Binnenkijken bij het sfeervolle Vermeerhuisje in hartje Delft

Door Babet van Pinxteren 27 augustus 2018

Achter het station, in een zijstraat van de Buitenwatersloot, zit een klein, verrassend minihuisje waar je knus kunt overnachten tijdens een bezoek aan Delft. Het Vermeerhuisje is een schattig toeristenhuisje met een Delfts thema. Babet van Pinxteren ging op bezoek.

Marije is de verhuurder van dit sfeervolle pandje. Ze woont inmiddels alweer negentien jaar in Delft en vertelt: “Wij hebben het huis vorig jaar gekocht en het staat nu sinds april online. Ik heb een eigen bedrijfje, Studio Qiara en geef interieuradviezen. Daarnaast zorg ik dat ik in het Vermeerhuisje gasten prettig kan ontvangen. Mijn dochter helpt ook mee en is erg creatief. Zij zet nieuwe foto’s online en verandert dingen in het huis als ze dat nodig vindt.”

Gewaagde bank

“We hebben van januari tot april dit jaar geklust aan het huis,” vertelt Marije. “De periode van het klussen en alles inrichten vond ik zó leuk. Je ziet het continue veranderen.’’ De bank, die op de foto’s niet te missen is, was het startpunt voor de inrichting van de huiskamer. “Dat hij gewaagd is, is een feit, maar het was wel een mooi mikpunt voor de verdere inrichting van het huisje,” zegt Marije.

Het Vermeerhuisje komt natuurlijk niet zomaar aan zijn naam, het hele huisje is er speciaal op ingericht. Je kunt het zo gek niet bedenken: bijna alles wat je nodig hebt voor de aankleding en benodigdheden voor het huis is er in ‘Vermeer-Stijl’ aanwezig, van dekbed tot een compleet servies. Aan de muur vind je schilderijen ‘met een knipoog naar Vermeer’, van twee Delftse kunstenaars René Jacobs en Maarten Nielsen Gerlach.

Contact met gasten

Johannes Vermeer en Delft zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en toeristen komen er speciaal voor naar Delft. Dit huisje heeft in historisch opzicht verder niets met deze schilder te maken, maar als je een liefhebber bent voel je je hier sowieso thuis. “Er komen heel diverse mensen op af, uit verschillende landen en allen met een ander doel.”

“Het enthousiasme waarmee sommige mensen hier binnenstappen is geweldig”, vertelt Marije. “Online zijn ze al getrokken door de foto’s en als ze hier komen dan kan het helemaal niet meer stuk.” Wat Marije zelf het leukste vindt aan het runnen van dit toeristenverblijf? “Het contact met gasten! Het is ook hard werken hoor, maar ik word er ook heel blij van”, vertelt Marije.

 

adv.