Thuiskok Franco geeft tip voor last-minute kerstdiner: ‘Dit is zo lekker, je hebt geen saus nodig’

thuiskok den bosch
Franco en zijn vrouw Brigitte. Foto: Franco Palermo

Moet je door de lockdown ineens thuis een kerstdiner op tafel toveren en weet je niet wat? No stress. Franco Palermo (64) runde 23 jaar restaurant Amici & Famiglia in de Muntel, tegenwoordig is hij thuiskok in Den Bosch. Hij deelt zijn gouden tip voor een makkelijk en bovenal smakelijk kerstdiner.

Jarenlang kwamen Bosschenaren eten in Franco’s restaurant, maar in juli dit jaar verkocht hij het pand. “Voor mijn vrouw Brigitte en mij is het een enorme opluchting”, vertelt Franco. “Ik heb geen stress meer over lockdowns en beperkende coronamaatregelen, zoals ik dat had met het restaurant. Mijn passie om te koken is er nog steeds, maar ik doe het rustig aan. Nu kook ik bij mensen thuis, bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden en dat maakt het heel leuk.”

Thuiskok in Den Bosch

Franco komt geregeld bij vaste gasten die hij nog kent uit het restaurant. “Zij vragen meestal om mijn zelfgemaakte ravioli, zoals het op de kaart stond. Mensen vinden het heel leuk dat ik bij ze thuis kom. Ik ga niet aan tafel zitten, maar blijf in de keuken. Ik serveer meerdere gangen en vertel over de gerechten als ik ze opdien. Daardoor voelt het net alsof je in een restaurant zit.”

Lees verder onder de foto >

thuiskok den bosch
Foto: Franco Palermo

In andermans keuken koken

Het koken in andermans keuken bevalt de Italiaanse chef goed. “Ik kom meestal in heel mooie keukens. De mensen kijken vaak mee of maken zelfs foto’s terwijl ik kook. Mij stoort het niet, ik vind dat juist leuk. De meeste gerechten bereid ik voor in mijn eigen keuken of – bij grote buffetten – in een professionele kookstudio. Daardoor heb ik niet veel kookgerei nodig en lukt het om in iedere keuken mooie gerechten op te dienen. Tussen de gangen door was ik vaak de borden af, zodat je geen afwas hebt.”

Thuis dineren mag wel

Mede door corona is er veel vraag naar de kookkunsten van Franco. Franco: “De meeste mensen vinden het fijn omdat het flexibel is. Je kunt nu niet naar een restaurant, maar je mag wel thuis dineren. Laatst was ik uitgenodigd om te koken voor een jongedame en haar gasten. Zij was 21 geworden en kon op deze manier toch haar verjaardag vieren.”

Lees verder onder de foto >

thuiskok den bosch
Foto: Franco Palermo

Kies je eigen menu

Wil je Franco’s kooktalenten inschakelen? Dan kies je zelf wat je wil eten. De thuiskok bespreekt vooraf hoeveel gangen je wilt en wat iedere gast eet. Voor grote groepen maakt hij ook buffetten. Franco neemt zijn kookgerei mee, warmhoudbakken en eventueel zelfs de borden.

Franco’s tip voor een kerstdiner voor 4 personen

Speciaal voor alle Bosschenaren die thuis aan de slag gaan deze kerst deelt Franco een van zijn gerechten. “Een hele vis in zoute korst. Dit Italiaanse gerecht is simpel, maar ziet er heel mooi en feestelijk uit. Bovendien hoef je er zelf niet veel voor te doen”, zegt hij.

Zo maak je het

Hoe je het maakt? De chef legt het uit: “Neem een grote vis, bijvoorbeeld een dorade of een zeebaars. Zorg ervoor dat de vis is schoongemaakt, maar laat kop en staart eraan. De buik vul je met knoflook en rozemarijn. Vervolgens leg je de vis in een ovenschaal en bedek je ‘m helemaal met grof zeezout. Deze gaat de oven in op 180 graden voor ongeveer 25 minuten. Heb je een hele grote vis, dan mag het een paar minuten langer.

Als de vis gaar is, haal je de schaal uit de oven. “Fileer vervolgens de huid en de zoute korst eraf. Druppel nog wat goede olie over de vis. Je hebt hierbij geen saus nodig, want de vis is al heel smaakvol door het zout en de olie. Serveer met gebakken wilde spinazie en zoete aardappelen met boter en parmezaanse kaas erop. Buon appetito.”

Ook leuk:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Zoetekauwen opgelet! 5 x Bossche bakkers met lekkers voor Sinterklaas”

Zoetekauwen opgelet! 5 x Bossche bakkers met lekkers voor Sinterklaas

Ga naar “Feest! Deze Bossche zaak wint een ‘Oscar van de horeca’”

Feest! Deze Bossche zaak wint een ‘Oscar van de horeca’

Ga naar “Nicolette en Leo bezorgen verse broodjes en salades: ‘Ook op je werk lekker en gezond lunchen’”

Nicolette en Leo bezorgen verse broodjes en salades: ‘Ook op je werk lekker en gezond lunchen’

Aangeboden door So Yummy

So yummy stel

In onze gids

Ga naar “Jack’s Foodbar”

Jack’s Foodbar

  • Brede Haven 7
  • Restaurants en horeca
  • 12:00 - 22:00
Jack's FoodbarJack's Foodbar

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

  • Geldig t/m
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg”

Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg

  • Fulltime
Ga naar “Receptioniste m/v Enexis Den Bosch”

Receptioniste m/v Enexis Den Bosch

  • Tempo-Team
  • Parttime
Ga naar “Customer Services Representative”

Customer Services Representative

  • Tempo-Team
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert”

Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert

  • Mainstage Brabanthallen
  • 30 december 2022