Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Delft

Door Iris Olsthoorn 3 april 2019

We schreven eerder al over hoe je in Delft aan een sociale huurwoning komt. Een onderwerp dat gerelateerd is aan sociale huur maar toch een beetje extra uitleg nodig heeft, is de voorrangsregeling. Wij gingen op onderzoek uit over wat het betekent en hoe je er aanspraak op kunt maken. Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij een sociale huurwoning in Delft.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is urgentie/een voorrangsverklaring?

Als je urgentie krijgt, dan betekent dit dat je voorrang krijgt op sociale huurwoningen van Vestia, Woonbron en Vidomes. Wanneer jij dus op het aanbod van sociale huurwoningen reageert, maak je eerder kans dan anderen. Dat aanbod kun je vinden op de website van Woonnet Haaglanden. Je kunt je verklaring gebruiken in Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.

Wanneer krijg je een voorrangsverklaring?

Om urgentie te krijgen, moet er echt sprake zijn van een persoonlijke noodsituatie. Het gaat dan niet om bijvoorbeeld een echtscheiding, leukere buurt of te kleine woning. Maar om bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen, huiselijk geweld, plotselinge inkomstendaling of bedreiging. In ieder geval altijd iets waardoor je niet langer in je huidige (zelfstandige) woning kunt blijven en binnen drie maanden je huis moet verlaten. Verder moet je ouder dan 18 zijn of minderjarig en moeder en mag je jaarinkomen niet hoger zijn dan €44.800. Een behoorlijk eisenpakket dus, maar dat is niet voor niets.

Hoe vraag je een verklaring aan?

Een urgentieverklaring aanvragen doe je bij de gemeente. Het is niet gratis: een voorrangsverklaring kost €65.50. Om hem te verlengen betaal je €32.70. Je ontvangt je verklaring binnen drie tot zes weken. 

Hoe lang is je verklaring geldig?

Als je een urgentieverklaring hebt gekregen, kan je deze drie maanden gebruiken. Komt er in die drie maanden helemaal geen huis voorbij dat geschikt is voor je? Dan kan je voorrangsverklaring worden verlengt. Als er wél genoeg aanbod is geweest, maar jij zelf niet gereageerd hebt, dan vervalt je verklaring.

Kan je op alle huizen reageren?

Klinkt misschien lekker makkelijk, zo’n voorrangsverklaring. Toch kun je ook mét een verklaring lang niet op alle huizen reageren. Je hebt alleen voorrang op huizen die bij jouw gezinsgrootte en inkomen passen en kunt alleen reageren als je aan alle eisen van de woning voldoet. Wanneer je een verklaring aanvraagt, krijg je precies te horen op welke huizen je wel kunt reageren. 

Lees ook

huurwoningen-delft

Dit moet je weten over sociale huurwoningen in Delft

Wat kost een sociale huurwoning? Hoelang moet je inschreven staan bij Woonnet Haaglanden? Hoeveel ma...

In de Kuyperwijk staan binnenkort 90 nieuwe sociale huurwoningen

In de Kuyperwijk is vorige week een grote sloop-operatie van start gegaan. Twee sociale woningbouwco...

 

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Wonen

adv.