Binnenkijken bij Joost in een voormalig kindertehuis: ‘Het was echt afgeragd’

Door Ilse Zoutewelle 15 oktober 2018

Toen Joost en zijn vrouw Jacqueline hun huis aan de Julianalaan betrokken, was er niet meer veel van over. Maar wat wil je ook: jarenlang is het een kindertehuis voor jongeren geweest. Inmiddels zie je daar bijna niets meer van terug en is het een stulpje om jaloers op te zijn. “We hebben heel veel meubels zelf ontworpen en laten maken.”

Joost is niet zomaar de eerste de beste doe-het-zelver: hij is kunstenaar. Dat valt meteen op als je binnenkomt, want overal hangen schilderijen en staan artistieke werken. “Die zijn niet allemaal van mij hoor”, lacht Joost. “Ik werk veel samen met kunstenaars en dan krijg je wel eens wat. Maar we kopen ook regelmatig kunst: mijn vrouw houdt daar erg van.” Zo komt het dat zelfs de meest alledaagse voorwerpen een kunstwerk kunnen zijn. Joost wijst naar een willekeurige kandelaar: “Die hebben we op de kop getikt in een soort design kringloopwinkel in Antwerpen.”

De keuken, mét tafel uit de kroeg

Zelf ontworpen keuken

Ook het meubilair is niet bepaald gewoontjes. “Een vriend van mij is meubelmaker en hij heeft heel wat in dit huis gemaakt.” Zo is de keuken ontworpen door Joost en gemaakt door de meubelmaker. “Ik was bezig met het ontwerp en hij vertelde dat hij mahoniehout overhad. Tja: toen was de keuze snel gemaakt…” Je zult de meubels van Joost dus niet zo snel ergens anders tegenkomen. Alhoewel: “We hebben een wit kastje dat de meubelmaker ook voor andere vrienden heeft gemaakt. Wel in een íets andere vorm, hoor!”

Tafel uit de kroeg

Niet álles in het huis van Joost is zelfgemaakt of een kunstvoorwerp. “De keukentafel komt uit Café Poppen aan het Dansen in de Kromstraat. Toen ze gingen sluiten, mochten we als vaste gasten meubilair meenemen. Ik vond de tafel wel mooi.” Joost is maar wát blij dat hij die heeft meegenomen, want inmiddels is dit een van zijn lievelingsplekjes in het huis. “We hebben de tafel naast het keukeneiland gezet, met uitzicht op de tuin. Het is hier heerlijk licht, dus ik zit hier vaak. Het is ook een ideale tafel voor feestjes: we zitten hier graag te eten met een grote groep vrienden of familie.”

Hier zie je de historie nog terug

Inmiddels is er bijna niets meer dat aan het kindertehuistijdperk herinnert, behalve de hoeveelheid slaapkamers: het huis heeft er acht (!). Joost vertelt dat er nóg een plek is waar we de historie van het huis terugvinden. “De deuren van de vaste servieskasten tussen de voor- en achterkamer zijn nog ‘origineel’. Je ziet hier tekeningen van mensen met een sigaret in hun mond en grote rode lippen, haha. Ik ben er nog niet aan toegekomen om die te schilderen. Want ja: je ziet er toch niets van aan de buitenkant…”

Joost in zijn keuken

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Delft, een huis met een verhaal of een Delfts droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Reinier op de Verwersdijk: ‘Dit is het mooiste plekje van Delft’

Wanneer ik vroeger als tiener met mijn zus de stad in fietste, zag ik op de Verwersdijk een glazen h...

adv.