Bossche ondernemer Anne zet ‘lekkere mannen’ op de kaart

Door Lotte van Rosmalen 15 maart 2019

Wist jij dat legkippen en melkkoeien ook broertjes hebben? Ze zijn nu nog overbodig in ons voedselsysteem waardoor boeren ze geen goed leven kunnen geven. Anne Reijnders (27) schrok van het noodlot van de mannendieren in de zuivelindustrie. Om die reden zet de jonge ondernemer hanen, stieren en bokken weer op de kaart. 

Anne is, op zijn zachtst gezegd, gek op eten: “Alles wat ik doe, heeft met voedsel te maken! Ik was afgelopen weekend weg met een vriendin en we liepen letterlijk van restaurant naar restaurant. Ik ben continu bezig met wat ik straks ga eten!”

Wat is mannenvlees?

Anderhalf jaar geleden richtte Anne, samen met Lizette en Jorn, De Lekkere Man op. Ze merkten dat boeren wel iets met het thema ‘mannenvlees’ wilden doen, maar niet goed wisten hoe. En de meeste consumenten weten van niets: “Wij willen het verhaal vertellen en zorgen dat de producten verkrijgbaar zijn. Boeren kunnen dan gewoon doen waar ze goed in zijn: de dieren een goed leven geven.”

De broers van de legkippen, melkkoeien en melkgeiten komen van een ras die speciaal is gefokt om goed te zijn in het produceren van zuivel en eieren. Maar als man kunnen ze niet doen waarvoor ze zijn geboren. Hanen worden daarom binnen 24 uur vergast en vervolgens in dierenvoer verwerkt. Het is voor boeren moeilijk om ze een langer leven te geven. “Met wat wij doen, zorgen we ervoor dat mannenvlees geld waard is. Zo kunnen de boeren ze tóch een goed leven bieden,” aldus Anne.

(Tekst loopt door onder de foto)

Een vegetariër die vlees verkoopt

Opvallend is dat Anne meestal vegetarisch eet. Waarom? “Ik weet vaak niet precies waar vlees uit een supermarkt vandaan komt, daarom eet ik vegetarisch. Vlees eten hoeft niet elke dag, vind ik. Als ik het eet, geniet ik er echt van. Geen gemalen gehakt door de pasta dus.” Daarbij probeert ze bewust te consumeren: “Elke keer als ik een plofkip koop, zeg ik daarmee dat ik het oké vind. Bovendien steun je dat bedrijf financieel. Dus koop ik het niet.”

Toch snapt niet iedereen de keuze van Anne. Wanneer ze haar dieetwensen – vegetarisch – doorgeeft, wordt ze gek aangekeken: “Dan zeggen ze: ‘Huh, je verkoopt toch vlees?’ Dat klopt, maar ik ben niet voor méér vlees eten.” Ze wil de ingrediënten begrijpen. “Ik hou niet van té bewerkt voedsel. Waarom zitten er twintig ingrediënten in waarvan ik er minstens vijf niet uit kan spreken? De groenten en dierlijke producten die ik eet zijn biologisch. Het liefst haal ik ingrediënten van boeren die ik persoonlijk ken.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Lekkere man
Foto: indebuurt Den Bosch

Een winkeltje op de Tramkade

Anne hoopt dat hun producten binnenkort in meer horecazaken te koop zijn zodat zij meehelpen met het vertellen van het verhaal. Ze zijn ook druk bezig met een eigen webshop. In het iconische wit/rode brandweerhuisje – ook wel het spuithuis – aan het water bij de Tramkade, hopen ze een winkeltje te openen waar mensen ook langs kunnen lopen om te snacken.

Ze verzinnen zelf leuke recepten met het vlees. Voor bijvoorbeeld bokkenvlees bestaan nog geen recepten: “Jorn is onze chef. We focussen op charcuterie: luxe vleeswaren voor op een boerenplank, zoals pancetta, coppa, paté, rillette en droge worst.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Tijdens haar studie antropologie, bestuurskunde en psychologie aan University College Roosevelt in Middelburg leerde Anne veel over gedragsverandering: “Als iedereen om je heen bepaalde producten eet, dan eet jij ze ook. Dat heeft alles te maken met psychologie. Bij antropologie leer je meer over andere culturen. In Nederland speelt eten een relatief kleine rol: we geven maar 14% van ons inkomen uit aan boodschappen, in andere landen is dat ruim 20%!”

Mannenpraat

Lang dacht Anne dat ze chef of boer moest worden om met eten bezig te zijn. Gelukkig heeft ze nu haar passie weten te combineren met een baan als ondernemer bij De Lekkere Man en freelancer bij Food Embassy. De ‘mannenpraat’ is haar op het lijf geschreven. Ze mocht al bij Brandpunt+ en in verschillende kranten haar verhaal vertellen. Ook geeft ze workshops waarbij deelnemers zelf worst kunnen maken: “Iedereen mag onze mannen proeven, want: liefde voor de man gaat door de maag!”


Meer over De Lekkere Man ontdekken?

De Lekkere Man restaurants en horeca

Tramkade 26, Den Bosch

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

de-ijsvogel-den-bosch

Van deze Bossche ondernemers loopt het water je in de mond

Wij van indebuurt hebben inmiddels heel wat enthousiaste Bossche ondernemers gesproken. Barbiers, ev...
Martin Berkelmans van Pollevie

Martin van restaurant Pollevie: ‘Ik sta het liefst in de keuken, dat is mijn thuis’

Eigenaar Martin Berkelmans is een geboren ondernemer, net zoals zijn vader en zijn opa. Toen hij 21 ...
tedsteenbergen

Ted van Slagerij ’t Stokpaardje: ‘We missen in Den Bosch meer versspeciaalzaken’

Vanaf 1985 is Slagerij 't Stokpaardje gevestigd in het hart van de Bossche Binnenstad. Ted Steenberg...

adv.