Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Emma vertelt hoe het is om te leven in een woongroep in Delft

Door Ilse Zoutewelle 4 juli 2016

Emma woont nu zo’n 1,5 jaar in woongroep Taste Delft in Voorhof. Samen met haar 17 huisgenoten (11 volwassenen, 6 kinderen) probeert ze het verschil te maken in de wijk door onder meer het huis iedere vrijdag open te stellen als buurthuis. Maar daarnaast is wonen in Taste ook “gewoon heel erg gezellig. Het is net familie”, aldus Emma.

Taste Delft
Huiskat Punk

Emma is niet zomaar komen wonen bij Taste. “Ik heb een aantal jaren gewerkt in het buitenland op het schip Logos Hope, dit is een boot van een christelijke zendingsorganisatie. Daarna ging ik in Rotterdam werken en wonen in Tholen. Maar toch bleef het ergens kriebelen om iets te doen voor mijn medemens.” Via een collega hoorde ze verhalen over Taste en hoe gezellig het daar is. “Ik zei: als er een plekje vrij is hoor ik het graag. Toevallig was er net iemand weggegaan en woonde ik al vrij snel in Delft.”

Samen eten

Het bevalt Emma goed om hier te wonen. Ze heeft 2 kamers: een woonkamer en een slaapkamer. “Daarnaast hebben we samen met 7 andere mensen die alleen wonen een woonkamer en een keuken. De 3 gezinnen hebben ieder een eigen appartement.” De huisgenoten doen veel samen: zo hangt er een rooster waarop iedereen kan aangeven of hij die avond mee-eet. Daarnaast is er op woensdagavond een vaste avond waarop het hele huis met elkaar eet. “Ook houden we regelmatig huisvergaderingen waarin we irritaties naar elkaar kunnen uitspreken en kunnen bespreken hoe het met het huis gaan. Zo houden we het voor iedereen leefbaar en blijft het ook echt gezellig.”

Taste DelftVuurkorf

Het liefst zit Emma in de tuin, bij de vuurkorfput. “Ik heb daar zoveel goede herinneringen. Bijvoorbeeld die avond dat ik mijn verjaardag vierde samen met een huisgenoot en een buurtgenoot. Er waren vrienden van mij, vrienden van hen en er waren mensen die gewoon binnen kwamen lopen. De tuin is altijd open voor de buurt, vandaar. Dat vond ik zo’n mooie avond! Iedereen bij elkaar, goede gesprekken bij het vuur…”

 

Taste Delft
Gezamenlijke woonkamer

Vrijwilligerswerk

Als je deel uit maakt van Taste kan je niet zomaar achteroverleunen, je moet ook de handen uit de mouwen steken in de buurt. “Iedere bewoner moet een dagdeel per week besteden in de buurt”, vertelt Emma. “Ik help bijvoorbeeld een vrouw met alzheimer met haar boodschappen en andere zaken. Daarnaast kan de buurt iedere vrijdag bij ons komen lunchen, koffie drinken en eten. Hier ben ik ’s avonds vaak bij. Ook draai ik soms een shift, dat betekent dat ik koffie zet of lunch klaarmaak. We merken dat de buurt dit echt waardeert: er komen allerlei mensen langs om gezellig te kletsen of taallessen te volgen. De buurt waardeert het dat we er zijn.”

adv.