Echt waar: je kunt binnenkort wonen in het Kruithuis

Door Iris Olsthoorn 25 maart 2019

Wie wel eens binnen de poorten van het Kruithuis aan de Schie is geweest, weet het: het is een gigantisch, gaaf historisch terrein. Echt zo’n plek waar je stiekem van droomt om er te wonen. Verrassing! Dat kan. Je moet er wel wat voor doen: Stichting Scoutcentrum Kruithuis zoekt namelijk een nieuwe beheerder die op het terrein komt wonen. 

Het Kruithuis werd in 1660 gebouwd als opslag voor buskruit, maar is nu al jaren in gebruik als herberg voor grote groepen. In totaal zijn er 74 bedden verdeeld over verschillende panden, en kunnen er (vergader)zalen gehuurd worden. Verder is het de vaste stek van een paar scoutinggroepen. Al deze bezoekjes moeten natuurlijk in goede banen worden geleid. Daarom staat er ook een grote woning op het historische terrein voor beheerders.

Tekst loopt verder onder de afbeelding. 

Hier rechts zie je het beheerdershuis.

Stel gezocht

De afgelopen zes jaar hebben Obbe en Eloise Winkels de boel gerund. “Mijn vrouw en ik wilden graag een jeugdherberg runnen op een unieke plek. Toen hier een beheerder gezocht werd, waren we natuurlijk meteen enthousiast”, vertelt Obbe. Het stel heeft de afgelopen zes jaar met hun twee dochters in het huis van 200 vierkante meter gewoond. “Echt ideaal. Want wie kan er nou zomaar zijn hele klas uitnodigen voor een spontane barbecue, of kan slaapfeestjes geven met oneindig veel kids?”

Toch gaat het gezin binnenkort hun geliefde stulpje verlaten. “Het is tijd voor de volgende beheerders.” Het beheren van het terrein en de verhuurzalen kost ongeveer vijftien uur per week en doe je op vrijwillige basis. Daar tegenover staat dat je ‘onder gunstige voorwaarden’ op het terrein kunt wonen. “Je doet het naast je werk. Daarom wordt er gezocht naar een stel; zodat de werkzaamheden te verdelen zijn. Verder is het handig als je een beetje kan klussen, gastvrij bent en beslissingen durft te nemen.”

Oase van rust

Behalve dat je een uniek en gigantisch thuis hebt, is het werk wat je doet ook nog eens leuk. “Omdat er zo vaak andere groepen komen slapen, leer je ontzettend veel mensen kennen”, vertelt Obbe. “Van basisscholen tot sportverenigingen, en van Canadese groepen tot Engelse scouts.” Dat klinkt als een drukke boel, maar Obbe ziet dat anders. “Het gebouw en het hele terrein stralen heel veel rust uit. Echt, zodra je door de poorten komt, stap je in een oase van rust. Ook al rennen er soms 74 kinderen over het terrein.”

Wil je meer weten over de vacature van beheerder? Op de site van Scoutcentrum Delft lees je hoe je kunt soliciteren.

 

 

adv.