Henri Bloem 50 jaar in Den Bosch: ‘We zijn de wijnkelder van de binnenstad’

Max Kattestaart (links), Eric Lambooy en Camiel Bergsen (rechts) van Henri Bloem Den Bosch. Foto: Raldo Neven

Wijnliefhebbers in Den Bosch kennen Henri Bloem in de Krullartstraat wel. De winkel vol met flessen wijn zit dit jaar namelijk vijftig jaar in onze stad. Eric, Max en Camiel van de Bossche vestiging van Henri Bloem blikken terug op 50 jaar in Den Bosch. “We vinden het belangrijk dat niemand zich gedwongen voelt om een dure wijn te kopen, we laten ieder in zijn waarde.”

In de Krullartstraat op nummer 5 zijn de muren van top tot teen gevuld met flessen wijn. In het bourgondische straatje vind je Nootje, het Bosschenaartje, Momade Cupcakes en slagerij ’t Stokpaardje. Wie daar een passend wijntje bij wil, komt bij het wijnwalhalla van Henri Bloem terecht. De straat is heel gezellig, vertelt Camiel. “Als het wat rustiger is, staan we met z’n allen koffie te drinken op straat. Iedereen kan het goed met elkaar vinden.”

“Vijftig jaar lang zitten we al op dezelfde locatie. Hans begon de zaak samen met zijn broer op 1 november 1973”, vertelt Max. Eric vult aan terwijl hij naar de voorkant van de winkel loopt: “Vroeger was de winkel een stuk kleiner en liep de winkel maar tot hier. We verkochten toen vooral wijn uit vaten.” Nog steeds kun je zoete wijn uit vaten kopen in de wijnwinkel, vroeger kon dit bij alle vestigingen van Henri Bloem. “Op veel plekken is het langzaam verdwenen, maar in Den Bosch niet. Het is juist weer in opkomst. het ziet er erg leuk uit.”

Wijnpioniers

“Een klant heeft het eens mooi omschreven”, vertelt Eric. “Henri Bloem heeft Bosschenaren wijn leren drinken, zei die klant. Toen Hans de winkel op 1 november 1973 opende, was hij een van de wijnpioniers. Wijn was nog helemaal niet zo populair in Nederland. Terugblikkend is er veel veranderd. “Tegenwoordig is het druk in de winkel, vooral op zaterdagen. Dat gaat natuurlijk al snel in zo’n klein winkeltje”, vertellen de drie. Rondom kerst staan mensen buiten te wachten om naar binnen te kunnen. We gaan dan expres een uur eerder open om rustig de winkel te bevoorraden, maar ook dat lukte afgelopen jaar niet altijd. Van half negen tot vijf stond er een rij van achterin de winkel tot aan de kassa.” Bestellingen van 60 euro of meer bezorgen de mannen van Henri Bloem gratis thuis.

Niets opdringen

“We proberen met klanten mee te denken in wat ze zelf willen. Soms komt iemand bijvoorbeeld binnen voor een chardonnay, omdat dat goed past bij een gerecht. Vind je dat zelf wel lekker? Als mensen niet van chardonnay houden, zoeken we iets dat beter past. We zien veel mensen terugkomen. Waar ligt dat dan aan? Dat ligt natuurlijk aan de wijn, maar het is ook de chemie. Je kunt een wijn van veertig euro verkopen, maar als ik denk dat een wijn van twintig euro beter past, raad ik die aan. Als de klant de wijn maar lekker vindt, we willen ons niet opdringen. We vinden het belangrijk om mensen in hun waarde te laten. De prijs is niet zo belangrijk. We vinden het veel belangrijker dat mensen zich niet gedwongen voelen om een dure wijn te kopen. Daarom komen mensen hier weer terug, dat horen we is in ieder geval vaak.”

De tekst gaat door onder de foto >

Camiel Bergsen, foto: Raldo Neven

Internetbankieren

Eric, Camiel en Max zeggen allen dat elke dag weer anders is in de wijnkoperij. “Onze klanten zijn heel divers en dat maakt het erg leuk. Mensen vertellen ons vaak veel over zichzelf. Laatst vertelde een klant bijvoorbeeld dat hij moeite had met internetbankieren. De dichtstbijzijnde vestiging van zijn bank zit bij de Helftheuvel. Dan is Camiel de moeilijkste niet om te helpen. Anders had die man helemaal met zijn rollator naar de andere kant van Den Bosch gemoeten. We gaan verder dan het meedenken over wijn.”

Bossche wijnkelder

Het interieur van de zaak is al bijna dertig jaar hetzelfde, vertelt Max. Eric: “Het lijkt wel op een wijnkelder, hè. Veel van onze klanten wonen in de Bossche binnenstad en hebben weinig plek om wijn thuis te bewaren. Ik zeg hen altijd ‘beschouw ons als je wijnkelder’. Sommigen komen twee keer in de week, sommigen als ze een etentje hebben. Maar altijd komen mensen hier als ze iets gezelligs gaan doen. Dat zorgt ervoor dat er altijd een positieve sfeer in de zaak hangt.”

Meer nieuws over Den Bosch:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Livemuziek, een springkussen én shoppen met korting: het perfecte dagje weg beleef je hier”

Livemuziek, een springkussen én shoppen met korting: het perfecte dagje weg beleef je hier

Aangeboden door De Wit Schijndel

Ga naar “Sarah opent een pop-upstore in Den Bosch vol met handgemaakte tassen”

Sarah opent een pop-upstore in Den Bosch vol met handgemaakte tassen

Ga naar “Gaaf! De Bossche selfmade miljonair Sharon was bij Jinek: ‘Ik ben heel gemotiveerd om het te laten slagen’”

Gaaf! De Bossche selfmade miljonair Sharon was bij Jinek: ‘Ik ben heel gemotiveerd om het te laten slagen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Coca-Cola Zero € 5,99”

Coca-Cola Zero € 5,99

 • Action
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Pluggerz van € 9,95 voor € 7,50”

Pluggerz van € 9,95 voor € 7,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “NECTARINES OF PERZIKEN Los, per 500 gram van € 2,99 voor € 1,49”

NECTARINES OF PERZIKEN Los, per 500 gram van € 2,99 voor € 1,49

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Kies & Mix € 12,87”

Kies & Mix € 12,87

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Agenda

Ga naar “Festival Trek 2023 in Den Bosch”

Festival Trek 2023 in Den Bosch

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch”

StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch

 • T/m 31 dec
Ga naar “Mout Bierfestival”

Mout Bierfestival

 • T/m 26 aug
Ga naar “D’n Elfde van d’n Elfde in Oeteldonk”

D’n Elfde van d’n Elfde in Oeteldonk

 • 11 november 2023
elf elf oeteldonk
Ga naar “Foodtruck Festival RRRollend”

Foodtruck Festival RRRollend

 • Van 9 jun t/m 11 jun