Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In Delft je huis verhuren tijdens Eurovisiesongfestival: zo zit het met de regels

Door Rosanne Becker 13 februari 2020

Het Eurovisiesongfestival 2020 staat alweer bijna voor de deur. Nouja… niet letterlijk, het Eurovisiesongfestival vindt namelijk plaats bij onze buren in Rotterdam op 12,14 en 16 mei. Veel mensen vragen zich af: mag je tijdens het Eurovisiesongfestival je woning verhuren aan toeristen in Delft? Wij geven jullie graag wat duidelijkheid! 😉

Airbnb

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag of je je huis mag verhuren tijdens het Eurovisiesongfestival: Ja, dat mag. Maar kijk uit, hier zitten wel wat haken en ogen aan. Het is namelijk eerst handig om dit eerst even uit te zoeken bij jouw eigen verhuurder of bij je hypotheekverstrekker of dit mag. Zij kunnen namelijk eigen regels hebben die hier eventueel van afwijken.

Nog meer regels…

Naast dat je vastzit aan de regels van je verhuurder of hypotheekverstrekker zit je ook nog vast aan een aantal andere regels. Vanaf drie personen moet je een omzettingsvergunning kamerverhuur aanvragen bij de gemeente. Wanneer je meer dan tien personen laat overnachten in je woning ben je verplicht om een vergunning voor brandveiligheid te hebben. Ook ben je als toerist verplicht om toeristenbelasting te betalen. Net als andere hotels en B&B is het in dit geval 5% van het bedrag voor een overnachting exclusief BTW en ontbijt. Naast al deze belangrijke regels vergeten we bijna de belangrijkste regel en dat is de regel ‘Overlast’. Het is namelijk erg belangrijk om overlast te voorkomen. Praat daarom eerst goed met je buren, voordat je de woning op internet aanbiedt.

De Belastingdienst

Extra geld verdienen, dat klinkt natuurlijk als muziek in je oren. Maar moet je dan geen belasting betalen over het verhuren van je woning? De Belastingdienst zegt: “Als jij je huis verhuurt tijdens bijvoorbeeld je eigen vakantie, dan is dit een vorm van deeleconomie. Dat ‘delen’ heeft gevolgen voor de belasting. Van het geld wat je verdient van het verhuren van jouw woning, mag je kosten zoals hypotheek, huur, gas, water en licht hiervan aftrekken. Van wat er uiteindelijk overblijft moet je 70% aangeven als ‘ontvangen huur.’ Dit ben je altijd verplicht.” Of je je woning nou acht keer per jaar verhuurt, of alleen tijdens het Eurovisiesongfestival.

Hoe zit dat dan met de BTW?

Als je je woning af en toe verhuurt hoef je geen BTW af te dragen, wanneer je regelmatig je woning verhuurt ziet de belastingdienst je als een ondernemer. Als je je woning via Airbnb verhuurt valt dit automatisch onder een ‘vakantiebestedingsbedrijf’daarom geldt hierbij het lage BTW-tarief van 9%. Wanneer je jaarlijkse inkomsten minimaal zijn, kun je een beroep doen op de Kleine Ondernemersregeling en hoef je dus geen BTW af te dragen. Ja: dat is inderdaad véél informatie in een keer. Wil je meer informatie? Neem dan even een kijkje op de website van de Belastingdienst.

Gemeente Delft

Delft is echt een toeristische stad waardoor de gemeente Delft nog geen strenge regels omtrent het verhuren van je woning. Wethouder Bas Vollebregt (Binnenstad, STIP) kondigt de maatregelen aan in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente Amsterdam bepaalde vorig jaar dat huiseigenaren maximaal dertig dagen mogen verhuren aan toeristen via Airbnb en andere verhuursites. Vooralsnog is er in Delft geen maximaal aantal dagen. Let op: het kan wel zijn de regels voor Airbnb in Delft binnenkort veranderen.

Goud geld verdienen

Tot slot: is het slim om je woning tijdens het Eurovisiesongfestival te verhuren? Dat is natuurlijk aan jouzelf. Als je goud geld wilt verdienen, is het in ieder geval de moeite waard om te overwegen (wel even je buren inlichten, natuurlijk). Kijk in onderstaand artikel maar eens wat het gemiddelde Delftse hotel verdient tijdens het Songfestival…

De hotelprijzen in Delft tijdens Eurovisiesongfestival zijn bizar hoog

Delft is één van de steden waar de hotelprijzen normaal best redelijk zijn. Maar tijdens het Euroson...

Meer over

Wonen

adv.