Binnenkijken bij de Sultan Ahmet Moskee: ‘Wij hebben hier geen geheimen’

Door Willianne van der Sar 22 oktober 2018

Iedereen in Delft wel waar de moskee ligt: de minaret torent immers fier de lucht in. Maar ben je er wel eens binnen geweest? Onze gastredacteur Willianne nog niet, dus ging zij maar eens op bezoek bij de moskee van Mehmet:

De ingang van de moskee naast het buurtwinkeltje

“Het is vrijdagmiddag als ik een afspraak heb met Mehmet Taşkir, voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging.  Alhoewel de moskee makkelijk te vinden is (ik fiets maar gewoon op de minaret af), zoek ik even naar de ingang. Eenmaal binnen word ik hartelijk ontvangen door Mehmet. Hij vertelt hoe hij al jaren als vrijwilliger betrokken is bij de vereniging, terwijl ik een slokje neem van mijn Turkse thee. Ik was even vergeten dat die het beste smaakt met heel veel suiker…  Als vrijwilliger zet Mehmet zich in voor een leefbare samenleving en runt hij het platform en netwerk voor de gemeenschap. Zo werkt hij mee aan evenementen voor de ‘Armoededag’ op 17 oktober en de ‘Voettocht voor Vrede’ afgelopen september.

Waarom je de imam niet hoort

Ik trek mijn schoenen uit en krijg ik een rondleiding door de gebedsruimte. Hier bewonder ik de prachtige blauwe tegels en Mehmet vertaalt voor mij de sierlijke Arabische tekst. Vijf keer per dag wordt er opgeroepen voor het gebed. Mehmet laat zien hoe je schouder aan schouder naast elkaar gaat staan voor het gebedsritueel. Toen ik nog in het centrum woonde, vlak naast de kerk, hoorde ik zondag meerdere keren de kerkklokken. “Waarom hoor ik het gezang van de imam niet?”, vraag ik aan Mehmet. “Dat is de bedoeling. In samenspraak met de gemeente is dat zo afgestemd dat het alleen dichtbij in de buurt te horen is.” Naast de gebedsruimte zijn er nog activiteitenruimten waar bijvoorbeeld Arabische les wordt gegeven, een vergaderruimten voor het vrouwencomité en een pooltafel en kapper. “Tijdens de ramadan wordt hier door vrijwilligers gekookt en zijn daklozen en anderen die het minder hebben welkom voor een diner.”

Mehmet laat zien hoe je in lijn naast elkaar staat voor het gebed

Meer dan een moskee

Heel vroeger hadden de eerste Turkse bewoners van Delft een gebedsruimte aan de Koornmarkt in een oud schoolgebouw. De moskee in Voorhof is in 1995 gebouwd naar ontwerp van een Utrechtse architect en is vernoemd naar de zeventiende eeuwse sultan Ahmet I. Deze sultan liet in Istanbul een grote moskee bouwen met zes minaretten. Het is een belangrijke bezienswaardigheid in de Turkse hoofdstad, ik was er 4 jaar geleden. Ik herinner mij het indrukwekkende gebouw en vraag Mehmet waarom deze moskee zo anders lijkt. “Dit is niet alleen een moskee, het is een cultureel centrum, een ontmoetingsplek waaraan onze religie is verbonden”, legt hij uit.

Dromen van een moskeegebouw

Zelf droomt Mehmet van een moskeegebouw dat echt bij Delft hoort, een écht herkenningspunt middenin de Delftse samenleving. Net zoals in Istanbul, waar verschillende religies naast elkaar wonen en de etalages rond kerst ook gewoon zijn versierd met kerstmannen. En de moskee zelf? “Dat moet er zeker niet traditioneel uit zien. Voor op het Taksimplein in Istanbul is naast de Santa Maria kerk bijvoorbeeld een heel modern gebouw ontworpen. Dat is mooi”, vertelt hij.

Iedereen is welkom

“Iedereen is welkom in de moskee, ook voor de preek op vrijdagmiddag. Die wordt gewoon in het Nederlands ondertiteld, dus iedereen kan het volgen.” Mehmet benadrukt de openheid van zijn moskee: “Er is zoveel negativiteit over moskeeën en de islam, maar wij hebben geen geheimen. Wij zijn open naar de buitenwereld en iedereen kan volgen wat wij doen.” Zo komen ook ieder jaar Delftse basisscholen langs voor een rondleiding. Mehmet nodigt alle Delftenaren uit op 27 en 28 oktober, dan is er een open dag. Er worden ieder uur rondleidingen gegeven. Hij roept vooral op om alle vragen, juist de kritische, die dag te stellen: “Ik wil direct contact met de mensen en een open dialoog voeren.”   

We kunnen nog uren doorpraten, maar vertrek uiteindelijk naar huis. Mehmet laat je thuis voelen en ik heb me nog nooit zo welkom gevoeld. Als kers op de taart krijg ik Turks fruit aangeboden als ik de moskee weer verlaat.   

De gebedsruimte
De prachtig blauwe tegeltjes
Een welkom met Turkse thee
De uinodiging voor iedereen

adv.