Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig: Alles wat je moet weten over huurwoningen in Delft

Door Jantine van den Hoven 16 juni 2016

Delft is een beetje gezakt. Volgens een ranglijstje is het iets minder fijn geworden om hier te wonen. Voor de mensen die het hier in Delft allemaal wel aandurven zocht Indebuurt voor je uit wat je moet doen als je een huis wilt huren.

Waar begin ik?

Bij Woonnet Haaglanden. Na aanmelding kun je reageren op woningen die verhuurd worden door verschillende organisaties, bijvoorbeeld van Vestia en studentenhuisvester DUWO. Je betaalt 12,50 voor de inschrijving en dan kun je een jaar lang woningen checken. Het is verstandig om je vroeg aan te melden, want hoe langer je inschrijfduur hoe beter de kans op een woning. Op Woonnet staan sociale huurwoningen en ‘vrije sector’ woningen. Studenten kunnen ook terecht op Studentenwoningweb.

Duurt het lang om een huurwoning te krijgen?

Ja. Het is een veelgehoorde kreet van studenten die ‘eigenlijk wel in Delft willen blijven wonen, maarja’. Op dit moment staan er 21 woningen te huur in Delft. De gemiddelde inschrijfduur van mensen die een woning toegewezen krijgen is tussen de 2 tot wel 4 jaar. Maar, fanatiekelingen maken wel een kans. Want soms is het ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Reageren maar.

Is het duur om in Delft te wonen?

Een sociale huurwoning kost tot 710,68 euro per maand, er zit wel een inkomensgrens aan. Oftewel: als je genoeg verdient dan moet je in de vrije sector iets gaan huren. Volgens de cijfers van woningcorporatie Pararius is de huurprijs in Delft gemiddeld. Per vierkante meter kost een huurwoning in de vrije sector je in Nederland gemiddeld 13,38 euro. Voor Delft is dit 14 euro. In Amsterdam is dit bijvoorbeeld ruim 22 euro per vierkante meter.

Wanneer verdien ik te veel voor een sociale huurwoning?

Dat ligt er aan of je alleen bent of met een gezin. Als alleenstaande of met z’n tweeën kun je bijvoorbeeld tot 35.000 euro per jaar verdienen. De hele tabel is hier te vinden.

Krijgt een Delftenaar voorrang op een woning in Delft?

Iemand die een grote huurwoning achterlaat en kleiner wil gaan wonen (denk: oma), kan voorrang krijgen. Dat is zo bedacht omdat je anders ‘scheefwonen’ krijgt: mensen die te lang alleen in een (te) groot huis wonen. En de grotere woningen zijn hard nodig. Gezinnen met drie of meer kinderen krijgen daar dan weer voorrang op.

Meer over

Gemeente Wonen

adv.