Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Willeke heeft iets tofs bedacht voor carnaval: ‘Ik probeer op de actualiteit in te spelen’

Door Thijs Dingemans 24 januari 2020

De carnavalskriebels nemen langzaam toe. Dat geldt ook voor Willeke Verhagen (27), die niet kan wachten tot heel Oeteldonk met haar emblemen rondloopt. “Ze zijn net wat anders dan normaal. Ik speel in op de actualiteit en bedenk er dan iets leuks bij.”

“Kijk, dit zijn ze.” Willeke wijst naar de muur in haar woonkamer. Een aantal emblemen hangt netjes naast elkaar. Ook die van dit jaar hebben een plekje gekregen. Althans, de schetsen. “Ik krijg als het goed is volgende week de eerste honderd emblemen binnen.” Daarna kan Willeke meteen een nieuwe voorraad bestellen. “Ze zijn al bijna allemaal verkocht”, zegt ze trots. “Alleen aan vrienden?” Na een korte stilte: “Niet eens!”

‘Oetel Twerkje’

Willeke bracht haar eerste oeteldonkembleem in 2018 uit. “Vriendinnen vroegen of ik er een wilde ontwikkelen voor onze groep. Het werd ‘Forever Rebel’. Ons vriendinnengroepje heet Rebel, vandaar. Daarna volgde meer emblemen, dit jaar breng ik er twee uit: Who Let The Tits Out en Oetel Twerkje.” Dat vraagt om uitleg… “De eerste is een nummer van De Jeugd van Tegenwoordig en de tweede, tja, die spreekt voor zich… Twerken is hot, toch? Jullie schreven er laatst nog over! Ik probeer altijd in te spelen op de actualiteit. Aan ‘Wijnen’ en ‘Adje voor de sfeer’ heb ik ook zitten denken, maar die waren te voor de hand liggend. Ik wil onderscheidend zijn en zo ben ik op deze emblemen gekomen.”

Tekst loopt door onder foto. 

emblemen oeteldonk
De oeteldonkemblemen van 2020. Foto: Willeke Verhagen

Gåpåmod

Naast het ontwerpen van emblemen, runt Willeke ook nog haar eigen webshop Gåpåmod en werkt ze als interieurarchitect. “Gåpåmod is de Deense vertaling voor ‘daad, kracht en lef’. Daar ben ik 1 januari mee begonnen. Ik wilde altijd al een Scandinavische webshop runnen, dus dat was het moment om er ook echt voor te gaan.” Zoals gezegd: Willeke verkoopt Scandinavische accessoires. “Denk aan sieraden, haarproducten en vintage items. En wellicht ga ik later ook nog accessoires voor in huis verkopen. Ooit wil ik een eigen winkeltje beginnen, dat lijkt me tof. Maar momenteel gaat de webshop goed; het is laagdrempelig, makkelijk te bestellen en vrouwen willen al snel iets anders. Daarvoor ga je niet meer per se naar de stad.”

Scandinavische accessoires

“Overigens zit mijn klantenkring vooral in de randstad”, vervolgt Willeke. “De meeste afnemers komen uit Amsterdam. Maar Gåpåmod wordt in Den Bosch en omstreken steeds bekender. Als ik een order binnenkrijg en daarop bij de adresgegevens ‘Den Bosch’ zie staan, word ik helemaal gelukkig.” Dat is Willeke straks ook tijdens carnaval als ze Bosschenaren met haar emblemen ziet rondlopen. “Vorig jaar liep ik in de Korte Putstraat en zag ik heel wat kielen met mijn embleem op de schouder. Er zijn veel mensen die via via bestellen. Soms kom ik mensen tegen die dan trots laten zien dat ze mijn emblemen dragen. Dat enthousiasme is erg leuk.”

Emblemen van Willeke Verhagen

Met het enthousiasme van Willeke zit het in ieder geval goed. Hoeveel emblemen ze dit jaar denkt te verkopen? “Poeh… Ik heb er nu honderd besteld, die zijn zo weg. Ik merk dat als het embleem op de kiel zit en mensen het zien, ze de emblemen sneller omarmen. Het is nu eind januari, de carnavalskoorts komt pas halverwege februari. Dan komen de kriebels echt.”

De oeteldonkemblemen kosten €6,95 en bestel je via deze link.

Lees ook:

Esther van Aalst

Esther van Het Veulen: ‘Toen ik op straat stond, boden vaste gasten de sleutel van hun huis aan’

Wie kan dat nou zeggen: je maakt iets naars mee, komt door omstandigheden op straat te staan en word...
your mind in balance

Chandrika runt haar eigen bedrijf: ‘Ik dacht: als ik daar nou eens een combi van maak’

"Ik ben een echte Brabander met Aziatisch uiterlijk." Chandrika Klein (35) zegt het met een big smil...
speelkleed den bosch

De Sint-Jan, Armada’s en draak in één: Dick en Bas maakten een speelkleed van Den Bosch

Verschillende generaties zijn er groot mee geworden: speelkleden. Hoewel het voor sommige kinderen m...

adv.