Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Creatief momentje? Loop het atelier van Anne van den Heuvel in en maak kunst!

Door Caroline Lichtenberg 27 juni 2017

Kunstenares en onderneemster Anne van den Heuvel heeft wel een heel bijzonder project gelanceerd: Gespreksstof. Een kunstproject waar elke Bosschenaar aan mee mag doen. Het doel: samen mooie kunstwerken maken en tijdens het creëren in gesprek raken, zo ontstaat letterlijk en figuurlijk ‘gespreksstof’.

Anne: “Ik begon het project eind 2015 met een aantal muzen, dat zijn inspiratiebronnen voor kunstenaars. In een ‘gespreksstof-sessie’ werden mijn muzen gefotografeerd terwijl deze door mij geïnterviewd werden. Tijdens zo’n twee uur durende gespreksstof-sessie nemen mensen vanzelf lichaamshoudingen aan. Daar ontstonden wel 500 foto’s per sessie uit. Van elke muze werk ik één beeld uit. Eerst in foto, vervolgens in tekening, vervolgens in patroon en vervolgens in een kunstwerk.”

We zien in het atelier op het Burgemeester Loeffplein diverse tafels staan. Daarop ontstaan de kunstwerken. Elk werk heeft een eigen unieke ondergrond. We zien een werk met kruissteken, op een ander werk zijn heel veel knopen aangebracht.

“Tijdens het fotograferen gaven sommige Bossche muzes aan dat ze wel wilden meewerken aan het project waarin ze zelf centraal staan. En zo ontstond het als vanzelf. Mensen vonden het fijn om mee te werken aan de kunstwerken en zo ontstonden de ‘gespreksstof-donderdagen’ waarop diverse vrijwilligers kunnen meewerken aan de projecten.”

kruissteekjes op een kunstwerk
Kruissteekjes gemaakt door Bosschenaren

De vrijwilligers en kunstenares lunchen samen. “Vaak verzorgen wij een deel van de lunch, maar mensen nemen ook zelfgemaakte dingen mee. Het is een community in wording.”

Er liepen steeds meer geïnteresseerden het atelier aan het Burgemeester Loeffplein binnen en het aantal mensen dat aan de projecten werkt, groeit. Anne laat ons een kunstwerk zien. We zien een kleed waarin een menselijke vorm is ontstaan, opgebouwd uit allemaal knoopjes in diverse kleuren. De omgeving bestaat uit een patroon in witte knoopjes. Die worden door de vrijwilligers erop gezet.

knoopjespatronen
Met knoopjes worden patronen gemaakt

Vreemden worden bekenden

“Je ziet dat mensen aan de tafels zitten en bezig zijn. Ondertussen praten ze met elkaar, leren elkaar kennen. Mensen uit de buurt. Dát is dus gespreksstof! Er ontstonden vriendschappen. Mensen die elkaar eerst niet kenden en zelfs met elkaar op vakantie gaan!”

Het atelier van Anne van den Heuvel zit op een centrale plek in de stad. Mensen komen ook gewoon binnenlopen en schuiven aan bij een tafel met één van de kunstwerken. Ze kunnen dus gelijk aan de slag.

een kunstwerk in progress
Diverse kunstwerken worden door Bosschenaren gemaakt

Wanneer de serie met werken af is, gaat Anne kijken waar ze de kunst kan exposeren. “Maar dat zie ik dan wel weer. Voor nu is er nog een hoop werk te verrichten!”

Wil jij ook meedoen? Loop dan het atelier, galerie Kleurraak, aan het Burgemeester Loeffplein (65-66) binnen. Ze zitten op de hoek vlakbij de Markt, naast de ingang van Intersport. Kijk op de Facebookpagina van Anne van den Heuvel voor meer informatie.

 

adv.