Pieter woont met een bijzondere mix van mensen: ‘Half 7 eten lukt hier écht niet’

Door Ilse Zoutewelle 13 november 2017

Zo op het eerste gezicht is het studentenhuis waar Pieter van de Ven in woont, hartstikke normaal. Het verbouwde kantoor van de gemeente waar hij in woont is een tikje rommelig en in de keuken staat een gezellige stapel afwas. Maar zo héél gewoon is de vorm waarin Pieter leeft niet: hij woont samen met zes jonge statushouders en vijf studenten in een huis.

Het was oorspronkelijk niet het plan van Pieter om hier te gaan wonen. “Ik heb jarenlang in allerlei leuke studentenhuizen gewoond, waaronder Huize van Speijk (we keken daar al eens binnen!). Over een jaar of twee wil ik gaan trouwen en ik wilde tot die tijd nog eens even op een heel andere manier gaan wonen. Het plan was om met een vriend in een tweekamerappartement te wonen, maar dat plan strandde.”

pieter van de ven
In dit gebouw wonen Pieter en zijn huisgenoten

Iets terug doen

Toen hoorde Pieter dat de gemeente van plan was hun oude kantoor in de Van Bleyswijckstraat om te bouwen tot huizen voor studenten en statushouders. Het idee hierachter is dat studenten statushouders helpen wegwijs te worden in de stad. “Dat sprak me wel aan. Ik heb in die zes jaar dat ik in Delft studeer zoveel gekregen, dat ik het tijd vond om iets terug te doen. Nu help ik mijn huisgenoten bijvoorbeeld als ze een Nederlandse brief hebben gekregen of gewoon door eens in de zoveel tijd iets te organiseren met het huis.”

pieter van de ven
Dit soort vreemde kannetjes zijn nu normaal voor Pieter

Relativeren

Maar samenwonen met statushouders, dat gaat wel iets verder dan even een middagje vrijwilligerswerk doen! Vindt Pieter dat niet vervelend? “Hier wonen helpt juist om mijn eigen leven te relativeren. Ik klaag wel eens dat de collegezalen zo vol zitten, maar de universiteit van mijn huisgenoot uit Syrië is platgebombardeerd.”

Verschillen

Pieter woont nu sinds augustus in het verbouwde kantoorcomplex. In die tijd is hij al wel tegen wat cultuurverschillen aangelopen. “Zo ziet één van mijn huisgenoten kip met sambal en ui, wel lekker trouwens, als een volledige maaltijd. Hij komt uit Eritrea en daar is dat blijkbaar normaal. Toen heb ik toch maar gezegd dat er wel rijst of groente bij hoort, haha.” Ook qua flexibiliteit heeft hij het één en ander moeten leren: “Half 7 eten lukt hier écht niet.”

pieter van de ven
De woonkamer met IKEA-interieur

Studentikoziteit

Ondanks de bijzondere mix van mensen, is het huis best studentikoos. “Zo heeft iedere bewoner een huisnaam. Vaak hebben we van de lange, buitenlandse namen iets lekker Hollands gemaakt. Zo heet Tesfit Andemariam nu gewoon Thijs en Rafaello heet Ricardo.” Ook Pieter moest eraan geloven: “Ik ben Adam, want ik was de eerste man in het gebouw hier, haha!”

Pieter maakt véél zelf

De woonkamer in het huis ziet er overigens vrij nieuw uit voor een studentenhuis. Pieter legt uit hoe dat komt: “We hebben het meubilair gesponsord gekregen van IKEA. Konden zij weer een vinkje zetten bij ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ en wij zijn geholpen.” Maar Pieters kamer is niet bepaald ingericht door IKEA: “Ik maak al mijn meubels zelf. Op dit moment ben ik nog aan het klussen, dus staan veel spullen nog in dozen.” Maar als we Pieter moeten geloven, wordt het wel heel mooi: “In de kast komt ook mijn bed die door middel van een gasveer in en uit de kast kunt klappen. Ook heb ik een optakelbaar wasrek dat ik straks met een handlier kan bedienen.” Tja. Je bent een Delftse student, of je bent het niet…

Hier komt straks nog een kast omheen
Het optakelbare wasrek
Genoeg spullen om te klussen

adv.