In gesprek met brouwvrouw Janneke over bier en buurman de Bossche beul

Door indebuurt Den Bosch 11 januari 2019

Wauw, een vrouw die speciaalbier brouwt! Dat is altijd voer voor goede gespreksstof natuurlijk. En al helemaal als de vrouw in kwestie ook nog eens een heleboel te melden heeft.

Meet Janneke Pieters, 27 jaar, en eigenaar van de eigengereide Brouwerij Boegbeeld in Uilenburg. Met biertjes als ‘Sjekladebol’, ‘Bossche Beul’ en …. ahum, kunnen we dit zomaar zeggen… ‘Kutbier’, heeft Janneke als hoofdingrediënten voor haar onderneming passie, gecombineerd met een flinke dosis humor en eigenwijsheid. Ook een duidelijke missie en visie ontbreken niet. De brouwvrouw wil met haar biertjes namelijk Den Bosch op de kaart zetten. En trouwens ook nog even Nederland veroveren.

Proeverijtje

Het hele avontuur begon volgens Janneke een aantal jaren terug met een speciaalbierproeverijtje in Maastricht. “Ik vond speciaalbier superlekker, maar ik kwam er al heel snel achter dat er niet echt iets voor mij in de schappen stond.” Dan doe ik het zelf wel, dacht Janneke. Zo gezegd, zo gedaan!

Weer terug op school, Janneke studeert dan Food Innovation aan de HAS in Den Bosch, begint ze met brouwen. Dat gaat steeds beter, en haar afstudeerproject bestaat zelfs uit een aantal zelfgemaakte brouwsels.

Daarna begint het pas echt. Zo’n anderhalf jaar geleden betrekt de straffe dame haar eigen brouwerijtje. Eén grote leerschool, zo geeft Janneke zelf aan. “Ik doe alles zelf, brouwen, verkoop, ontwerpen, marketing, proeven, bezorgen. Alleen het bottelen besteed ik uit, daar vind ik niks aan!”

Wanne Klets

Achter alle biertjes van Brouwerij Boegbeeld zit een grappig verhaal, met echte Bossche verwijzingen. Zo is er het witbiertje ‘Siberië’, vernoemd naar de bekende wijk in Den Bosch en het donkerbiertje ‘Bossche Beul’, dat is geïnspireerd door de voormalige buurman van het brouwerspand. Inderdaad, de enige echte Bossche beul, die vroeger executies op de markt uitvoerde. En heel recent is het biertje ‘Wanne Klets’ op de markt gekomen. Volgens Janneke is deze Indian Pale Ale met karamel zeezout gebaseerd op alle kletspraat en bullshit die gepaard gaat met (het drinken van) speciaalbier. “Liefhebbers worden bijvoorbeeld gek als ze de term IPA horen of als een biertje een prijs heeft gewonnen. Een hoop blah, blah, het stelt eigenlijk allemaal niet zo gek veel voor”, vertelt ze openhartig tussen haar brouwketels.

Brewpub

Maar het meest bekende biertje én de naam die het meeste stof deed en doet opwaaien is toch wel ‘Kutbier’. Het is een ode aan de hoogblonde Bossche Anita, die rondreed op een brommertje door de stad. Uiteraard betreft het een overheerlijk blondbiertje. Inmiddels is het biertje heel toepasselijk aangevuld met de cider ‘Met Peren’. Een naam die in ieder geval géén verdere uitleg nodig heeft!

We zijn nog niet klaar met Janneke, zoveel is duidelijk. Haar ambities op de korte en lange termijn: Nederland veroveren met haar speciaalbiertjes, een eigen brewpub starten, en vooral heel veel lekkere nieuwe biertjes brouwen, voor zowel mannen als vrouwen… Proost!

Brouwerij Boegbeeld brouwerijen

Vandaag gesloten

Uilenburg 1, 's-Hertogenbosch

Bekijk meer:brouwerijen

Lees ook:

Edo van der Kruis

Edo van lunch- en dinercafé Nul73: ‘Mijn droom is werkelijkheid geworden’

Edo van der Kruis is eigenaar van lunch- en dinercafé Nul73 in de Torenstraat. Hij nam zeven jaar ge...
taxi alebeek

Taxi van Alebeek bestaat 50 jaar: ‘We lieten er ons eten voor staan’

Hieperdepiep… HOERA! Taxi van Alebeek bestaat vijftig jaar. Een schitterende mijlpaal natuurlijk en ...
Fieke

Fieke van yogastudio Bamboe Hart helpt kinderen in China

Voordat we iets doen, hebben we het al in ons binnenste voorbereid en zijn we zeker van ons succes. ...

adv.