Spannend! Binnenkijken bij de vrijmetselaars aan de Choorstraat

Halverwege de Choorstraat op nummer 16a zit een mysterieuze deur. Loge Silentium staat erop met daarnaast een symbool met een passer en een winkelhaak. Zoals je misschien al vermoedt, is dit een loge-gebouw van de vrijmetselarij. Wij mochten binnenkijken bij deze ietwat geheimzinnige vereniging en namen heel veel foto’s.

Loge Silentium

We worden rondgeleid in het pand van Loge Silentium door Erik van der Zanden (31). Erik is vier jaar lid van de vrijmetselarij en sinds kort pr-functionaris van de loge. “Veel mensen zien ons nog steeds als een club oudere mannen met een verborgen agenda. Zelf kende ik de vrijmetselarij vooral uit geschiedenisboeken over revoluties, dus ik had ook bepaalde verwachtingen. Bij mijn eerste bijeenkomst dacht ik: ‘is dit het nou’. Het leek een club mannen die gezellig bij elkaar komt voor een gesprek en een drankje. Nu ik langer lid ben, weet ik dat er meer achter zit. Je werkt hier aan jezelf, voor je medemens en denkt na over het hogere.”

Loge Silentium heeft vijftig tot zestig leden. Volgens Erik komen ze uit alle lagen van de bevolking: van een directeur tot een postbode en van een ondernemer tot een gemeenteambtenaar. Vooral de laatste jaren werden veel jongere mannen zoals studenten lid. Loge Silentium is een mannen-loge, maar het loge-gebouw wordt ook gebruikt door twee gemengde loges.

De Bestuurskamer

De voorste ruimte van het loge-gebouw is de bestuurskamer. Bij deze vergaderkamer kun je vanaf de Choorstraat naar binnen kijken. Alleen als het bestuur vergadert, zijn de gordijnen dicht. Net als elke vereniging heeft een vrijmetselaarsloge een bestuur met een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De boekenkast achterin de bestuurskamer is de bibliotheek van de loge met boeken over de vrijmetselarij.

De geschiedenis van Loge Silentium gaat terug tot de strijd tussen de patriotten en orangisten in de 18de-eeuw. In Delft woonden veel patriotten die zich verzetten tegen stadhouder Willem V van Oranje. Toen de stadhouder ze met hulp van de Pruisische koning het land uit joeg, belandden ze in Frankrijk. Daar kwamen de Delftse patriotten in contact met lokale vrijmetselaars. Een paar jaar later keerden ze met hulp van het Franse leger terug naar Nederland en richtten ze een eigen loge op. Het huidige loge-gebouw is sinds 1901 hun eigendom.

Het Voorhof

De grootste ruimte in het loge-gebouw is het Voorhof. Deze zaal achterin het pand lijkt op een gewone vergaderzaal. Als je goed rondkijkt, zie je allerlei details met een symbolische betekenis. Achter de stoel van de voorzitter hangt bijvoorbeeld een portret van de koning. Dit symboliseert dat de vrijmetselarij zich houdt aan de wetten van de Nederlandse staat, legt Erik uit. Achterin de zaal staat een vitrinekast met giften die de Delftse vrijmetselaars meegekregen bij hun bezoek aan andere loges in binnen- en buitenland.  

In het Voorhof komen de leden elke dinsdagavond bij elkaar voor de zogeheten comparities. Een van de leden geeft dan een voordracht over een onderwerp dat voor hem belangrijk is. Dit heet een bouwstuk. Daarna geven de andere leden hun mening over dit onderwerp. “Het doel is niet om elkaar te overtuigen, maar om naar elkaar te luisteren”, legt Erik uit. “Vrijmetselaren geloven niet dat er één waarheid is, dus als iemand zijn standpunt geeft zeg je: ‘wat bijzonder dat jij er zo over denkt, ik zie het anders.’ Zelf heb ik laatst een bouwstuk gegeven over de rol van de vrijmetselarij in de Franse revolutie.”    

De Tempel

Op de bovenverdieping van het loge-gebouw is de tempel. Hier komen de leden van Loge Silentium eens in de paar weken bij elkaar om een ritueel uit te voeren zoals de opening van het jaar of de inwijding van een nieuw lid. “Voor bijeenkomsten in de tempel dragen we altijd een rokkostuum”, vertelt Erik. “Zo is iedereen gelijk. Hier gaan we niet met elkaar in gesprek, maar gaat het om de ervaring. De voordracht die de voorzitter geeft is vaak in het oud Nederlands om wat extra mystiek toe te voegen.”

In de tempel hebben bijna alle symbolen die je ziet een betekenis. Boven de stoel van de voorzitter zie je het alziende oog, met daarnaast de zon en maan. Op een blok midden in de tempel ligt een Bijbel. Vrijmetselaars geloven niet in één waarheid en dus ook niet in één religie. Toch spelen religieuze boeken een belangrijke rol bij rituelen. Dit kan de Bijbel zijn, maar bijvoorbeeld ook de Koran of de Universele verklaring van de rechten van de mens. 

De zuilen naast de deur verwijzen naar de historische band van de vrijmetselarij met de bouw. Dit komt ook terug in de naam van de vereniging en hun symbool met een passer en winkelhaak. “Je bouwt hier eigenlijk aan jezelf”, zegt Erik. “Ook de spreuk ‘Ken u zelve’ die je boven de deur ziet wijst daarop.”

De zevende graad

De laatste ruimte in het loge-gebouw is de bar. “Na een ritueel in de tempel of een comparitie praten we hier informeel met elkaar na”, vertelt Erik. “In de zomermaanden doen we dat vaak rond het kampvuur in onze achtertuin. De bar noemen we de zevende graad. Waar deze naam precies vandaan komt weet ik niet. Waarschijnlijk is het een komische verwijzing naar de verschillende graden die je bij de vrijmetselarij doorloopt. ”

“Nieuwe leden van de vrijmetselarij beginnen in graad één waarin je vooral aan jezelf werkt”, legt Erik uit. “In graad twee zet je je in voor je medemens en in graad drie ga je nadenken over het grotere geheel. Dan kun je je ook inzetten voor de vereniging zoals ik als pr-functionaris doe. Na deze zogeheten blauwe graden, zijn er nog 29 hogere graden die een symbolische betekenis hebben.”

Kortom: vrijmetselaars willen vooral nieuwe inzichten verwerven over zichzelf en hun medemens. Symbolen en rituelen spelen daarbij een belangrijke rol, maar echt geheimzinnig zijn ze niet meer.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Buitenkijken bij Chloë en Michael: ‘We geven graag cocktailparty’s in de tuin’”

Buitenkijken bij Chloë en Michael: ‘We geven graag cocktailparty’s in de tuin’

Ga naar “Binnenkijken bij de nieuwe opvang voor asielzoekers in Delft”

Binnenkijken bij de nieuwe opvang voor asielzoekers in Delft

Ga naar “Oproep! Mogen we bij jou binnenkijken?”

Oproep! Mogen we bij jou binnenkijken?

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper