Veerle woont in een wetenschappelijk experiment: ‘Zelfs mijn stoelgang wordt bijgehouden’

Door Ilse Zoutewelle 11 februari 2019

Als je via de Mekelweg richting de Kruithuisweg rijdt, kom je langs een klein wijkje waar een aantal aparte huizen staan. Het is de Green Village: de plek waar wetenschappers het ‘wonen van de toekomst’ onderzoeken. In de huizen wonen studenten die tegelijkertijd proefkonijn zijn. Veerle is één van hen: we kijken bij haar binnen.

Als je het terrein van The Green Village op komt, valt het meteen op: het is echt een klein dorpje. Op de straat staan wegmarkeringen, we spotten een bushalte, er staat een eengezinswoning en een aantal houten huisjes. Toch zijn er wat aparte details in dit dorp: zo bestaat de stoep uit vijf verschillende soorten tegels. “Dat is niet voor niets: ze testen hier regelmatig met douches hoe goed elk type tegel water doorlaat”, vertelt Veerle. Zij zit bij dit soort experimenten altijd op de eerste rij, want vanuit haar huisje kijkt ze uit over het testterrein.

Tekst gaat verder onder de foto.

green village
Veerle woont in het bovenste huis

Tiny house

Veerle woont op de eerste verdieping van de houten gebouwtjes van het terrein. “Het is eigenlijk een tiny house”, vertelt ze. Dat valt wel op als we binnenkomen. Na het piepkleine halletje komen we in een woonkamer waar een tafel staat en één stoel. Daarmee is de ruimte ook meteen vol. Maar Veerle vindt het niet erg: “Het hele huis is nog steeds groter dan veel studentenkamers. En aan de tafel kan ik met vier vrienden zitten, dat is perfect.” Daarnaast heeft ze nog een keukentje, een slaapkamer met een eenpersoonsbed en een mini badkamer.

Tekst gaat verder onder de foto.

green village

Alles wordt bijgehouden

Veerle heeft hier dus best een normaal leven, maar toch doet ze non-stop mee aan wetenschappelijke experimenten. Zelfs tijdens doodnormale dingen als de was doen en naar het toilet gaan. “Er staat een sensor op mijn wasmachine om te meten hoe vaak ik was en op welke temperatuur. De resultaten worden gebruikt om een compleet nieuwe, energiezuinige wasmachine te ontwikkelen.” Daarnaast wordt haar toiletgang gemonitord. “Er hangt een camera in de afvoer van de wc om zo alles wat langs komt te fotograferen. Ze willen kijken hoe de doorstroom van het toilet is als de afvoerbuizen smaller zijn. Dat was aan het begin wel gek, ja”, lacht Veerle. “Maar nu denk ik er niet meer aan.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Veerle moet binnenkort weer verhuizen

Veerle zou hier maar wat graag langer willen blijven wonen, maar aan het einde van dit collegejaar moet ze weer verhuizen. “Ze willen zoveel mogelijk studenten de kans geven om hier te wonen. Want naast dat het een unieke ervaring is, denk je als bewoner ook actief mee met vernieuwingen en onderzoeken. Iedere student heeft weer andere kennis en die kunnen ze goed gebruiken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Ja: ook hier woont een student

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Delft, een huis met een verhaal of een Delfts droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Marjolein woont in de oude huishoudschool: ‘Ik heb leren koken in mijn huidige woonkamer’

Toen Marjolein en haar man acht jaar geleden voor het eerst hun appartement in de oude huishoudschoo...

Binnenkijken bij Sanne in het Agnetapark: ‘Het was een buitenkansje’

Sanne heeft op veel mooie plekken in Delft gewoond. Ze is begonnen op de Lausbergstraat, langs het d...

adv.