Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat een verschil! De huizenprijzen van toen en nu in Delft

Door Iris Olsthoorn 17 juli 2019

De huizenprijzen rijzen in heel Nederland de pan uit. Ook in Delft wordt het steeds lastiger om bijvoorbeeld met modaal inkomen een normaal huisje op de kop te tikken. Alleen als je al meer dan twintig jaar ergens woont, lijk je soms geluk te hebben wat betreft maandelijkse woonlasten. Waren de huizen vroeger dan echt zoveel goedkoper? We doken in de verkoopcijfers van de afgelopen dertig jaar in Delft.

Voor dit onderzoekje kijken we naar de transactieprijzen van bestaande bouw*. We pakken de cijfers erbij van 1988 tot aan 2018. Dát er een verschil zou zijn, hadden we wel verwacht. Maar wist je dat je tegenwoordig zo ongeveer vijf keer zo veel betaalt als dertig jaar geleden? Het verloop dan de transactieprijzen ziet er zo uit:

In 1988 konden je ouders met zo’n halve ton aan hypotheek dus best een prima huisje kopen. Langzaamaan ging de gemiddelde transactieprijs ieder jaar omhoog, tot aan 2007. Toen daalde het gemiddelde weer even, tot een dieptepunt in 2013. De laatste jaren gaat hij echter weer als een raket omhoog. Tegenwoordig betaal je meer dan ooit voor je eigen paleisje.

Appels en peren, wel interessant

Beetje disclaimer: vroeger kocht men hun huizen natuurlijk niet in euro’s, maar in guldens. In dit overzicht is alles omgerekend naar euro. Zo’n beetje alles in het leven is duurder geworden, we verdienen (waarschijnlijk) ook een stuk meer dan dertig jaar geleden en dan is er ook nog inflatie. Het is dus een klein beetje appels met peren vergelijken. Maar met dat in je achterhoofd blijft het toch interessant om te zien hoe de prijzen zich hebben ontwikkeld.

Bron cijfers: NVM

*) NVM bekijkt bestaande bouw en nieuwbouw apart. De reden hiervoor is dat een koper bij bestaande bouw nog andere kosten heeft, zoals taxatie- en overdrachtskosten. Bij nieuwbouw is dat niet het geval, dus vallen de cijfers anders uit. 

Meer over wonen in Delft

Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu één huis kopen in Delft

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Delft is dat niet anders. Zelfs als je 'ge...

Dit kun je nu nog wél kopen met modaal inkomen in Delft

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Delft is dat niet anders. Vooral voor star...

Zoveel stegen de huizenprijzen het afgelopen jaar in onze stad

De woningprijzen blijven stijgen, hoewel het iets minder hard gaat dan voorheen. Makelaarsvereniging...

5 x vragen over de Delftse woningmarkt aan de wethouder van wonen

Als woningzoekende moet je in heel Nederland een lange adem hebben en in Delft is dat niet anders. D...

Meer over

Wonen

adv.