6 x kleine boetiekjes in Den Bosch
Het is bijna december en dat betekent dat de glitterpakjes weer mogen (wat ons betreft mag het elke dag). Naast…
Toen Jacques van Geffen Eetbar DIT opstartte, verklaarde iedereen hem voor gek. Nu 20 jaar later is Eetbar DIT een begrip in Den Bosch. Net als al zijn andere zaken trouwens. Maar, hoe bedenk je nu zoveel verschillende concepten?
Middenin de Snellestraat vind je Eetbar DIT. Tegenover bij De Overkanthebben we afgesproken met Jacques van Geffen. Zo is Jacques de eigenaar van Eetbar DIT, Café Restaurant BUURT, De Garage, De Overkant, Bar Bistro Chez minée en Oven Aan Kom Eraan. “Mijn hoofd staat nooit stil, ik blijf maar inspiratie zien in alles en ik vind alles ook veel te leuk!” aldus Jacques van Geffen.
Tekst gaat door onder de foto >
Jacques gebruikt vandaag restaurant De Overkant als zijn kantoor, zelfs zonder gasten, ziet het er gezellig uit. Door hier te werken, kan hij tijdens de drukke uurtjes gemakkelijk bijspringen bij Eetbar DIT. “Ik ben 55 en ik weet nog steeds niet wat ik wil worden. Ik heb altijd alleen maar dingen gedaan die ik leuk vind. Zo ben ik vroeger een tijd reisleider geweest in het buitenland, heb ik bij John de Mol televisie gewerkt als applausmeester, heb ik een eigen castingbureau gehad, een eigen locatiebureau en ga zo maar door.” vertelt Jacques.
Lachend vertelt Jacques verder over hoe hij twintig jaar geleden Eetbar DIT opzette. “Ik werkte al heel lang in de horeca, eerst bij ‘t Pumpke en daarna heb ik Café Reinders mee opgezet. En toen kwam deze zaak, De Overkant, maar dit was 20 jaar geleden eerst nog Eetbar DIT. Iedereen verklaarde me voor gek! Dit was in de Snellestraat en dat was ook letterlijk een snelle straat, om van A naar B te komen. Hier zat verder helemaal niks. Maar ik dacht natuurlijk, och nee dat is leuk, klein leuk zaakje”.
En gelijk had Jacques, want al snel werd Eetbar DIT een succes. “De eerste twee maanden was het enorm druk, want dan komen al je vrienden en familie. Daarna kakte het heel even in, want ja, vrienden en familie kunnen natuurlijk niet elk weekend komen. Gelukkig kwam er – een maand later – een draai in. Daarna zijn we naar de andere kant van de Snellestraat verhuisd, de plek waar Eetbar DIT nu zit, omdat daar een terras bij zat.”
De afgelopen jaren breidde Jacques uit met Buurt, Oven Aan Kom Eraan en zijn nieuwe restaurants die afgelopen jaar zijn deuren openden, Bar Bistro Chez Minée en De Garage.
“Dit alles kan ik alleen maar doen omdat ik hele goede mensen om mij heen heb staan, dus de mensen die bij DIT werken, die bij BUURT werken en natuurlijk bij de andere restaurants. Bij Eetbar DIT werken sommige mensen al 18 jaar met mij. Ik vind het belangrijk om ze mee te nemen in de nieuwe restaurants, zo is Mariët mede-eigenaar bij Chez Minée. En dat heb ik bij BUURT ook en bij De Garage ook.”
Tekst gaat verder onder de foto >
Niet alleen de gezelligheid, het lekkere eten en de sfeer is waar veel gasten bij Jacques zijn restaurants over praten. Ook de befaamde lichtbak van Eetbar DIT was laatst te bewonderen bij Jinek, met de quote die hij in zijn restaurant had opgehangen ‘Je mag best blijven plakken maar niet op tafel’, een knipoog naar de milieuactivist die zich vastplakte aan de tafel van de live-uitzending bij Beau van Erven Dorens.
“Ik vind het leuk om met sociale media te spelen en het randje op te zoeken. Vaak zit ik op de fiets en dan ineens bedenk ik iets wat ik leuk vind! Mijn hoofd staat gewoon nooit stil, ik heb elke dag wel weer nieuwe ideeën.”
“Zo hebben we deze kerst het concept “Kerst voor Dummies” bedacht en toveren we jouw gehele kerstmaaltijd op tafel. Dat is toch weer té leuk! Elke dag vind ik weer een feestje. De mensen waarmee ik mag werken, gasten zien genieten en elke keer weer iets nieuws bedenken.”
Aangeboden door Boumij Hypotheken
In onze gids
Populaire rubrieken