Bosschenaren in quarantaine geven tips tegen verveling: ‘Zo vermaak ik me prima’
Voor velen zien de weekenden er langzaamaan hetzelfde uit: beetje tv-kijken, lezen en thuis sporten. Dat wordt versterkt wanneer je...
“Van iedere wandeling word ik jonger”, grapt Marie José van der Linden (65). Zij en Maarten Sterneberg (67) zijn De Paadjesmakers van Den Bosch. De vrienden speuren stad en land af op zoek naar de mooiste fiets- en wandelroutes. “We hebben ondertussen al duizenden kilometers afgelegd.”
Ruim vijf jaar geleden zat Marie José aan een biertje op de badmintonclub. Bij haar aan tafel zaten Maarten en Rijkert Knoppers. Het drietal ontdekte een gedeelde liefde voor wandelen en besloot spontaan om het mooie Den Bosch op de kaart te zetten, letterlijk. “Je kunt hier zo mooi wandelen, dat willen we aan iedereen laten zien.”
De wandelroute door De Moerputten werd uitgestippeld en binnen no time lag de eerste brochure bij de drukker. “Klaar”, dachten ze. “Maar vervolgens werden we overspoeld met de vraag om meer routes.” Hup, de wandelschoenen weer aan. “Inmiddels staat de teller op drie boekjes en 19 brochures. Sommige zijn zelfs vertaald naar Engels en Spaans. De twintigste uitgave over wijk De Muntel ligt ook al klaar”, vertelt ze trots.
Naast een loopomschrijving en routekaart staan de gidsen vol informatie over de omgeving. Zo werkten De Paadjesmakers samen met Museum Slager voor een informatieve route door de binnenstad over de bekende schildersfamilie en schreef Frans van Gaal mee aan de uitgave over De Muntel. De themaroutes zijn erg geliefd, vertelt Marie José. “Vooral de wandelgids Vestigingsstad en Hedendaagse Architectuur zijn populair.” Die laatste voert je onder meer langs de Armada, de Amazones en de Frietzak.
Marie Josés favoriete wandelroute loopt door De Moerputten, gelijk aan de allereerste brochure die ze uitbrachten. “Dat is zo’n bijzonder gebied.” Ook is ze enthousiast over de Bossche parken in het centrum. “Als stad mogen we trots zijn op deze mooie plekken. Eén van onze parken heeft zelfs een prijs gewonnen, veel mensen weten dat niet. Met onze routes willen we Bosschenaren nieuwe plekjes laten ontdekken en iets bijleren over de geschiedenis. Zo kijk je met andere ogen naar de stad.”
De Paadjesmakers bestaat inmiddels enkel nog uit Marie Jose en Maarten. De vrienden gaan nog iedere maand op pad, op zoek naar de volgende route. “Maarten en ik lopen ‘m eerst helemaal zelf. Daarna vragen we vrijwilligers om de route na te lopen en feedback te geven. Als alles rond is, gaan we met een groepje op pad om alles nog eens te controleren. Dat is het allerleukste.” Marie Josés paden leiden zich steeds verder de grens over. “We zijn zelfs gevraagd om dit jaar in Frankrijk routes uit te stippelen.
Wandelen is een goede manier om je hoofd leeg te maken, vindt Marie José. “Het is heerlijk om buiten te zijn. Bovendien is het prachtig om te zien hoe de natuur verandert met de seizoenen.” Weer of geen weer: de wandelschoenen gaan aan. “Als het regent, trekken we gewoon een regenpak aan. Alleen wanneer het zo hard stormt dat de takken van de bomen waaien, is het niet verstandig om naar buiten te gaan. Wij laten ons niet tegenhouden door een drup.”
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken