Marjolein woont in de oude huishoudschool: ‘Ik heb leren koken in mijn huidige woonkamer’

Door Ilse Zoutewelle 21 januari 2019

Toen Marjolein en haar man acht jaar geleden voor het eerst hun appartement in de oude huishoudschool aan de Voorstraat binnenliepen, was het liefde op het eerste gezicht. “We dachten: shit, dit is het. Het voelde meteen thuis.” We kijken bij haar binnen.

Als je het huis van Marjolein binnenkomt, zie je in de hal een enorm lange plank vol foto’s hangen. “Ik ben gek op foto’s. Er staan afbeeldingen op van onze kinderen, reizen en van de vriendinnen die ik al vijftig jaar heb. Ik wissel ze regelmatig en kijk er vaak naar: ze betekenen veel voor mij.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Hoge wc-raampjes

Loop je verder, dan sta je ineens in een enorm ruime, lichte kamer. “Vroeger werd hier lesgegeven door de huishoudschool. Ik heb in deze ruimte zelfs nog een kookcursus gedaan. En nu woon ik er. Bizar he?” Het complex stond in 2000 op de lijst om gesloopt te worden, maar een aantal studenten heeft ervoor gezorgd dat de boel werd opgeknapt en omgetoverd tot appartementen. “Van de huishoudschool en de achterliggende bierfabriek zijn appartementen gemaakt. Er zijn muren in de enorme ruimtes geplaatst en alles is gerenoveerd.” Je merkt dus niet heel veel meer van de historie, maar her en der zijn er nog wel overblijfselen. “Zo heeft onze slaapkamer twee hoge raampjes, daar zaten vroeger de wc’s. Grappig hè!”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Samen op twee vierkante meter

Het valt op dat de woonkamer is ingedeeld in verschillende hoekjes. “Dat hebben we bewust gedaan. We zitten het meest op de twee stoelen bij het raam. Dit noemen we ons ‘anti-online hoekje’. Hier zitten we te lezen of te kletsen, maar niet op onze telefoon. En ja: hier zijn we het vaakst te vinden. Want ondanks dat we een grote kamer hebben, zitten we het liefst op twee vierkante meter bij elkaar.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Gezellige sfeer

Marjolein en haar man genieten niet alleen enorm van hun appartement, ze zijn ook blij met hun buren. “Ik heb vroeger een tijd in woongroepen gewoond. Hier is een beetje dezelfde sfeer. Doordat het gebouw zo oud is, hebben we vaak contact met elkaar over het onderhoud. Daarnaast hebben we een gezamenlijk terras waar we allemaal regelmatig te vinden zijn. Ook eten we af en toe met elkaar. Heerlijk vind ik dat!”

Het uitzicht

Woning van de week

Woon jij in een leuk of bijzonder huis en wil je dat laten zien aan Delft? Stuur ons een berichtje, dan komen we bij je langs!

adv.