Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meesterbloemist Giel: ‘Ik geef bloemen en vintage spullen de kans op een tweede leven’

Aangeboden door Giel Tuns 18 september 2020

“Ik zou hier mijn bed kunnen zetten.” De winkel Giel Tuns Vintage & Flowers is het tweede thuis voor meesterbloemist Giel Tuns (62). Giel is zelf niet meer uit de winkel weg te denken. Hij verkoopt bloemen, vintage spullen en geeft workshops. “Ik doe dit omdat ik het gaaf vind.”

Bij binnenkomst slaakt de liefhebber in je direct een gilletje. Het is een uitstapje naar een groen paradijs, aangevuld met vintage spullen die je bij je oma ziet. Maar dan wel de mooiste en leukste spullen. “De krenten uit de pap”, zegt hij zelf. Items die mensen niet meer wilden stoft hij af. De winkel staat tjokvol met kristallen vaasjes, chinees aardewerk en schilderijen van zigeunerinnen. “Het begint met één item. Dan zie je er nog één dus koop je die ook, want dan heb je er twee. Zo groeit de collectie verder.” Vintage spullen verzamelen is al jaren Giels hobby, altijd met de gedachte om er ooit iets mee te doen. “Ga ik op vakantie, dan kom ik terug met een kofferbak vol vazen.”

Dit is wat ik wil

De winkel aan de Vughterstraat is het product van Giels brede en jarenlange ervaring in de bloemenwereld, gecombineerd met zijn passie voor het verzamelen van vintage spullen. Als 11-jarige reed hij rond op de fiets om bloemen te bezorgen. Slechts drie jaar later draait hij in zijn eentje in het weekend de bloemenwinkel in het dorp. “Ik heb altijd geweten: dit is wat ik wil.” Hij had twintig jaar een bloemenwinkel in Best en reisde daarna jarenlang de wereld over voor handel in kunstbloemen. Nu is hij neergestreken in Den Bosch met zijn nieuwe concept: bloemen en vintage in één winkel.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Badpiepers

Na al die jaren verzamelen is de collectie flink gegroeid. “Het zijn spullen met een geschiedenis”, vertelt hij. Giel is zelf het meest enthousiast over zijn collectie ‘badpiepers’: ouderwetse knijpspeeltjes voor kinderen in bad. Toch vindt de verzamelaar het niet erg om de bijzondere objecten weer te verkopen. “Dat is het leuke eraan: ik verzamel gewoon verder.” Giel hanteert een streng beleid voor hij iets koopt: het moet passen bij de stijl. Een voorbeeld zijn de vele kleine kristallen vaasjes die op elkaar lijken. “Als je er één ziet vind je het misschien lelijk, maar in een groepje bij elkaar wordt het ineens een familie.”

Duurzaam

In de afgelopen tien jaar heeft hij een flinke verzameling van vintage items opgebouwd. “Ik verkoop spullen die al een keer verkocht zijn”, vertelt hij. “Veel spullen worden na kort gebruik weer bij het vuilnis gezet. Ben je uitgekeken op een ‘zinloos’ decoratieobject dan hoef je het niet weg te werpen.  Ook bloemen gooi ik niet weg. Als ze niet meer te verkopen zijn, droog ik ze en maak er iets nieuws van.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Trendwatcher

Hoewel hij spullen uit het verleden verkoopt, krijg je bij Giel Tuns een kijkje in de toekomst. Giel is trendwatcher op het gebied van bloemen en brengt twee keer per jaar een trendboek uit. “Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk. Kamerplanten werden vroeger na een paar jaar weggegooid. De plant mocht niet doodgaan, maar ook niet groeien. Nu krijgt een groeiende plant een grotere pot. Het is een positieve ontwikkeling: mensen hebben meer aandacht voor hun omgeving.” In zijn winkel vind je de hipste planten en mooiste creaties om je interieur op te leuken. Daarbij wil hij wel benadrukken dat zijn winkel niet in het leven is geroepen om met trends mee te gaan. “Ik doe dit omdat ik het zelf gaaf vind.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Workshops

Giel draagt de titel ‘meester bloembinder’ en gaf vijf jaar les op de vakopleiding voor bloemisten in Amsterdam. Nu draagt hij zijn kennis over via workshops in de winkel. Iedereen die wil leren hoe je een handgebonden boeket in elkaar steekt, is bij de winkel Giel Tuns aan het goede adres. Ook kun je bij hem een droogkrans maken, een ecosysteem of zelfs een urban jungle schilderij. Dat laatste is een rooster voor aan de muur waar je zelf de mooiste kunstbloemen insteekt. Enthousiast geworden? Je kunt je nu inschrijven voor de workshops in oktober.

Afscheid met bloemen

Nu Giel weer een eigen winkel heeft, is hij aangesloten bij Afscheid met Bloemen; een organisatie die samenwerkt met lokale vakbloemisten. Giel verzorgt bijzondere rouwarrangementen, rouw- of troostboeketten. “Wij maken de bloemstukken persoonlijk, bijvoorbeeld met verschillende thema’s, maten en vormen of met een symbolische betekenis.” De bloemist vertaalt emotie en medeleven tot een speciaal bloemwerk om nabestaanden een mooi afscheid te geven.

Wil je het aanbod te bekijken of contact opnemen voor aanvraag van een rouwarrangement? Klik dan op de oranje knop.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Giel Tuns. Meer over Giel Tuns ontdekken?

Giel Tuns


Geopend10:00 - 17:00

Vughterstraat 197, Den Bosch

adv.