Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Broer en zus Kim & Steef runnen 10 jaar FF Swanjée: ‘Wij maken nooit ruzie’

Aangeboden door FF Swanjéé 10 september 2020

Samen met je broer of zus een restaurant runnen; Kim en Steef Spanjer doen het al jarenlang. Afgelopen maand feliciteerden ze elkaar met het tienjarig jubileum van FF Swanjéé. “We hebben ieder onze eigen kracht.”

Ruzie maken de twee nooit. “Steef is bijna 3 jaar jonger dan ik, maar hij is altijd groot geweest. Toen hij op een gegeven moment boven mij uitgroeide, stopte ik verstandig met ruziemaken”, vertelt Kim lachend. “Natuurlijk ben je het weleens ergens niet mee eens. We kijken dan altijd naar wat het beste is voor de zaak.”

Yin en yang

Volgens de ondernemers zijn ze vooral een aanvulling op elkaar. “Steef is meer een heethoofd, ik ben een stuk rustiger”, vertelt Kim. Als yin en yang zorgen de twee voor balans in de tent. Zij is van de bediening, hij van de keuken. Zij tovert makkelijk met financiële cijfers, hij is de stuwende kracht op de vloer. Kim: “Steef weet alles van wijn, ik bedenk graag nieuwe cocktails.”

Lusten en lasten

Dat Steef en Kim samen de baas zijn, was een spontane ingeving. Kim wilde in eerste instantie zelf een toko runnen. Toen ze het pand van FF Swanjéé met haar familie ging bekijken kregen ze direct allerlei leuke ideeën voor het restaurant. “In je eentje is het best heftig om te starten, bedacht ik toen”, zegt Kim. “Steef en ik hadden al bedacht dat hij in het restaurant zou komen werken. Toen hij vertelde dat hij mee wilde ondernemen, vond ik dat heel fijn. Het verdeelt de druk. We delen de lusten en de lasten.”

Eigen ideeën

Samen bedachten de twee het concept Wapazz dat je bij FF Swanjéé kunt proeven. “Toen wij jonger waren gingen Steef en ik vaak met z’n tweeën uit eten. We vonden het leuk om tapas te proberen, maar merkten dat dit vaak overal van dezelfde kwaliteit is.” Daarom bedenkt het duo hun eigen versie van tapas. “Het zijn kleine gerechten met hoge kwaliteit, wij noemen het Wapazz”, vertelt Kim. Ook het idee voor bereidingen aan tafel brengen ze terug naar Den Bosch, met als specialiteit ChateauBriand met de aan tafel gemaakte Stroganoff Saus. “Tijdens een diner in Londen kwam de ober het vlees aan tafel laten zien om zo een betere keus te kunnen maken. Ik kende dat niet in Nederland dus hebben we het meteen bij FF Swanjéé geïntroduceerd.”

Tekst loopt door onder de foto.

FF Swanjéé
Steef en Kim. Foto: FF Swanjéé

2020

Dit jaar vieren de broer en zus hun tienjarig jubileum met FF Swanjéé. Een rustig jaar was 2020 allerminst. Kim: “Zondag 15 maart was voor ons heel heftig. We hadden flink wat reserveringen staan. Dan hoor je om half zes dat je om zes uur moet sluiten. Als horecaondernemer is dat om te janken, maar we moesten het ermee doen.” ’s Avonds komen de twee bij elkaar om een creatieve oplossing te bedenken. “We maakten een menu met onze populairste gerechten en begonnen met bezorgen.” Kim en Steef stapten zelf op de fiets en reden Den Bosch af met lekkere maaltijden. “Door die oplossing zijn we eigenlijk één dag dicht geweest. We hebben veel mensen in dienst, daar zijn wij verantwoordelijk voor.”

Nieuwe stap

Kim en Steef zitten niet stil. Drie jaar geleden namen ze het pand van de buren over, dat inmiddels is omgedoopt tot Petite Swanjéé. Het kleine zusje van FF Swanjéé is vooral een aanvulling. “We willen de keukens samenvoegen en het afhaal- en thuisbezorgd concept uitbreiden”, vertelt Kim. “Als alles lukt is dat weer een nieuwe stap voor FF Swanjéé.”

Meer over FF Swanjée

Tijd voor cocktails! Hier in Den Bosch drink je het drankje dat bij jou past

De zon op het terras, uitzicht op de Sint-Jan en een drankje in de hand; wat wil je nog meer? De ult...
FF Swanjéé

Horecaondernemers Kim en Steef: ‘We rijden nu zelf rond om eten te bezorgen’

"We proberen er een positieve draai aan te geven", zegt Steef Spanjer aan de telefoon. Hij is op weg...
petit swanjeéé

PUIK Bistrotheek maakt plaats voor nieuw restaurant: Petite Swanjéé vanaf nu open

Waar de coronacrisis zoal toe leidt: Kim en Steef Spanjer hebben besloten om hun zaak PUIK Bistrothe...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door FF Swanjéé. Meer over FF Swanjéé ontdekken?

FF Swanjéé


Gesloten12:00 - 22:30

Hinthamerstraat 76-78, Den Bosch

adv.