Het bestaat: wonen in Delft voor €165 per maand (ja echt!)

Door Iris Olsthoorn 21 januari 2019

Sommige mensen zijn erg gehecht aan hun eigen stulpje, maar andere, meer ‘nomadische’ medemensen hebben daar een stuk minder last van. Voor die laatste categorie is er een hele handige en supergoedkope optie in Delft: huishoppen. Het is precies zoals het klinkt: je ‘hopt’ van huis naar huis via een anti-kraak huisvester. 

Dit houdt huishoppen in

In Delft kan je via Interveste superkort en goedkoop ergens wonen. Het idee achter het huishoppen is dat jij op een huis past, waar een verhuurder geen nieuwe (permanentere) huurders in kan zetten. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij appartementencomplexen die over een paar maanden gesloopt worden en waarvan de eerdere bewoners alvast een nieuw thuis hebben gevonden. Door ergens huishoppers te plaatsen, heeft de verhuurder ‘gratis bewakers’ en heeft de huishopper een goedkoop woonplekje.

Dit zijn de voordelen

Nu horen we je denken: maar waarom zou je dat willen? Er zitten best wat voordelen aan het huishoppen. Het grootste is natuurlijk de kosten, want die zijn vergeleken bij normale huurprijzen heel laag. Op dit moment staat er bijvoorbeeld een maisonette woning met vier kamers in de Van der Goesstraat op de site van Interveste. Voor 68 vierkante meter betaal je maar €165,- per maand als je in je eentje huishopt. Woon je er met zijn tweeën, betaal je €275,-.

Om je maar even een beeld te geven van hoe goedkoop dat echt is: in de vrije huursector betaal je in Delft gemiddeld iets meer dan zestien euro per vierkante meter. Voor een huis van 68 vierkante meter als hierboven, zou dat uitkomen op €1088,- per maand. Een flink verschil dus. Verder krijg je als huishopper voorrang op nieuwe panden van Interveste wanneer je weg moet uit je tijdelijke woning.

En dit zijn de nadelen

Klinkt allemaal fantastisch om zo goedkoop te wonen, maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan het huishoppen. De grootste is de superkorte huurperiode. Het huis uit Voorhof is bijvoorbeeld maar tot maart beschikbaar. Je moet wel erg van een nomaden bestaan én van verhuizen houden, als je elke drie maanden ergens anders moet wonen.

Verder is het nog maar afwachten of er op het moment dat jij je stulpje moet verlaten een ander huisje in Delft beschikbaar is. Er bestaat een kans dat je moet uitwijken naar een andere stad in de regio. En als rasechte Delftenaar doet dat natuurlijk wel een beetje pijn.

Doe jij aan huishoppen?

Wij zijn benieuwd: ben jij zo’n iemand die het liefst elke paar maanden ergens anders woont? Waarom vind je dat leuk? En wat is het gaafste huis dat je ooit bewoond hebt? Stuur even een mailtje naar ons, want we willen graag een Delftse huishopper interviewen!

Meer leesvoer over wonen in Delft

Huurprijzen blijven stijgen: dit betaal je gemiddeld in Delft

Is het einde van de stijgende huurprijzen al in zicht? Daar kunnen we kort over zijn: nope. Huurwebs...
oude station delft

Supervet: Nynke woont in het oude station en wij mochten binnen kijken

Sinds een paar weken kunnen we genieten van heerlijke pasta's, pizza's en focaccia bij Pavarotti. Ma...

Loterij gewonnen? Dit is het duurste huis in Delft

Geluk gehad en een mooi bedrag in de Staatsloterij gewonnen? Mooi. Dan heb je nu eindelijk geld om e...

Meer over

Wonen

adv.