Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Door Bij Katrien zitten ouderen niet meer eenzaam achter de geraniums

Door Marèl Holtermans 20 juli 2018

Zes moeders stonden op het schoolplein en kwamen in gesprek: op welke manier konden ze iets terugdoen voor de binnenstad waar zij al die jaren zo fijn hebben geleefd? Het antwoord: een ontmoetingsplek maken. Een soort huiskamer voor de binnenstad waar jong en oud samenkomt. Dit sprookje is werkelijkheid geworden via Bij Katrien. Wij van indebuurt namen een kijkje en waren positief verrast

Bij Katrien

“Sorry, het is nu even een rommeltje. Maar ach, het is ook een huiskamer dus dat hoort erbij”, vertelt een van de coördinatoren Vivien van Geel (30). Samen met vrijwilligerscoördinator Patricia de Ruijter (43) is ze hard aan het werk. Ze horen niet bij één van de zes moeders die het project startten, maar zijn wel degenen die het programma en heel veel andere taken op zich hebben genomen.

Huiskamer

Bij Katrien is een soort huiskamer waar iedereen welkom is. De stichting doet dat op verschillende manieren en vaak door middel van een samenwerking met verschillende partijen. Elke maandag komen leerlingen die kant op om samen een stukje te wandelen met senioren die in de Anthoniegaarde wonen. Om vervolgens een kopje koffie in de huiskamer te drinken. Patricia: “Op deze manier verbinden we die groepen met elkaar. Er zijn dan ook veel partijen bij geholpen: de leerlingen ‘werken’ voor hun maatschappelijke stage voor school en de ouderen hebben een extra, heel waardevol, uitje. Zeker voor de mensen die niet vaak of niet gemakkelijk uit huis gaan, is dit heel speciaal. En de leerlingen? Je moet hun gezicht zien als ze een ‘dank je wel’ van de senioren krijgen: heel mooi om te zien.”

(tekst loopt door onder de foto) 

Bij Katrien
Foto: indebuurt Den Bosch

Echter zijn het niet alleen deze groepen die in de huiskamer van Bij Katrien langskomen. In het pand, midden in het centrum op de Triniteitsstraat, is ook een grote zaal waar verschillende ondernemers gebruik van maken. Vivien: “Denk bijvoorbeeld aan Fit Coach Saar die hier een lesje geeft of aan de kinderen die hier hun musicalvoorstelling houden.” Maar ‘gewoon’ een zaaltje huren en dan weer vertrekken? Dat is niet de bedoeling. Patricia: “Het is het idee dat je aan wederkerigheid doet. In het geval van Fit Coach Saar is dat bijvoorbeeld een lesje waar ouders samen met hun baby komen om te dansen.”

Verhuizing?

Het pand van Bij Katrien is op zijn zachtst gezegd uniek. Het was ooit het Koningstheater waar grote namen zoals Theo Maassen optraden. Nadat het theater daar weg was, heeft het een hele tijd leeggestaan. Sinds Bij Katrien er huisvest, is het er weer gezellig en warm. Vivien: “Via vrijwilligers en donaties is het gelukt om dit voor elkaar te krijgen, maar we hopen wel dat we een extra likje verf kunnen realiseren via bijvoorbeeld de Nationale Burendag.” Tenminste, als de organisatie niet moet verhuizen. Het is namelijk nog niet honderd procent zeker dat Bij Katrien daar mag blijven van de nieuwe coalitie. Wij hopen van wel!

Lees ook: 

fit coach saar

Bosschenaar van de week en Fit Coach Saar traint tout Den Bosch gezond!

Sara Guijt heeft sinds juni 2013 geleden haar leven compleet omgegooid. Ze werkte fulltime in de hor...
The Legends Sports Bar

Michiel van The Legends Sports Bar: ‘Ik hield eigenlijk niet van sport’

Oké, dat Nederland niet meedoet met het WK voetbal weten we inmiddels allemaal. Maar dat betekent ni...
Fidélité

Saskia van Fidélité Bruidsmode mocht de getuige van Máxima kleden

Het is waarschijnlijk de droom van ieder meisje: mensen de meest bijzondere dag van hun leven laten ...

adv.