MAG DAT: je huis een vrolijk kleurtje geven?

Door Iris Olsthoorn 21 maart 2019

Het staat wel lekker vrolijk: een huis met een kleurige gevel. En het is ook makkelijk om uit te leggen: ‘je moet bij het rode huis zijn’. Maar mag het zomaar, je huis in een vrolijke kleur verven? Of krijg je de gemeente op je dak? Omdat wij ons wel meer alledaagse dingen afvragen, zochten we het voor je uit.

Het is een beetje een dubbel geval, het verven van de buitenkant van je huis. In principe heb je geen bouwvergunning nodig, omdat je niets verandert aan het bouwwerk: de draagconstructie, de oppervlakte van je huis en het bouwvolume blijven hetzelfde. Pak die kwast er dus maar bij, zou je denken.

Hallo, met de welstandscommissie

Of toch nog even wachten: je kúnt namelijk je buren, maar ook de welstandscommissie van de gemeente op je dak krijgen. Je buren kun je maar beter niet verrassen, dat pakt meestal niet zo goed uit. En dan is er ook nog de welstandscommissie van de gemeente. Deze commissie bekijkt of jouw werkzaamheden passen in de bestaande omgeving.

Even checken

In Delft maakt het veel uit waar je woont, of je wel of niet aan de slag mag met kekke kleuren op de muur óf je kozijnen. Er zijn drie verschillende gebieden, waarvoor verschillende regels gelden.

De hele binnenstad, het Agnetapark en een stuk van Wippolder zijn beschermd stadsgezicht en vallen onder ‘bijzonder welstandsgebied’. Wil je daar iets aan je gevel veranderen, dan moet je eerst toestemming hebben van de welstandscommissie en aan veel strenge eisen voldoen. Woon je in ‘globaal welstandsgebied’ moet je nog steeds toestemming vragen – maar heb je al iets meer kans op toestemming. Je moet alleen wel zorgen dat je verfwerk ‘het karakter van bestaande gevelwanden respecteert of versterkt’. Sommige stukken van Delft zijn ‘welstandsluw’. Ook hier moet je zorgen voor ‘passend kleurgebruik’, maar zijn de eisen minder streng. Op dit kaartje kun je zien in welk gebied jouw huis ligt.

Met andere woorden: Soms is het voldoende om een bouwmelding te doen. Als je niet aan de welstandseisen voldoet of je in ‘bijzonder welstandsgebied’ woont, dan moet je dus wel een vergunningsaanvraag doen om je plannen langs de welstandscommissie te sturen.

Monumentale woning

Woon je in een monumentaal pand, dan is het sowieso een heel ander verhaal. Dan moet je elke verandering aan het uiterlijk van je huis, eerst aan de gemeente voorleggen. Via deze website kun je checken of je een vergunning nodig hebt voor je klusplannen.

In de binnenstad zie je vrij veel gekleurde huizen. Die zijn dus óf goedgekeurd door de commissie, óf zijn al ver voor het ontstaan van deze regels in een kleurtje geverfd.

Lees ook:

MAG DAT: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

Je hebt ze vast weleens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het raa...

MAG DAT: een parkeerplaats maken van je eigen voortuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: je huis verhuren aan studenten?

Stel je voor, je bent je huis helemaal zat en je wil een nomadenleven beginnen. Of je hebt veel geld...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.