Larissa opent koffiebar in centrum: ‘Dit historische pand had vroeger een branderij’
Aangeboden door La Jeu Coffee
De oplettende Bosschenaar ruikt het meteen: de geur van verse koffie die zich door de Hinthamerstraat verspreidt. In voormalig koffiebranderij De Drie Mollen zit sinds 1 juli de nieuwe zaak La Jeu Coffee. Eigenaresse Larissa Jeunink (32) toverde het pand om tot koffiebar én school. “Voor iedereen die ’s ochtends wil opstaan met een kopje succes.”
‘In de Drij Swarte Mollen’, zo leest het uithangbord. De Bossche familie Sweens opende in 1818 een koffiebranderij achter het historische pand. In anderhalve eeuw groeide De Drie Mollen uit tot de één na grootste branderij van Nederland. “Er komen nu wel eens Bosschenaren in de koffiezaak die zich dat nog herinneren”, vertelt Larissa. “Volgens hen rook je de koffie door heel het centrum als de branderij actief was.”
De Drie Mollen
Ruim 200 jaar later hangt de geur van versgemalen koffiebonen nog steeds in de lucht. Ook ziet het gerestaureerde winkelpand er nog uit als toen. Het grote verschil is dat Larissa tegenwoordig achter de toonbank staat. “Sinds 2013 stond het pand leeg. De nazaten van de familie Sweens weten dat ik hier nu een koffiezaak heb. Daar zijn ze heel blij mee.”
Tekst loopt door onder de foto’s.
Zelfgebrande koffieboon La Jeu Coffee
Achter het pand zit inmiddels geen branderij meer. Toch brandt Larissa haar eigen koffie zelf, in een branderij in Veghel. “De koffiebonen die ik daarvoor gebruik hebben een eerlijk verleden. Dat geldt voor alle koffie die ik verkoop en schenk. De buitenlandse boeren die de bonen verbouwen, krijgen een eerlijk loon voor hun werk. Ik zie dat als een win-win situatie: de boer kan beter voor zichzelf en voor zijn land zorgen. Daar wordt de koffie alleen maar beter van.”
Van bakkie pleur naar kopje succes
Larissa was niet altijd fan van koffie. “Als ik het thuis bij mijn ouders dronk, vond ik het heel bitter en vies. Echt een bakkie pleur. Toen ik op een dag een espresso bestelde in Italië, ging er een wereld voor me open. Ik verdiepte me steeds meer in koffie en behaalde meerdere certificaten. Inmiddels deel ik die kennis al drie jaar door het geven van trainingen aan iedereen die van zijn kopje koffie een succes wil maken.”
Tekst loopt door onder de foto’s.
Koffieworkshops
Het historische pand is naast koffiebar ook een school voor barista’s in de dop, waar Larissa workshops en trainingen geeft. “Je leert tijdens een workshop dat er veel meer achter koffie verscholen zit dan je denkt. Voor velen is het slechts een knop op de machine indrukken, terwijl er een heel lang proces aan voorafgaat.”
In de workshop legt Larissa het verschil uit tussen light en dark roast. Ook leer je massa- en kwaliteitskoffie onderscheiden. “Aan het eind van de les weet je welke smaak bij jou past en kan je zelf etiketten lezen. Je krijgt een wereldwijd erkend certificaat van SCA en bent officieel barista.”
La Jeu Coffee nu open
Kan jij de koffie al bijna proeven? Ga langs voor een verse espresso of latte. Koffiebar La Jeu Coffee is open van donderdag tot en met zaterdag tot 17.00 uur.