Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij de JOVD maak je vrienden voor het leven: ‘We zijn lekker laagdrempelig’

Aangeboden door JOVD ‘s-Hertogenbosch e.o. 25 juni 2020

Ze borrelen gezellig samen, bezoeken congressen, praten over de hedendaagse actualiteit en ontmoeten zo nu en dan grote namen uit de politiek. En dan maken ze ook nog eens vrienden voor het leven. Bij de JOVD ‘s-Hertogenbosch – voluit Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie – is het de keiharde realiteit. Al 71 jaar is de vereniging een ontmoetingsplek voor vele jongeren tussen de 14 en 31 jaar.

“Wij zijn een jongerenorganisatie gelieerd aan de VVD.” Vince Janssen (22), voorzitter van de Bossche afdeling, zegt het vol overtuiging. “Maar”, roept hij er meteen achteraan, “wij zijn politiek onafhankelijk.” Wat hij daarmee bedoelt? “Dat we het niet altijd eens zijn met alle standpunten van de VVD. Over het algemeen vinden we ons in de liberale waarden, maar omdat wij politiek onafhankelijk zijn, bepalen wij onze eigen standpunten. Vanzelfsprekend mag je binnen de JOVD ook een andere politieke voorkeur hebben. Dat we lid zijn van de JOVD betekent niet dat we allemaal per se VVD stemmen.”

Tekst loopt door onder foto. 

Voorzitter Vince Janssen. Foto: JOVD

Genoeg te bespreken

“Dat willen we bewust zo houden”, zegt Rejin Mustafa (24). Zij is bestuurslid Promotie & Ledenwerving en zet de JOVD ‘s-Hertogenbosch op de kaart. “Doordat iedereen z’n eigen voorkeur en mening heeft, krijgen we leuke gesprekken en discussies. Overigens praten we niet alleen maar over politiek, we hebben genoeg activiteiten waarbij het even over iets anders gaat.” Zo schuift de jongerenorganisatie geregeld aan voor een borrel of bierproeverij. Of ze eten met z’n allen gezellig een hapje in de stad. “Het is echt een verrijking van je (studenten)leven”, benadrukt Vince. “We zijn een leuke groep, hebben het gezellig en je bouwt een groot netwerk op. En ja, het staat natuurlijk ook leuk op je cv.” 

Interessante sprekers

Dat is één ding wat zeker is: de JOVD is de oudste politieke jongerenpartij van Nederland (1949) en telt landelijk inmiddels 18 afdelingen. Naast alle gezellige borrels en feesten, is er ook ruimte voor het ‘serieuze’. Er zijn jaarlijkse diverse congressen en lokaal gezien komen interessante sprekers langs. “We hebben de burgemeester op bezoek gehad, maar ook Marco Kroon, Onno Hoes, de bisschop en de directeur van Avans”, vertelt Vince. “Je komt veel interessante mensen tegen en profiteert van je netwerk als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een stage of werk”, vult Rejin aan. Vince: “De absolute topdagen zijn de congressen, waar veel prominente (oud-)leden als Jort Kelder, Jan van Zanen en uiteraard Mark Rutte spreken. Daar leer je zo ontzettend veel van.”

Tekst loopt door onder foto. 

Bestuurslid Rejin Mustafa. Foto: JOVD

“Je maakt hier vrienden voor het leven”

“Dat maakt deze organisatie zo leuk”, zegt Rejin trots. “Je kunt er zelf uithalen wat je wil en hebt veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Je ontmoet nieuwe mensen, doet verschillende vaardigheden op en leert Den Bosch op een andere manier kennen.” Vince bekrachtigt Rejins enthousiasme. “Je maakt hier vrienden voor het leven. Ik ben nu 2.5 jaar lid en had niet gedacht dat dit zo’n leuke vriendengroep zou worden.”

‘We zijn geen politieke junkies’

De hechte vrienden van de JOVD hebben allemaal één gezamenlijke interesse: politiek. Vince: “Dat vormt natuurlijk wel de basis van onze organisatie. We zijn politiek geïnteresseerd en praten er graag over. Maar het is niet zo dat het continu daarover gaat; we zoeken een gezonde balans.” Rejin: “We zijn geen politieke junkies, maar maatschappelijk betrokken.”

Lekker laagdrempelig

Vince en Rejin benadrukken dat bij de JOVD ‘s-Hertogenbosch plek voor iedereen (tussen de 14 en 31) is, ongeacht politieke voorkeur. Vince: “We zijn lekker laagdrempelig en dat willen we ook blijven. Iedereen die wil, mag komen.” Rejin vult aan: “Je hoeft hier niet in jasje/dasje rond te lopen. Als je in een t-shirt wil komen, is dat ook prima. Het belangrijkste is dat je jezelf blijft.”

Word lid van de JOVD

Enthousiast geworden? Meld je dan aan als nieuw JOVD-lid via de oranje button hieronder:


Deze bijdrage wordt je aangeboden door JOVD ‘s-Hertogenbosch e.o.. Meer over JOVD ‘s-Hertogenbosch e.o. ontdekken?

JOVD ‘s-Hertogenbosch e.o. gemeente en lokale diensten

GeopendHele dag

Bekijk meer:gemeente en lokale diensten

adv.