Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel winst kan je maken als je je huis verkoopt in Delft

Door Iris Olsthoorn 11 juni 2019

Huis gekocht afgelopen jaren? Dat huis zal je waarschijnlijk met dikke winst kunnen verkopen. Woningtaxatiebedrijf Calcasa berekende dat iemand die in 2013 een woning kocht, nu bij verkoop gemiddeld 88 duizend euro winst zou maken. We bekijken hoeveel de Delftse koopwoningen in waarde zijn gestegen.

Calcasa onderzocht hoeveel woningen op papier in prijs zijn gestegen sinds de aanschaf. Dat deden ze door de laatste aanschafprijs van woningen die in 2008 of 2013 zijn verkocht, te vergelijken met de waarde van die woningen in het eerste kwartaal van 2019. Het bedrag dat daaruit komt, wordt de ‘virtuele’ winst genoemd, ofwel hoeveel geld woningbezitters potentieel in eigen zak zouden kunnen steken bij verkoop. In alle gemeenten ligt de gemiddelde waarde van een koopwoning momenteel boven het vorige hoogtepunt van de huizenmarkt, dat in augustus 2008 werd bereikt. 2013 was er juist een dieptepunt van de huizenprijzen. Vandaar dat mensen die een huis kochten in deze laatste periode het nu met flink veel winst kunnen verkopen.

Gemiddelde winst in Delft

In heel Nederland ligt de gemiddelde virtuele winst op 88 duizend euro. Dat varieert van 350 duizend euro winst (!) in Bloemendaal, tot een kleine 20 duizend euro in Pekela. In Delft ligt het gemiddelde hoger dan het landelijke: hier vangt een huizenverkoper gemiddeld 91 duizend euro meer dan het bedrag waarvoor hij of zij het huis een aantal jaar geleden heeft aangeschaft. Daar kun je een hoop leuke dingen van doen. Hoeveel virtuele winst je hebt, hangt natuurlijk wel af van je huis. Daarbij is het niet echt aantrekkelijk om met je winst door te verhuizen: door de hoge huizenprijzen is er een grote kans dat je er geen extra vierkante meters mee op de kop tikt.

Stijgende waardes

Na een piek in 2008 daalden de prijzen van koopwoningen tot een dieptepunt in 2013. Sindsdien is er sprake van een flinke stijgende trend.  Volgens Calcasa steeg de totale waarde van de 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland gedurende de afgelopen zes jaar met meer dan dertig procent. Zelfs als je in piekjaar 2008 een huis kocht, zou je je huis momenteel met gemiddeld 57 duizend euro virtuele winst kunnen verkopen.

Meer nieuws over wonen

Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu één huis kopen in Delft

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Delft is dat niet anders. Zelfs als je 'ge...

Dit kun je nu nog wél kopen met modaal inkomen in Delft

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Delft is dat niet anders. Vooral voor star...

Plaatjes! Deze wooncomplexen en huizen staan straks in de Spoorzone

De vele hijskranen, vrachtwagens en bouwhekken in de Spoorzone zijn je vást wel opgevallen. Er wordt...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.