Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Franklin maakt tegel van Den Bosch: ‘Het is een eerbetoon aan mijn oom’

Door Liselot de Bruijn 31 juli 2020

Franklin van Zandvoort (50) maakt ‘Bossche tegels’, een keramieken afbeelding waarop de skyline van Den Bosch te zien is. De tegel is een eerbetoon aan het werk van zijn oom Leon van der Heijden, de Bossche kunstschilder. “Het geeft mij een ontzettend warm familiegevoel om dit te doen.”

De foto op de Bossche tegel is een weerspiegeling van het schilderij dat Leon van der Heijden schilderde in 2006. Daarop zie je de Sint-Jan, gezien vanuit Het Bossche Broek. “De echte Bosschenaar is trots op de skyline van de stad. Deze tegel is net als een souvenir van Den Bosch.”

Familieband

Franklin zag zijn oom niet vaak. Toch voelde hij door het overlijden van Leon een bijzondere drang om zijn familie een hart onder de riem te steken. “Dit schilderij van Den Bosch stond op de voorkant van de rouwkaart. Toen die bij mij in de brievenbus viel, was ik verkocht.” Franklin besloot contact te zoeken met zijn nicht Sarah (52), de dochter van Leon. Hij maakte de Bossche tegel speciaal voor haar en stuurde die op. “Ze was zó enthousiast! Ook de moeder van Sarah, die lijdt aan dementie, leefde er helemaal van op.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: bosschetegel.nl

Bossche schilder

Kunstschilder Leon werd in 1938 geboren in Den Bosch. Hij kon tekenen als de beste en was heel creatief, dus ging hij naar de kunstacademie in Den Bosch. “Hij was – als een echte artiest – heel filosofisch”, vertelt Franklin. Leon verhuisde na zijn studie naar Amsterdam om midden op een verwaarloosd kerkhof te wonen. “Hij wilde zich inzetten voor de minderbedeelden. Het kerkhof heeft hij helemaal opgeruimd, omdat hij het zo erg vond dat de mensen die daar lagen werden vergeten.” Met de Bossche tegel schenkt Franklin zijn oom een eerbetoon, zodat de herinnering aan Leon wordt vereeuwigd.

Honderden schilderijen

Ondanks dat Leon uit Den Bosch was vertrokken, bleef de stad altijd in zijn hart. “Na zijn dood bleek dat hij wel meer dan honderd schilderijen had gemaakt”, vertelt Franklin. Op veel van die schilderijen zijn straten en iconische plekken in Den Bosch afgebeeld. “Zijn schilderkunst durfde hij nooit naar buiten te brengen, omdat hij zichzelf niet goed genoeg vond. Hij bleef zelfs tot in zijn laatste jaren mijmeren waarom hij het niet lukte om door te breken.” Franklin en zijn nicht Sarah besloten daarom het werk van Leon voor iedereen beschikbaar te stellen, in de vorm van de Bossche tegel.

Tot in de details

Franklin heeft een achtergrond in architectuur en interieurontwerp. Dat zie je terug in de uitwerking van de tegels. “Om dit tegeltje te vinden heb ik stad en land afgezocht naar de juiste materialen. Ik wilde geen perfect egale tegel, maar juist keramiek dat leeft. “De afbeelding bakt Franklin erop. “Doordat het materiaal een eigen persoonlijkheid heeft, glanst het schilderij en komt het tot leven.” Ook voor de tegelhouder werd een bewuste materiaalkeuze gemaakt: dat wordt gesneden uit gerecycled eikenhout. “Zelfs de verzenddoos is gemaakt van honderd procent afbreekbaar karton”, vertelt hij met een lach.

Ook interessant:

quatta bossche ondernemers

Zaak starten tijdens coronacrisis: deze Bossche ondernemers deden het

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor Bossche ondernemers. Toch is er een aantal...
het kennisstation

6 x dit doen deze Bossche ondernemers nu: ‘Het idee slaat ontzettend aan’

Ondernemen is nooit saai, zeker niet als de wereld op zijn kop staat zoals nu. Hoe komen Bossche ond...
nalatenschap jeroen bosch

Goedemiddag Den Bosch, hallo verborgen schildering!

Elke dag van het weekend plaatsen we een mooie of bijzondere foto uit onze stad. Dit keer een foto e...


Meer over Bossche Tegel ontdekken?

Bossche Tegel

conceptstores

GeopendHele dag

Bekijk meer:conceptstores

adv.