Taxi van Alebeek bestaat 50 jaar: ‘We lieten er ons eten voor staan’

Aangeboden door Taxi van Alebeek

taxi alebeek
De drie generaties. Links Jo van Alebeek, midden Jolijn van Alebeek en rechts Gerard van Alebeek

Hieperdepiep… HOERA! Taxi van Alebeek bestaat vijftig jaar. Een schitterende mijlpaal natuurlijk en een mooi moment voor een terugblik. Dat doen we met eigenaar Gerard van Alebeek, die de dagelijkse leiding in september 2012 heeft toevertrouwd aan zijn dochter Jolijn.

Taxi van Alebeek werd in 1968 opgericht. Dat gebeurde niet zomaar; de aanleiding was best bijzonder… “Het taxibedrijf werd opgericht door Jo van Alebeek. Jo had toentertijd een brandstoffenhandel, maar door de komst van aardgas stapten veel klanten over van een kolen- of oliekachel naar deze vorm van verwarmen. Doordat Jo privé al een zwarte Mercedes reed, werd hij soms gevraagd om ‘mee te rijden’ bij begrafenissen als volgauto. Hij zag nieuwe kansen en kocht een taxivergunning”, begint Gerard.

De mobilofoon

En ja, een taxibedrijf opstarten in 1968, zonder mobiele telefoons, internet, navigatie… Doe dat maar eens na! Hoe ging dat eigenlijk in zijn werk? “In het begin was het voornamelijk besteld vervoer. Toen het bedrijf groeide en er meer taxi’s reden, hadden we een speciaal signaal bedacht. Als een voorbij rijdende chauffeur de buitenlamp aan had, betekende dit dat er nog een rit bijgekomen was. Niet lang daarna werden er mobilofoons aangeschaft en dat scheelde veel tijd en loze kilometers”, blikt Gerard terug.

(tekst loopt door onder foto)

Taxibedrijf van Alebeek
Een oude taxi van Taxibedrijf van Alebeek. Foto: Taxibedrijf van Alebeek

1 op 1000

Bij het station was in 1968 al een taxistandplaats, maar daar stond Taxi van Alebeek nooit. Hoeveel taxi’s er de eerste jaren rondreden in Den Bosch en omstreken? “De norm die gemeenten hanteerde was dat er één taxi op elke duizend inwoners mocht zijn, wat voor Rosmalen toen betekende dat voor 18.000 inwoners 18 taxi’s reden.”

Van vader naar zoon naar dochter

Hoe bijzonder: Taxi van Alebeek is een echt familiebedrijf, overgedragen van vader op zoon op kleindochter. We kunnen toch wel stellen dat het bedrijf daardoor anders is dan ‘gewone’ bedrijven. Gerard is het daarmee eens: “Doordat het bedrijf vanuit de woonkamer startte en ieder gezinslid van alles ‘meekreeg’ over de perikelen van het bedrijf, groei je er gemakkelijk in. Service was het motto om concurrerende bedrijven te ‘verslaan’ en daar liet je zelfs je eten voor staan.”

Zeven vette en zeven magere jaren

Het is de laatste jaren toch best pittig geweest om te overleven. Dat beseffen ze ook bij Taxi van Alebeek; geen enkel bedrijf viert een vijftigjarig bedrijfsjubileum zonder tegenslagen overwonnen te hebben. Op de vraag wat de grootste tegenslagen waren, is Gerard duidelijk: “Het aloude gezegde: zeven vette en zeven magere jaren bleek waar, maar ook: ‘Als er een deur wordt gesloten, gaat er een andere open’.”

(tekst loopt door onder foto)

Taxibedrijf van Alebeek
Bij Taxi van Alebeek is ‘service het devies’. Foto: Taxibedrijf van Alebeek

Belangrijk historisch moment

Een bedrijf dat een halve eeuw bestaat, staat bol van herinneringen aan geweldige, opmerkelijke, maar misschien ook droevige gebeurtenissen. Welke gebeurtenissen bij Taxi van Alebeek de meeste indruk gemaakt hebben? “Het ‘winnen’ van de aanbesteding voor het oude ‘AWBZ-vervoer’ is een mijlpaal, waardoor wij een grote sprong voorwaarts maakten. Het feit dat wij moesten verhuizen omdat Rijkswaterstaat ons ‘wegkocht’ om de verbreding van de A2 te realiseren, is een ander belangrijk moment in onze historie. Deze leverde enorm veel stress op, maar ook nieuwe kansen”, aldus Gerard.

Een BN’er in de wagen!

Ongetwijfeld hebben de taxichauffeurs van Van Alebeek in de afgelopen jaren verschillende beroemdheden in hun taxi gehad. We zijn toch wel benieuwd: wie is de beroemdste passagier van Taxi van Alebeek geweest? Gerard: “Over klanten mogen wij niet praten, maar het is wel heel leuk als je als chauffeur een beroemdheid in je taxi kreeg.”

(tekst loopt door onder foto)

Taxibedrijf van Alebeek
Taxibedrijf van Alebeek is al sinds 1968 hét taxibedrijf van de regio Den Bosch en Rosmalen. Foto: Taxibedrijf van Alebeek

Rozenkleur en maneschijn?

Goed, we kunnen stellen dat er vergeleken met vijftig jaar geleden enorm veel is veranderd. Dat wordt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar meer en meer. Hoe Gerard de toekomst van Taxi van Alebeek inziet? “De komst van de zelfrijdende auto zal een behoorlijke impact hebben op het vervoeren van personen in de toekomst. Of daar nog een chauffeur bij nodig is, is de vraag en dan noem je een taxi geen taxi meer, maar een…?”

Bedankt!

Tja, da’s een goeie! En ja, zonder de passagiers had Taxi van Alebeek dit vijftigjarig jubileum natuurlijk nooit kunnen vieren. “Wij zijn bijzonder blij dat wij het vijftig jaar hebben ‘volgehouden’ en dat wij zoveel vaste klanten tot ons klantenbestand mogen rekenen”, aldus Gerard. “Aan iedereen die ooit bij een van de chauffeurs van Van Alebeek is ingestapt: bedankt!”

Heb jij ook een taxi nodig in Den Bosch, Rosmalen of omgeving? Boek dan snel een chauffeur bij Taxibedrijf van Alebeek. Dat kan hier

Taxi van Alebeek

Uilenwaard 52, 5236 WB Den Bosch

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Tim zoekt enthousiaste collega’s: ‘Hier ontwikkel je niet alleen gebieden, maar ook jezelf’”

Tim zoekt enthousiaste collega’s: ‘Hier ontwikkel je niet alleen gebieden, maar ook jezelf’

Aangeboden door De essentie

Ga naar “Aan tafel bij… Jan en Tom van De Bossche Draak Likeur”

Aan tafel bij… Jan en Tom van De Bossche Draak Likeur

Ga naar “Alleen hier te vinden: exclusieve lampen in deze pop-up store in het centrum van Den Bosch”

Alleen hier te vinden: exclusieve lampen in deze pop-up store in het centrum van Den Bosch

Aangeboden door Studio NOURR

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op alle brillen”

50% korting op alle brillen

 • Specsavers Den Bosch
 • Geldig t/m 17 april 2023

Topper

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle AH Goudse kaas in stukken van de zelfbediening* van € 3,12 voor € 1,56”

Alle AH Goudse kaas in stukken van de zelfbediening* van € 3,12 voor € 1,56

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Festival Trek 2023 in Den Bosch”

Festival Trek 2023 in Den Bosch

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch”

StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch

 • T/m 31 dec