Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ken jij ze ook? Deze bekende onbekende Bosschenaren kent íedereen

Door Marèl Holtermans 8 oktober 2019

Je hoeft niet door te breken in de showbizzwereld om beroemd te worden. Wij hebben in Den Bosch ook tal van BB’ers. Oftewel: bekende Bosschenaren. Kijk eens naar deze mensen, wedden dat je weet wie ze zijn?!

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Putzanger Louis

zanger Louis
Zanger Louis | Foto: indebuurt Den Bosch

Zijn gezang kan haast niemand ontgaan zijn in Den Bosch. Met zijn opvallende damesfiets met achterop een rood kratje, fietst zanger Louis door de straten van Den Bosch om zijn liederen en aria’s ten gehore te brengen. “Mijn doel is om mensen te bereiken en te laten genieten.”

Je vindt Louis meestal bij de put. “Dit is een echte ontmoetingsplek waar ik een praatje maak met iedereen die dat leuk vindt. Van jong tot oud, Bosschenaar of van ver daarbuiten: er is altijd levendigheid waarbij mijn muziek mensen verbindt.”

295 liedjes uit het hoofd

Louis is begonnen met zingen toen hij nog maar een klein jochie was. “Mijn moeder vroeg mij of ik het Ave Maria voor haar wilde zingen. Ik was erg onzeker, maar deed het uiteindelijk toch. Achteraf gezien is dat het begin geweest van mijn liefde voor operamuziek.’’ Inmiddels heeft Louis veel geoefend en kent hij zijn 295 liedjes bijna allemaal uit zijn hoofd.

Marktman John

Marktman John
Marktman John | Foto: indebuurt

Als je wekelijks boodschappen doet op de Markt kan John je haast niet ontgaan zijn! De Markt is de plek waar hij al zo’n veertig jaar de marktkooplui voorziet van verse koffie, chocolademelk en zelfgemaakte soep. Iedere woensdag en zaterdag staat hij vanaf 7.30 uur klaar om zijn eerste ronde te lopen. John: “Ik loop met mijn kar zo’n tien tot vijftien kilometer per dag!”

Ons kent ons

Volgens John is het werken op de Markt perfect voor hem. “Als je jarenlang wekelijks op de Markt bent, ken je iedereen en iedereen kent jou. De interactie met de mensen is het leukste wat er is. Natuurlijk is er concurrentie tussen marktkooplieden, maar er is een grote saamhorigheid en we hebben we het heel fijn onderling. De Markt is één grote familie.”

Yung Petsi

Yung Petsi is verantwoordelijk voor de huisstijl van SMÈRRIG en maakt artworks voor verschillende evenementen en artiesten. Zo’n drie jaar geleden is hij begonnen met het maken van tekeningen in deze stijl. Zelf beschrijft hij zijn werk als ‘seksueel getinte tekeningen met een knipoog’. Waarom seks vaak terugkomt in zijn werk? “Uhh ja.. het is eens wat anders ofzo? Ik vind dat gewoon vet.”

Simpel houden

“Ik begin meestal met het maken van een korte simpele schets op papier en verder doe ik alles digitaal. Ik werk tegenwoordig met een drieluik en een vast kleurenpallet. Verder is alles puur lijnwerk. Ik wil het simpel houden: niet te veel detail en veel kleur. Ook probeer ik soms iets actueels aan toe te voegen aan de kunst. Dat werkt altijd goed! Die sekstape van Patricia Paay bijvoorbeeld. Eén dag later had ik die tekening af.”

Bloemetjesvrouw Marieke

Bloemetjesvrouw Marieke
Bloemetjesvrouw Marieke | Foto: indebuurt Den Bosch

Marieke uit de Muntel is een opvallende verschijning in onze stad. Met haar zelfgemaakte kunstwerken van bloemen en fruit maakt zij Den Bosch al jaren een stuk kleurrijker. “Den Bosch moet dynamischer worden. Ik wil de stad betoveren en verrassen!” Haar bloemen waren eerder al op de Simon Stevinsweg en Boschveldweg te zien.

Samen met studenten

“Hoe leuk zou het zijn als ik dit in de toekomst niet meer alleen hoef te doen, maar samen met anderen. Het lijkt me fantastisch om bijvoorbeeld samen te werken met studenten van de kunstacademie. Ik daag ze, en natuurlijk álle creatievelingen uit de stad, hierbij uit om samen met mij Den Bosch nóg mooier te maken dan het nu al is!”

Straatmuzikant Stefan

straatmuzikant Stefan
Foto: indebuurt Den Bosch

De van oorsprong Roemeense straatmuzikant Stefan zit dagelijks met zijn gitaar in de Hinthamerstraat. Hij maakt zelf niet veel contact met de mensen, maar laat de muziek spreken. Stefan: “Ik speel hier in Den Bosch sinds 2003. Meestal op dit plekje. Ik ken heel veel liedjes en probeer zoveel mogelijk af te wisselen. Ik maak al heel lang muziek.”

Professioneel muzikant

“In Roemenië speelde ik met name op een traditioneel folklore instrument, de ‘cobza’. Ook dit is een snaarinstrument. Ik was ongeveer tien jaar professioneel muzikant.”

Den Bosch is zo mooi

“Na Ceaușescu [voormalige president van Roemenië, red.] was er geen werk meer in Roemenië. Dat werd een probleem. De economie was daar niet goed.” Hij vertrok met zijn familie naar Nederland en begon een nieuw leven. “Nederland, en vooral Den Bosch, is zo mooi. Er is alles. In Roemenië was het te moeilijk om te werken.”

Nachtburgemeester Lidwien

nachtburgemeester lidwien
Lidwien met haar ambtsketting. Foto: indebuurt Den Bosch

Ze is dan misschien al 63, Lidwien van Noorden staat nog met beide voeten tussen de jongeren. Letterlijk én figuurlijk. Als nachtburgemeester en kunstenares probeert ze het uitgaansleven in de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor alle Bosschenaren. Met de nadruk op ‘alle’. “De nacht is van iedereen.”

Geen officiële functie

Nachtburgemeester Lidwien heeft veel verschillende taken. Al staat geen daarvan vast. “Je moet niet denken dat dit een officiële functie is. Ik doe dit vrijwillig en het staat los van de politiek, maar ik ga wel regelmatig met de gemeente in gesprek.”

“Ik merk dat het nog een beetje moet landen dat er een nachtburgemeester is. Daarom zie ik het als mijn taak om deze functie goed neer te zetten. Zowel bij de politiek, als bij de horeca en de Bosschenaar zelf. Maar het komt wel, het heeft alleen tijd nodig. Ik ben natuurlijk niet meer de allerjongste, maar in mijn hart blijf ik een rebel.”

Jack Mikkers

Burgemeester jack mikkers loonsverhoging
Foto: indebuurt Den Bosch

VVD’er Jack Mikkers is inmiddels al twee jaar onze burgervader. Hij komt oorspronkelijk uit Heeze, maar zit naar eigen zeggen prima op zijn plek in Den Bosch. Ook buiten zijn werk om is hij graag in de stad. Zo gaat hij vaak een hapje in het centrum eten. “Of ik ga naar het theater, Het Noordbrabants Museum… Noem maar op. Vrienden van me uit Maasdriel zijn van huis uit Bosschenaren, dus nemen me ook regelmatig mee. Ik ben als bezoeker natuurlijk veel in de stad, maar als burgemeester besteed ik ook veel aandacht aan de wijken. De kracht van Den Bosch zit niet alleen in de binnenstad, maar in de hele gemeente. Ik ga voor één ‘s-Hertogenbosch.”

Free Hugs Guy Thijs

Free Hugs
Foto: indebuurt Den Bosch

Thijs Verberne (34) komt oorspronkelijk uit Deurne, maar verhuisde anderhalf jaar geleden naar Den Bosch. Omdat hij nog niemand kende in zijn nieuwe stad, bedacht hij een bijzondere manier om Bosschenaren te ontmoeten: free hugs voor iedereen die er behoefte aan heeft.

Rondje door de stad

Thijs is meestal woensdagochtend in de stad te vinden. “Ik begin dan bij de Parade en loop door naar het station”, vertelt hij. “Ik merk vaak dat mensen niet meteen weten wat ze ermee aan moeten. Sommigen hebben helemaal geen zin in een knuffel, maar denken er even over na en glimlachen dan wel. Dat is natuurlijk ook goed.”

Om die reden eindigt Thijs ook altijd bij het station, voor de roltrappen. “Velen moeten wennen aan het idee. Daarom wil ik ze ook die tijd geven. Bosschenaren zien me bovenaan de roltrap al, bedenken dan wat ze ervan vinden en als ze dan bij mij aankomen, vinden veel mensen het hartstikke leuk en fijn.”

Wijkagent Marc

Wijkagent Marc
Foto: indebuurt Den Bosch

Marc van Wijnen is op Instragram een bekend gezicht onder de naam Wijkagent Marc. Een aantal jaar geleden werd Marc – die toen als agent in Eindhoven werkte – gevraagd om de overstap naar Den Bosch te maken. Het doel: meer uniform in de wijk, zonder dat het afschrikt. Een hele uitdaging, maar eentje die hij niet wilde afslaan. Marc: “Ik vond het een heel sterk idee. Ik merkte wel dat de wijkbewoners erg aan me moesten wennen. Politie in de straat betekende slecht nieuws. Tegenwoordig is het zo dat mensen me herkennen en het soms zelfs leuk vinden om me te zien!”

Instagrammer

Wijkagent Marc is natuurlijk het meest in de wijk te vinden, maar mocht je daar niet langskomen, kun je hem altijd online vinden. Via Instagram houdt hij honderden volgers op de hoogte van zijn avonturen bij de politie. “Op die manier kan ik mijn werk laten zien. Dat is erg leuk, zodat ze ook de menselijke kant kunnen zien.”

Lees ook:

Marije Bleijlevens

Marije heeft een bijzondere missie: ‘Ik wil meer moestuinen in Den Bosch’

Het begon allemaal toen ze een moestuintje bij de supermarkt kreeg. Hoe ze die moest onderhouden, wi...
Jeroen Bouman en Joep Rovers

Sportieve milieuactivisten! Joep en Jeroen ruimen al rennend zwerfafval op

Het is World Cleanup Day op zaterdag 21 september! Over de hele wereld ruimen mensen zwerfafval op z...

Binnenkijken bij interieurdesigner Nadieh: ‘Ik wil hier nooit meer weg!’

Heb je je ooit afgevraagd hoe een interieurdesigner woont? Misschien komt de inrichting zo uit een m...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Bosschenaren

adv.