Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Stadsslijterij van Ernst bestaat al 34 jaar: ‘Ik heb elke wijn in mijn winkel zelf geproefd’

Door Lotte van Rosmalen 29 maart 2019

Ernst van Waarden (52) is al jaren trotse eigenaar van de beroemde stadsslijter in de Visstraat. Op maandag 1 april bestaat zijn winkel maar liefst 34 jaar. Na een paar tegenslagen de afgelopen tijd, heeft hij gelukkig goed nieuws: de eerste proeverij van Queen of the Bossche Bubbels Stadsslijterij komt eraan!

Een bezoeker die voor één dag in Den Bosch is, loopt de slijterij waarschijnlijk straal voorbij. Maar menig Bosschenaar kent de prachtige slijterij al jaren. Al in 1985 richtte de moeder van Ernst van Waarden de winkel op: “Ze wordt dit jaar 78 jaar oud en ze komt nog steeds langs. Ze is gek op lekkere wijn en ze houdt mij natuurlijk in de gaten.”

Proeverijen met allerlei dranken

Op vrijdagavond 12 april vindt de allereerste proeverij plaats van 19.00 uur tot 20.30 uur: ‘Hoe maak ik de lekkerste gin?’ Om deel te nemen koop je in de voorverkoop een kaartje van een tientje en er zijn 25 plaatsen. Ernst: “Het wordt een hele leuke workshop met Gordon’s, Tanqueray en andere gins. Mensen mogen zelf cocktails maken en proeven.” Er zijn nog plekjes beschikbaar!

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

In de komende maanden organiseert Ernst ook andere proeverijen met wijn, champagne en flatnöse, een geturfde whisky. Genoeg plannen!

Je kijkt je ogen uit als je door de Stadslijterij loopt. Maak vooral ook even een praatje met Ernst want de eigenaar weet werkelijk alles van zijn dranken: “Ik heb alle wijn in mijn winkel geproefd. Ik ben dol op proeverijen en stel zo mijn assortiment samen.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Queen of the Bossche Bubbels Stadsslijterij
Foto: indebuurt Den Bosch

Duurste fles kost 2000,- euro

Tja, we móésten natuurlijk even vragen naar de allerduurste fles in zijn slijterij. Ernst wijst naar een glanzend gouden megafles op de bar: “Dat is een Armand De Brignac-champagne en deze fles is tweeduizend euro waard.”

Eigen Bossche dranken

Hoewel Ernst nu druk bezig is met het organiseren van zijn proeverijen, maakt hij al jaren ook zijn eigen drank. Zo heeft de Stadsslijterij haar eigen bier, wijn, bubbels, wodka, limoncello en whisky. Wauw! De zogenaamde ‘Bossche Bitch’ is een klein flesje met limoncello. Qua wijn is er wit, rood en rosé.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Ernst is vooral trots op zijn Bossche 1-ste Single Malt Whisky: “De whisky hebben we in 2008 laten maken en ligt hier in de kelder te rijpen. Één keer per jaar halen we er dertig liter uit. Ik bestel een tweede vat uit Spanje dat leeg naar ons wordt opgestuurd. Elke keer probeer ik iets anders: het uitbranden van het hout, of de sherry die in het hout trekt. Op dat tweede vat rijpt de whisky nog eens zes tot acht maanden. Daarna is het altijd een verrassing wat er over blijft!”

Grote verbouwing

Het vak is Ernst met de paplepel ingegoten. Zijn vader was een bekende Bosschenaar dankzij zijn discotheek Galaxy. Ernst: “Ik woon al mijn hele leven in Den Bosch. Het was een fantastische tijd. Menig Bosschenaar heeft bij Galaxy op de dansvloer de liefde van zijn of haar leven leren kennen.”

Een jaar geleden besloot Ernst zijn slijterij grondig te verbouwen: “Ik wilde het karakteristieke van het pand behouden. De raampjes met glas-in-lood zijn verwerkt in de wijnkast. Toch heb ik ook een stukje discotheek teruggebracht, zo heb ik onder de bar discoverlichting.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Zin in de toekomst

Wat zijn werk het leukst maakt? De gezelligheid van de mensen. Na een zwaar jaar is Ernst toch positief over de toekomst: “De proeverijen worden natuurlijk geweldig leuk en ik heb zin om alles te vertellen over mijn dranken!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Queen of the Bossche Bubbels Stadsslijterij. Meer over Queen of the Bossche Bubbels Stadsslijterij ontdekken?

Queen of the Bossche Bubbels Stadsslijterij slijterijen

Gesloten10:00 - 22:00

Visstraat 10, Den Bosch

Bekijk meer:slijterijen

Lees ook:

stadsslijterij vaderdag

Deze vaderdagcadeau’s shop je bij de Stadsslijterij met héle hoge kortingen

Van een 12 jaar oude whisky tot een smaakvolle gin: je koopt ze allemaal bij de Stadsslijterij aan d...
stadsslijterij

Wát een verschil: de Stadsslijterij in de Visstraat is compleet verbouwd

We stapten binnen in de volledig vernieuwde Queen of the Bossche Bubbels Stadsslijterij en keken onz...
Bossche Bubbels

Drankjes bij Queen of the Bossche Bubbels stadsslijterij 

Je bent pas echt helemaal klaar voor Jazz in Duketown als je langs bent geweest bij Queen of the Bos...

adv.