graag weer aan de slag, ook met het horecagedeelte.” Bij Verkadefabriek zijn ze daarom bezig met het realiseren van een reserveringssysteem, om drukte te voorkomen. Op die manier weet het personeel precies hoe laat mensen komen en om hoeveel mensen het gaat. “Daarnaast halen we wat tafels weg. Gelukkig is ons horecagedeelte groot en hebben we daardoor veel mogelijkheden.

Het horecagedeelte is niet de enige verandering die Jan doorvoert, meer daarover lees je hier.

Jeroen Guijt – Café Reinders

Part 1. Done.Wij zijn weer geopend vanaf 15.00u met een nieuwe vloer, het Nederlands elftal en lekkere bokbiertjes! #construction #work #progress #nieuwevloer #lekkerdansen #OnsOranje #voetbal #bokbier

Posted by Café Reinders on Thursday, 10 October 2019

“We zijn al een tijd bezig met bedenken hoe we coronaproof open zouden kunnen. Dat wil zeggen: routes, menukaarten, bedienen, maar ook hoe we de toiletten coronaproof kunnen houden”, zegt Jeroen. “Bij ons zitten die in het café beneden en zowel de trap als de gang zijn zeer smal. We moeten dus gaan werken met een ‘vrij-‘ of ‘bezetsysteem’ bovenaan de trap realiseren.”

Weinig terras

“We hopen dat we vanuit de gemeente op een of andere manier wat meer coulance krijgen voor het voeren van het terras. We hebben normaliter maar een terras met zes tafels buiten. Met 1,5 meter afstand blijven er nog twee of drie over.”

Lees ook:

shoeby hudson's bay den bosch

Nieuws! Dit komt in het pand van Hudson’s Bay

Geen Primark, foodhall, IKEA of Decathlon maar Shoeby. Dat komt in het oude pand van Hudson's Bay in...
janzen den bosch

De nieuwste zaak in Den Bosch is geopend: ‘Mensen zijn hartstikke enthousiast!’

Het is gedurfd: in tijden van de coronacrisis een winkel starten. Gertjan Schot twijfelde geen secon...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.