Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Altijd al willen weten: zó ziet een operatiekamer in het Reinier de Graaf eruit

Door Ilse Zoutewelle 4 oktober 2019

Wij mochten binnenkijken op een plek die je waarschijnlijk nog nooit van binnen hebt gezien. Tenminste, niet zonder narcose of ruggenprik. We kregen een rondleiding in een operatiekamer van het Reinier de Graaf door operatieassistentes Gaby en Sabine. Kijk maar mee!

Indebuurtredacteur Ilse (midden) met Sabine en Gaby

Binnenkomen in de afdeling chirurgie is nogal een eh, operatie. We moeten eerst twee deuren door met een pasje om ons vervolgens in een blauw pak met klompjes te hijsen. Ook sieraden moeten af en het haar moet in een netje. “Het is best lastig om je collega te herkennen in zo’n pak, vooral als je ook nog een mondkapje op hebt”, vertelt Sabine. “Daarom dragen we opvallende sokken en klompjes. Ik heb altijd sokken met superhelden, haha.”

32 operaties op een dag

Als we eenmaal in de koffiekamer zijn, vertelt Gaby ons meer over het reilen en zeilen van de afdeling. “We hebben in totaal acht operatiekamers. Op dit moment worden er nog twee operatiekamers bijgebouwd op de parkeergarage.” In die acht operatiekamers wordt tussen 07.30 en 17.00 uur non-stop geopereerd. “Vandaag waren er bijvoorbeeld 32 operaties.” En dan tellen we de spoedjes nog niet mee. “Keizersnedes, blindedarmontstekingen en vaatingrepen wachten niet, dus er is altijd een operatieteam dat oproepbaar is.”

De ingang naar de operatiekamer

Volle bak in de operatiekamer

Dan mogen we de operatiekamer in. Het valt meteen op: die kamer is gróót! Dat is niet voor niets, weet Sabine. “We werken met high-tech apparatuur, zoals een operatierobot. Zo’n ding neemt behoorlijk wat ruimte in beslag.” Tijdens een operatie staan er bovendien aardig wat mensen in de kamer. “Soms zijn we wel met negen: twee operatie-assistenten, een anesthesist, een anesthesie-medewerker, een arts, co-assistent en ga zo maar door.” De operatietafel staat in een soort blauw vak. Die is niet voor de sier: “Hier hebben we een schone luchtstroom. Ook weet hierdoor iedereen zijn plaats tijdens de operatie en staan er niet teveel mensen aan de tafel.”

Daarom is het altijd zo koud

Verder valt het ook op dat het behoorlijk fris is in de kamer. “Het is hier altijd 18 graden”, vertelt Gaby. “Bacteriën vermeerderen bij warmte, door de temperatuur laag te houden krijgen ze minder kans.” In de kamer staan veel apparaten met slangen, buisjes en schermen. Die hebben allemaal een functie. “Zo staat er een apparaat waarmee we vloeistoffen als bloed kunnen afzuigen en is er eentje waarmee de anesthesist de ademhaling reguleert.”

Het apparaat van de anesthesist

Dit doet een operatie-assistent

Sabine legt ook uit wat de taak is van een operatie-assistent: “Wij maken de operatiekamer bedrijfsklaar: zo zorgen we dat alle instrumenten aanwezig zijn voor de operatie. Tijdens de operatie geven wij de instrumenten aan. De bedoeling is dat je die aangeeft nog vóór de chirurg het vraagt.”

De radio staat gewoon aan

Hoe is het nu om dag in, dag uit in zo’n kamer te werken? Blijft het wel een beetje gezellig bij al die heftige ingrepen? Sabine: “Als een situatie kritisch is, zijn we natuurlijk wel serieus. Als een baby er zo snel mogelijk uit moet bij een keizersnede, bijvoorbeeld. Maar bij normale operaties hebben we gewoon de radio aan. Het is voor ons ook een werkplek waar we soms uren achtereen zijn.”

Vacatures worden aantrekkelijk gepresenteerd in de koffiekamer

Het is een gezellige boel

Het operatiepersoneel werkt intensief samen. “Doordat we in zo’n afgesloten afdeling werken, hebben we weinig contact met de rest van het ziekenhuis. Het is hier echt een eilandje.” Een gezellig eilandje, dat wel. “Het was vorige week bijvoorbeeld ‘beweegweek’ in in het hele ziekenhuis”, vertelt Gaby. “Dan zijn we wel fanatiek met z’n allen. Een collega had in haar nachtdienst 91 kilometer gefietst. En ja: we hebben de meeste kilometers gefietst van alle afdelingen, haha.”

 

Lees ook:

Binnenkijken bij interieurdesigner Ingrid: ‘Toen ik het kocht wist ik meteen: alles moet eruit’

Aan het Gashouderpad staat een groot, grijs en ietwat saai appartementencomplex. Niets doet vermoede...

5 x binnenkijken bij Delftse studentenverenigingen

Over een paar weken wordt Delft overspoeld door duizenden kersverse studenten. Tijdens de OWee bezoe...

adv.