Advertentie wordt geladen…

Bekende (onbekende) Bosscharen: deze stadsgenoten kent iedereen

Je hoeft niet door te breken in de showbizzwereld om beroemd te worden. Wij hebben in Den Bosch ook tal van BB’ers. Oftewel: bekende Bosschenaren. Kijk eens naar deze mensen, wedden dat je weet wie ze zijn?!

Advertentie wordt geladen…

Thijs Verberne (a.k.a. Free Hugs-guy)

Thijs Verberne (34) komt oorspronkelijk uit Deurne, maar verhuisde een paar jaar geleden naar Den Bosch. Omdat hij nog niemand kende in zijn nieuwe stad, bedacht hij een bijzondere manier om Bosschenaren te ontmoeten: free hugs voor iedereen die er behoefte aan heeft.

Rondje door de stad

Thijs is meestal woensdagochtend in de stad te vinden. “Ik begin dan bij de Parade en loop door naar het station”, vertelt hij. “Ik merk vaak dat mensen niet meteen weten wat ze ermee aan moeten. Sommigen hebben helemaal geen zin in een knuffel, maar denken er even over na en glimlachen dan wel. Dat is natuurlijk ook goed.”

Bij het station

Om die reden eindigt Thijs ook altijd bij het station, voor de roltrappen. “Velen moeten wennen aan het idee. Daarom wil ik ze ook die tijd geven. Bosschenaren zien me bovenaan de roltrap al, bedenken dan wat ze ervan vinden en als ze dan bij mij aankomen, vinden veel mensen het hartstikke leuk en fijn.”

Free Hugs
Foto: indebuurt Den Bosch

Straatmuzikant Stefan

De van oorsprong Roemeense straatmuzikant Stefan zit dagelijks met zijn gitaar in de Hinthamerstraat. Hij maakt zelf niet veel contact met de mensen, maar laat de muziek spreken. Stefan: “Ik speel hier in Den Bosch sinds 2003. Meestal op dit plekje. Ik ken heel veel liedjes en probeer zoveel mogelijk af te wisselen. Ik maak al heel lang muziek.”

Professioneel muzikant

In Roemenië speelde Stefan met name op een traditioneel folklore instrument, de ‘cobza’. Ook dit is een snaarinstrument. Hij was daar ongeveer tien jaar professioneel muzikant.

‘Den Bosch is zo mooi’

“Na Ceaușescu [voormalige president van Roemenië, red.] was er geen werk meer in Roemenië. Dat werd een probleem. De economie was daar niet goed.” Hij vertrok met zijn familie naar Nederland en begon een nieuw leven. “Nederland, en vooral Den Bosch, is zo mooi. Er is alles. In Roemenië was het te moeilijk om te werken.”

straatmuzikant Stefan
Foto: indebuurt Den Bosch

Putzanger Louis

Zijn gezang kan haast niemand ontgaan zijn in Den Bosch. Met zijn opvallende damesfiets met achterop een rood kratje, fietst zanger Louis door de straten van Den Bosch om zijn liederen en aria’s ten gehore te brengen. “Mijn doel is om mensen te bereiken en te laten genieten.”

Op de Markt

Je vindt Louis meestal bij de put op de Markt. Louis: “Dit is een echte ontmoetingsplek waar ik een praatje maak met iedereen die dat leuk vindt. Van jong tot oud, Bosschenaar of van ver daarbuiten: er is altijd levendigheid waarbij mijn muziek mensen verbindt.” Sinds Theater aan de Parade wordt gesloopt, kiest de zanger ook regelmatig voor de ruïne als podium.

295 liedjes uit het hoofd

Louis is begonnen met zingen toen hij nog maar een klein jochie was. “Mijn moeder vroeg mij of ik het Ave Maria voor haar wilde zingen. Ik was erg onzeker, maar deed het uiteindelijk toch. Achteraf gezien is dat het begin geweest van mijn liefde voor operamuziek.’’ Inmiddels heeft Louis veel geoefend en kent hij zijn 295 liedjes bijna allemaal uit zijn hoofd.

zanger Louis bekende bosschenaren
Zanger Louis | Foto: indebuurt Den Bosch

Nachtburgemeester Lidwien van Noorden

Ze is dan misschien halverwege de zestig, Lidwien van Noorden staat nog met beide voeten tussen de jongeren. Letterlijk én figuurlijk. Als nachtburgemeester en kunstenares probeert ze het uitgaansleven in de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor alle Bosschenaren. Met de nadruk op ‘alle’. “De nacht is van iedereen.”

Geen officiële functie

Nachtburgemeester Lidwien heeft veel verschillende taken. Al staat geen daarvan vast. “Je moet niet denken dat dit een officiële functie is. Ik doe dit vrijwillig en het staat los van de politiek, maar ik ga wel regelmatig met de gemeente in gesprek.”

“Ik merk dat het nog een beetje moet landen dat er een nachtburgemeester is. Daarom zie ik het als mijn taak om deze functie goed neer te zetten. Zowel bij de politiek, als bij de horeca en de Bosschenaar zelf. Maar het komt wel, het heeft alleen tijd nodig. Ik ben natuurlijk niet meer de allerjongste, maar in mijn hart blijf ik een rebel.”

nachtburgemeester den bosch
Lidwien met haar ambtsketting. Foto: indebuurt Den Bosch

Bloemetjesvrouw Marieke

Marieke uit De Muntel is een opvallende verschijning in de stad. Met haar zelfgemaakte kunstwerken van bloemen en fruit maakt zij Den Bosch al jaren een stuk kleurrijker. “Den Bosch moet dynamischer worden. Ik wil de stad betoveren en verrassen!” Haar bloemen waren eerder al op de Simon Stevinsweg en Boschveldweg te zien.

Samen met studenten

“Hoe leuk zou het zijn als ik dit in de toekomst niet meer alleen hoef te doen, maar samen met anderen. Het lijkt me fantastisch om bijvoorbeeld samen te werken met studenten van de kunstacademie”, vertelde ze eerder. “Ik daag ze, en natuurlijk álle creatievelingen uit de stad, hierbij uit om samen met mij Den Bosch nóg mooier te maken dan het nu al is!”

Bloemetjesvrouw Marieke
Bloemetjesvrouw Marieke | Foto: indebuurt Den Bosch

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bosschenaren

Ga naar “9 x dit zijn de favoriete restaurants van Bossche locals”

9 x dit zijn de favoriete restaurants van Bossche locals

goede reviews Gusto bossche ondernemers
Ga naar “5 x deze Bosschenaren zie je regelmatig, maar ken je niet”

5 x deze Bosschenaren zie je regelmatig, maar ken je niet

Pakketbezorger Astrid
Ga naar “Laurenzo van speluitleen De Hobbel: ‘Eerst vochten de kinderen, nu spelen ze samen’”

Laurenzo van speluitleen De Hobbel: ‘Eerst vochten de kinderen, nu spelen ze samen’

Aangeboden door Galant Vrijwilligersnetwerk & VrijwilligersAcademie073

In onze gids

Ga naar “Time to Wine”

Time to Wine

 • Orthen 85
 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “Terra Rosa”

Terra Rosa

 • Poeldonkweg 5
 • Bloemisten

Nu geopend

Ga naar “Johannahoeve Zuivel”

Johannahoeve Zuivel

 • Vliertseweg 1
 • Boerenbedrijven

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% korting op alle proefpakketten”

10% korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 21 juli 2021

Topper

Ga naar “Twee trouwringen voor de prijs van één”

Twee trouwringen voor de prijs van één

 • Anny van Buul Juweliers B.V.
 • Geldig t/m 30 juni 2021
Ga naar “AH Nederlandse aardbeien 400 gram 2 stuks € 4,50”

AH Nederlandse aardbeien 400 gram 2 stuks € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 juni 2021
Ga naar “Ola handijs van € 2,39 voor € 1,79”

Ola handijs van € 2,39 voor € 1,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 juni 2021
Ga naar “bij aankoop van een van de deelnemende acties gratis robijntje boekje, 2 voor € 7,50”

bij aankoop van een van de deelnemende acties gratis robijntje boekje, 2 voor € 7,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerk(st)er Contact Center”

Medewerk(st)er Contact Center

 • Libéma
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Eventmedewerker op- en afbouw”

Eventmedewerker op- en afbouw

 • Libéma
 • Parttime
racoon

Topper

Ga naar “Bezorgheld”

Bezorgheld

 • Domino’s Pizza
 • Parttime

Topper

Ga naar “Bedieningsmedewerker”

Bedieningsmedewerker

 • Lunch- & Dinercafé Van Puffelen
 • Parttime

Topper

Ga naar “Bedieningsmedewerker”

Bedieningsmedewerker

 • FF Swanjéé
 • Parttime

Topper