Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Even binnenkijken bij het huisje van Peter en Elles aan de Schie

Door Ilse Zoutewelle 8 augustus 2016

Peter en Elles Rodenburg wonen nu zo’n 10 jaar in hun schattige rijtjeshuis aan de Rotterdamseweg, samen met hun twee kinderen Evelyn (3) en Anna (4 maanden). “Mensen vragen me wel eens: is het niet wat klein met 2 kinderen? Ik antwoord dan dat het reuze mee valt: vroeger woonden ze hier met z’n achten!”

Toen Peter en Elles binnenkwamen in het huis wisten ze het meteen: dit is het. “We voelden meteen een klik. Toen ik ’s nachts ook nog droomde dat ik het behang eraf aan het scheuren was, wist ik het helemaal zeker,” vertelt Elles. “Het eerste wat ik deed toen we het huis eenmaal hadden was dan ook een baantje behang eraf trekken, haha.”

Peter en Elles RodenburgGeschiedenis

“Een van de dingen die ik zo leuk vind aan dit straatje is de geschiedenis die erachter zit. De huizen zijn gebouwd in 1904 en waren bedoeld voor de medewerkers van de scheepswerf hier verderop. Ze woonden zoals gezegd soms wel met 8 kinderen op alleen het achterste gedeelte van het huis: de voorkamer was de ‘mooie’ kamer. Die werd alleen bij speciale gelegenheden gebruikt,” vertelt Elles. Maar er ligt ook nog een stukje familiehistorie aan de Rotterdamseweg. “De oma van Peter is geboren in het huis aan het einde van de straat. Ze heeft hier zelfs nog even gewoond toen ze getrouwd was, vanwege de woningnood na de Tweede Wereldoorlog. Dat soort weetjes maken het huis en de straat speciaal.”

Peter en Elles Rodenburg
Het bedhuisje van Evelyn

Zelf maken

Buiten het behang en een verbouwing in de douche hoefde er vrij weinig gebeuren aan het huis. Toch zijn Peter en Elles altijd wel bezig in het huis; vaak met het maken van meubels. “Zo hebben we laatst het bed voor Evelyn gemaakt. Ik heb het bedacht, zo met het huisje en het trappetje. Peter heeft het vervolgens gemaakt en ik heb het weer geverfd. Ze is echt ontzettend trots op haar grote bed. Ik wil er alleen nog graag gordijntjes en plantenbakjes voor maken, dan is het echt af.” Maar ook boekenplanken, lijsten en zelfs de open haard zijn zelfgemaakt of opgeknapt. “De open haard hadden we zelfs eerder dan het huis! We vonden ‘m allebei zo mooi dat we die maar vast hadden gekocht. Vervolgens hebben we ‘m zelf ingebouwd. Ik vind het leuk om oude spulletjes te kopen en er iets nieuws van te maken. Of om gewoon van wat planken en hangers iets te ontwerpen, waarna Peter het weer in elkaar zet.”

Peter en Elles Rodenburg
Zelfgemaakte boekenplank

Levende muur

De muur heeft een vrij opvallende kleur: mintgroen. “Dat is gekomen omdat we graag kalkverf wilden gebruiken, je krijgt dan een streep-achtig effect.” Je moet die verf mengen met pigment om er kleur in te krijgen. “Op internet hadden we pigment besteld, maar van een klein plaatje is het toch lastig te zien welke kleur het uiteindelijk wordt.” Dat bleek mintgroen te zijn, maar wel met een speciaal effect: “De kleur leeft als het ware. Overdag is-ie licht, ’s avonds is het meer pistache. Ik ben er heel blij mee.”

Aan het water

Peter en Elles Rodenburg
Hier brengen Peter en Elles hun zomerse avonden door

Het liefst zit Elles op de bank of aan het water. “Lekker een boekje voorlezen aan Evelijn, of gewoon zelf lezen. Ons bankje aan het water is in de zomer fantastisch. Dan zitten we ’s avonds lekker op het bankje met z’n tweeën bootjes te kijken. Babyfoon mee, want die heeft daar nog net bereik. Echt genieten vind ik dat.”

Woning van de week

Regelmatig licht indebuurt Delft een woning uit: soms staan ze te koop, soms niet. Heb jij een mooie woning kun je er een leuk verhaal over vertellen? Laat het ons weten via [email protected].

adv.