Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Adrien is rechtbanktekenaar: ‘Als Holleeder je recht in de ogen aankijkt, is dat toch spannend’

Door Marèl Holtermans 27 september 2019

Als kind tekende hij altijd zijn docenten, maar of-ie daar zijn brood mee kon verdienen? Dat betwijfelde hij. Totdat hij een paar rechtbanktekeningen op tv zag. Een nieuwe droom was geboren: Adrien Stanziani (27) wilde rechtbanktekenaar worden en verdachten op papier zetten. 

Adrien loopt rond op de plek waar hij zich, naar eigen zeggen, het meest heeft kunnen ontwikkelen: de rechtbank in Den Bosch. Gemiddeld komt-ie er drie keer in de maand. De ene keer voor een moordzaak, de volgende keer voor een mishandeling. “Dat kan soms best zwaar zijn. Als ik daar eenmaal ben, gaat er een knop om. Ik kom met een specifiek doel in de rechtbank en dat zorgt ervoor dat ik kan werken, zonder te veel met de zaak bezig te zijn.” Met succes! Adriens tekeningen verschenen al in het ED, bij RTL Boulevard, en op Nu.nl. Hij blijft zich ontwikkelen, want op dit moment heeft de rechtbanktekenaar een expositie in Den Bosch.

“Een tekening is, in tegenstelling tot een foto, een impressie.”

Anders dan een foto

In de rechtbank mag je niet fotograferen en daarom huren veel mediabedrijven rechtbanktekenaars in. Of een schets van iemand uiteindelijk op hetzelfde neerkomt? Volgens Adrien niet. “Een tekening is geen officieel document en daarom geen feit. Je moet het ook niet als een feit zien, want het is een impressie van iemand. Ik probeer mijn gevoel te laten spreken als ik bezig ben met een tekening. Dat doe je door niet te tekenen wat je denkt te zien, maar wat je daadwerkelijk ziet. Dat is anders dan bij een foto: daarbij schiet je een beeld dat daadwerkelijk wordt vastgelegd.”

(Tekst loopt door onder de tekening van Adrien) 

Vrijwillig naar de rechtbank

Adrien geeft aan dat er geen speciale opleiding is voor het beroep. “Vroeger wist ik niet eens hoe je het noemde, maar als ik ‘rechtbanktekenaar’ zeg, heb je er vast wel een beeld bij, toch?” Om het vak te leren, ging Adrien zelf naar de rechtbank en daarna leerde hij alles over tekenen op de kunstacademie. “Ik denk dat niemand hier voor zijn lol komt, behalve ik. De rechtbank voelt misschien als een gesloten instelling aan, maar dat is eigenlijk helemaal niet het geval. Bij veel zittingen mag je gewoon naar binnen. Maar voor iedereen die er niet bij kan zijn, maak ik tekeningen.”

Bekende verdachten

Inmiddels is Adrien een doorgewinterde tekenaar en komt-ie bij de bekendste zittingen. Dat betekent dat hij soms heel snel moet schakelen. “Willem Holleeder ging laatst in hoger beroep. De hele zitting duurde slechts 13 minuten. Dan moet je zo snel mogelijk een tekening hebben. Dit zijn misschien wel de engste momenten, maar ook meteen de leukste. Al blijft het spannend als Holleeder je recht in de ogen aankijkt. Dat is ook wel logisch, want voor de verdachte is het niet altijd nuttig dat er een tekenaar is. Toch denk ik dat ik niets te vrezen heb als ik zo objectief mogelijk te werk ga. Sommige andere verdachten zijn overigens wel blij dat je er bent. Af en toe wordt er nog wel een grapje gemaakt: ‘Sta ik er wel goed op?’. Ik denk dat mensen zich toch vereerd voelen.”

(Tekst loopt door onder de foto’s) 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Expositie

Om zijn werk te laten zien, heeft Adrien een uitklapbaar boek gemaakt dat je nu bij de rechtbank kunt zien. “Mijn doel was om op een laagdrempelige manier goed uit te leggen wat de rol is van iedereen. In het begin merkte ik dat ik me dat heel vaak afvroeg: wat doet die persoon daar en waarom heeft diegene wel een toga aan en die ander niet? Met dit boekje kun je heel duidelijk zien wie wie is en wat diegene doet.”

Echte mensen

Het leuke van de expositie is dat de mensen op de tekeningen niet verzonnen zijn: “Het moest absoluut zo echt mogelijk zijn”, geeft Adrien aan. “Al deze mensen bestaan echt. Ook de dader, de rechter en de bewakers. Het slachtoffer mag je nooit tekenen in verband de privacywetgeving en daarom heb ik een (echte) dader als slachtoffer getekend. Misschien is dat voor sommigen raar, maar ik wilde geen persoon verzinnen. De dader in het boekje is trouwens de allereerste dader die ik ook heb getekend. Deze man was boxer en stond terecht voor de mishandeling van een 4-jarig meisje.”

De komende dagen is de expositie nog te zien in Den Bosch. Daarna gaat de expositie door naar de rechtbank in Rotterdam. Ook de universiteit van Leiden en de rechtbank in Middelburg hebben interesse getoond. “Ik ben benieuwd waar hij nog allemaal komt. Voorlopig houd ik me bezig met tekenen!”

Lees ook:

Anne (25) runt de nieuwe Bakkertje Bol-winkel in Den Bosch: ‘We zijn zeven dagen per week open’

Ze heeft nog nooit een eigen zaak gehad maar toch heeft ze er ontzettend veel zin in: Anne den Teuli...
Studio Bajo

[VIDEO] Droombaan: Bart van Studio Bajo maakt strips voor de kost

Den Bosch zit vol met mensen die een bijzonder beroep hebben en daar hoort Bart van der Kraan zeker ...
Kippie

Tamara is achttien en mede-eigenaar van Kippie: ‘Ik wilde later kippenboer worden’

Tamara Ceulemans is de dochter van John en Irma Ceulemans, eigenaren van Kippie op de Helftheuvel. A...

adv.