Binnenkijken bij interieurarchitecte Elise: ‘Toen we het huis kochten, wist ik al precies wat ik wilde’

Door Willianne van der Sar 15 april 2019

Gastredacteur Willianne ging op bezoek bij Elise en haar vriend Koendert in hun nieuwe stulpje aan de rand van het centrum. Het huis is grondig verbouwd en heeft nu een bijzonder interieur. Dat is geen verrassing, want Elise is interieurarchitecte en productontwerper. Het leverde deze heerlijke binnenkijker op:

Ze wonen hier pas kort, vertelt Elise. Toch hangen er armaturen en geen losse peertjes aan het plafond. Dat is best bijzonder, want na een verbouwing worden de lichtpunten vaak op de lange baan geschoven. Bewoners kijken dan rustig een jaar lang tegen een gloeilamp aan, weet ik uit mijn werkervaring in de lampenwinkel.

“We wonen hier pas zes maanden”, zegt Elise wanneer ze mij binnen laat. “Ik ken weinig interieurs die na zes maanden bewoning al zo compleet en ingericht zijn”, roep ik terwijl ik heel lomp bijna een buikschuiver maak over de antieke pers op de vloer. “Nou, ook wij moeten nog een plint onder de keuken plaatsen hoor, en dus ook nog een antislip mat”, lacht ze. “We hebben in twee maanden keihard verbouwd.” Morgen begint het stel aan de tuin en gaat de vijgenboom, die nu de kamer siert, naar buiten.

Tekst loopt verder onder de foto

de woonkamer met veel licht

Goede ideeën

“Toen we het huis kochten, wist ik precies hoe ik het wilde hebben. Op doorzichtig papier schetste ik mijn ideeën”, zegt Elise. “Ik heb alles goedgekeurd”, lacht haar vriend vanuit de keuken. Hun verdere plannen hebben ze op de toen lelijke groene muur uitgetekend, maar dat liep al gauw uit de hand. “In een melige bui hebben we met permanent markers de muur beklad met tekeningen en onze beide moeders tegen de muur gezet en omgetrokken.” Koendert geeft toe dat dat niet zo’n goed idee was, ze kregen het later bijna niet weggewerkt.

Elise is interieurarchitecte en productontwerper en kon bij haar eerste koopwoning helemaal haar gang gaan. Ze heeft de creativiteit niet van een vreemde. Haar moeder Jeanne Dekkers is architecte en heeft in Delft onder andere het opvallende gebouw van Geotechnologie van de TU ontworpen. “Ik heb samen met mijn broer, die ook architect is, een ontwerpstudio genaamd ‘Zoetmulder’ en we werken ook voor het bedrijf van mijn moeder”. Koendert werkt in een heel andere sector. Hij is biotechnoloog en werkt dagelijks met een witte jas in het laboratorium waar hij bacteriën inzet voor de ontwikkeling van bioplastics.

Tekst loopt verder onder de afbeelding. 

de schetsen voor de keuken

Daklichten

Elise vertelt dat het huis in oude staat erg donker was en zij daarom twee daklichten hebben geplaatst. “Ik heb twee contrasterende Bauhaus-achtige vormen gekozen. Een vierkant en een rond daklicht. Nu moesten we alleen nog de aannemer meekrijgen. Daarna stonden we op het dak en hebben we de zaag erin gezet, dat was toch wel een spannend moment met een stuk dak in je handen.” Ook bij het raam in de keuken hebben zij het plafond verhoogd, maar hier in een halve cirkel. De dakvensters hebben het huis echt tot leven gebracht. Het geeft mooi licht en zoninval en zelfs de planten zijn beter gaan groeien. “Languit op de bank onder het daklicht is de beste plek. Als het een heldere nacht is, kun je van daaruit naar de sterrenhemel staren”, zegt Koendert. Elise zit graag in  de designstoel van Le Corbusier. Die vond zij bij het vuilnis op straat toen ze met de hond wandelde.

Een bijzondere verzameling 

Voor het bovenlicht van het keukenraam maakt Elise een modern glas-in-lood venster, daar zit nu helder glas in. Dat past beter bij het huis uit 1905. Net als het aanrechtblad van Italiaans terrazzo. Het is een sprekend en opvallend interieur met een mix van stijlen: antiek en modern. “Het oudste in dit huis is het secretaire met inlegwerk van mijn oma”, vertelt Elise. “En het nieuwste in dit huis is de keuken”, voegt haar vriend daaraan toe. “En wat is het gekste in jullie verzameling?”, vraag ik. “Dat staat boven”, grapt haar vriend, “De as van de houten man van Burning Man”. Koendert heeft het in 2013 van het festival meegenomen en in een erlenmeyer gestopt. Het oogt nu echt als een relikwie.

de keuken, foto Elise
de favoriete designstoel van Elise
de plek op de bank onder de sterrenhemel
de daklichten in de woonkamer, foto Elise
het antieke secretaire

adv.