Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Als alleenstaande met modaal inkomen kun je op dit moment nul (!) huizen kopen in Delft

Door Redactie indebuurt 10 augustus 2020

Het is nog steeds kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt. Uit een nieuw onderzoek van De Hypotheker blijkt dat een geschikte woning vinden het afgelopen jaar nog moeilijker is geworden voor huizenkopers met een modaal inkomen. Tijd om dit te testen: dit kun je als single of als stel met een modaal inkomen nu kopen in Delft. 

Eenverdiener

De Hypotheker heeft gekeken wat de kansen zijn op de huizenmarkt voor singles en alleenstaande met een modaal inkomen (het inkomen dat het meest voorkomt). Het percentage betaalbare woningen ligt in onze provincie op 3 procent van het totale woningaanbod. Een huis kopen als alleenstaande is dus bijna niet te doen.

Laten we het toch proberen. In 2020 is het modale inkomen vastgesteld op €36.500,- per jaar. Als alleenstaande kun je – met dit inkomen – op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer €169.000,-.

Wat staat er in Delft te koop voor dit bedrag?

Daar kunnen we erg kort over zijn: op dit moment niets, nada, noppes. We vinden enkel parkeerplaatsen en -garages als we €169.000,- als maximum bedrag invullen. Er zijn weliswaar twee huizen op Funda te vinden onder de €169.000,-, maar: die zijn al verkocht onder voorbehoud. Deze twee woningen liggen toevallig allebei op de Pijperring en stonden te koop voor respectievelijk €131.250,- en €146.250,-.

Wat er qua prijs nog een béétje in de buurt komt, is dit eenkamerappartement op de Westvest en dit driekamerappartement op de Derde Werelddreef. Beide woningen staan te koop voor €175.000,-. Overbieden is op deze huizenmarkt geen uitzondering, waardoor de prijs waarschijnlijk hoger uitvalt. De kans dat je dit huis dus toch net kunt betalen als single met modaal inkomen is dus erg klein.

Tweeverdieners

Maak je meer kans als je met zijn tweeën bent? Ja, dat klopt. Het percentage betaalbare woningen ligt in onze provincie op 27 procent van het totale woningaanbod. De Hypotheker gaat in het onderzoek voor tweeverdieners uit van een modale inkomen van €61.000,-. Met dit bedrag kun je een hypotheek krijgen van zo’n €297.000,-.

Wat staat er voor dit bedrag te koop in Delft?

Tweeverdieners hebben iets meer geluk in Delft. In totaal staan er op dit moment 43 woningen te koop onder de €297.000,-. Dat wil nog niet zeggen dat al deze woningen ook geschikt zijn voor de tweeverdieners. Het grootste deel van die 43 woningen is erg klein. Het meest opvallend is een loft in nieuwbouwproject Poortmeester: deze woning is 56m² en kost € 254.850. Als je bijvoorbeeld een gezin hebt, zijn dit soort huizen niet geschikt. Kijk je naar woningen met 3 of meer kamers, dan staan er op dit moment 15 te koop.

Het ziet er dus naar uit dat je een beetje (veel) geluk moet hebben om met z’n tweeën een huis te kopen. Maar je koopkansen zijn in ieder geval groter dan die van eenverdieners. Zo staat dit huis van 102m² aan de Van der Kamlaan voor €295.000 te koop en aan de Ternatestraat staat dit huis van 100m² voor €289.000,- op Funda. Ook staan er een aantal huisjes te koop die een stukje kleiner zijn (zo rond de 80m²), maar prima voor bijvoorbeeld een jong gezin.

Kortom: als alleenstaande modaalverdiener kun je het kopen van een woning dus vrijwel op je buik schrijven. Met zijn tweeën heb je iets meer geduld nodig, maar het is mogelijk.

Ben jij op jacht (geweest) naar een koopwoning? Hoe gaat dat je af, ben je al lang op zoek en/of moest je uitwijken naar randgemeentes omdat het in Delft niet lukte? We horen je graag in de comments of via de mail

Bron: De Hypotheker

Lees ook

Er komen 260 appartementen bij voor starters op de Martinus Nijhofflaan

In 2023 komen er 260 studioappartementen bij op de Martinus Nijhofflaan in Delft, op het lege veld n...

Het kan dus nóg erger: Amsterdamse huizenprijzen versus die in Delft

Als je regelmatig op Funda kijkt, dan ben je bekend met de hoge huizenprijzen in Delft. Maar als je ...

Er komen 19 appartementen in ‘De Bieb’ op de Kruisstraat en dit kosten ze

Op Kruisstraat 71 komt een gebouw met winkelruimtes en daarboven verschillende appartementen. De app...

Hoge gebouwen en bewoonde appartementen: zo ziet de spoorzone er inmiddels uit [video]

Ben je de afgelopen maanden niet of weinig bij het station geweest vanwege het coronavirus? Dan weet...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.