Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wuis woont met 20 anderen in de sociëteit van De Bolk

Door Ilse Zoutewelle 12 juni 2017

Hoe is het om met 21 mensen in één huis te wonen? Daar komen we achter als we binnengluren bij Het Bolk Huisch aan de Coenderstraat waar Wuis Glerum woont. “We drinken drie keer per dag koffie met elkaar: er is altijd wel iemand thuis. Hartstikke gezellig!”

Wuis vindt het niet zo erg dat hij nooit alleen is: “Je went eraan dat er altijd iemand kan langs lopen. Dit is voor mij juist een ideale plek om te wonen, want het huis zit in hetzelfde pand als de sociëteit van onze studentenvereniging ‘De Bolk’. Ik doe veel voor de vereniging, dus het is alleen maar handig. Sommige huisgenoten wonen dichterbij de bar dan de wc, om je een indruk te geven.”

Uitschuifbare bar

Mobiele bar

Zoals in vrijwel ieder Delfts studentenhuis heeft ook ‘Het Bolk Huisch’ een paar zelf ‘gekluste’ dingen. “Ons huis bestaat uit drie verdiepingen: iedere verdieping heeft een badkamer en een keuken. We hebben in alle badkamers en keukens een radio gemaakt. Verder hebben we een mobiele bar én een uitschuifbare bar geklust. De gemeenschappelijke ruimte bestaat namelijk alleen uit een gang, dus die is niet zo groot. Een tijdje terug hadden we een feestje en toen hebben we de mobiele bar voor de ingang van de keuken gezet.”

Energiezuinigste studentenhuis van Delft

Maar toch zijn het niet de feestjes waar Het Bolk Huisch bekend om staat. Het studentenhuis kreeg een tijdje geleden de derde prijs voor het meest energiezuinige studentenhuis van Nederland. “Het was echt compleet onverwacht dat we de prijs wonnen. Ondanks dat we natuurlijk wel ons best deden om energie te besparen, hoorden we na een tijdje dat onze energiemeter is gekoppeld aan die van de sociëteit. Dan kan je hier gloeilampen vervangen voor led en korter douchen, maar tegen de koelkasten daar valt niet op te boksen.”

‘Denk aan Freddy’

Uiteindelijk werd het verbruik van de sociëteit en het huis gescheiden en wonnen ze tóch nog de derde prijs. “We zijn wel veel bewuster geworden door de wedstrijd. Zo doen we de deksel op de pan als we aan het koken zijn en in de winter dragen we onze huisbadjas zodat de kachel niet zo hoog hoeft.” Ook schalt er regelmatig ‘denk aan Freddy!’ door het huis. Hoe dat komt? Bekijk deze video maar eens:

Wetboek-behang

Wat Wuis van zijn kamer vindt? “Prima: hij is vrij klein, maar dat maakt me niet zoveel uit. Ik ben blij dat ik naast het dakterras woon.” Over zijn ietwat bijzondere behang vertelt hij: “Voor mij woonde hier een rechtenstudent. Toen hij klaar was met zijn studie, heeft hij de muur behangen met een wetboek. Ik vond het wel grappig, dus ik heb het lekker laten hangen.” Tja: je bent student, of je bent het niet.

De koffiebel: ‘als deze geluid wordt, weet je dat er koffie is’
De deur naar de sociëteit
‘Overblijfsel van een feestje met Astrix en Obelix thema’

adv.