Roland en Nienke bouwden hun eigen huis: ‘Andere huizen pasten niet bij ons’

Door Ilse Zoutewelle 17 september 2018

Roland en Nienke waren al járen op zoek naar een ander huis, maar vonden nooit iets dat bij ze paste. Tot ze hoorden dat er naast het station kavels vrij kwamen waar je zélf een huis op kon bouwen. Toen werden ze wel enthousiast. “We zijn vier jaar bezig geweest met ontwerpen en bouwen, maar nu staat er wél iets supergaafs!”

Het eerste huis van rechts is van Nienke en Roland.

Nadat Nienke en Roland wisten dat het kavel aan de Keizer Karelstraat van hen was, kon het ontwerpen beginnen. “We wilden graag een huis in de stijl van een pakhuis zoals je dat ziet in de binnenstad”, vertelt Nienke. “Maar dan wél met grote ramen.” Nienke’s vader kon hen daar wel bij helpen: “Hij is architect en is voor ons aan de slag gegaan. Het was fijn dat hij onze architect was, want we wilden om de haverklap iets veranderen. Het was een superleuk proces.”

Gezellige buurt

Omdat Nienke en Roland te maken hadden met aardig wat buren die óók hun eigen ding konden doen, werd er onderling veel overlegd. “We zaten bijna iedere maand met alle buren bij elkaar. Zo konden we bespreken welke keuzes we hadden gemaakt in het ontwerp, of de stenen een beetje bij elkaar pasten en ga zo maar door,” vertelt Nienke. Ook tijdens de bouw werkten de buren veel met samen. Roland vult aan: “Het kon zomaar zijn dat de buurman ineens binnen stond om even iets te lenen. Ideaal, want we hebben daardoor heel leuk contact met alle buren.”

Beachparty

Dat zorgde ervoor dat het binnen no-time een gezellige boel werd in de nieuwe buurt. “Toen de huizen er net stonden, waren de tuinen één grote zandbak. We hebben vervolgens met een aantal buren een beachparty gehouden”, vertelt Roland.

Houtkachel

Roland en Nienke zijn heel blij met het eindresultaat van hun huis. “We woonden eerst in een klein huisje in het Westerkwartier dat echt te klein was geworden”, aldus Roland. “Nu hebben we ineens 100 m2 meer!” Hoe ze dat hebben ingedeeld? “We wilden van de begane grond echt een gezellige ruimte maken. Daarom hebben we een vide gemaakt op de eerste verdieping en is de achterkant grotendeels van glas, zodat het hier licht is. In de woonkamer hebben we een houtkachel gezet en daarnaast staat de keukentafel. De begane grond is daardoor echt een plek om gezellig met elkaar te zitten.”

Verlenging van de tuin

Je zult Roland en Nienke vooral vaak aantreffen aan de keukentafel. “Hier zitten we heerlijk in het licht van de vide”, vertelt Nienke. “In de zomer kunnen we de ramen helemaal wegschuiven en is het een soort verlenging van de tuin. Dat is zó fijn.”

Het huis is nooit af

Ondanks dat Roland en Nienke al een jaar in het huis wonen, is het huis nog niet af. “Wij zijn niet van die mensen die een complete inboedel kopen, schilderijtjes ophangen en er vervolgens nooit meer iets aan veranderen”, vertelt Roland. “Zo hebben we superlang gezocht naar iemand die een geschikte badkamermeubel kon maken: die is vorige maand pas geplaatst. En op de vide staat bijvoorbeeld nog een Klippanbank uit 2001. We hebben daar nog steeds geen geschikte vervanging voor gevonden, haha. Zo blijven we bezig, maar dat maakt het leuk.”

Deze bank staat er over een tijdje - als het goed is - niet meer

adv.