Dit moet je weten over sociale huurwoningen in Delft

Door Iris Olsthoorn 22 maart 2019

Wat kost een sociale huurwoning? Hoelang moet je inschreven staan bij Woonnet Haaglanden? Hoeveel mag je verdienen voor een sociale huurwoning? Hoe ziet een sociale huurwoning eruit en wat betaal je ervoor? Wij zochten het voor je uit.

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Inschrijven bij Woonnet Haaglanden

Er zijn een hoop woningcorporaties in Delft. Vidomes, Woonbron en Vestia om een paar namen te noemen – al deze corporaties vallen onder Woonnet Haaglanden. Als je een woning wilt huren, hoef je je niet bij elke corporatie afzonderlijk in te schrijven. Op de site van Woonnet Haaglanden vraag je een zogenaamde woonpas aan, hiermee kun je reageren op alle woningen die worden aangeboden bij de verschillende woningcorporaties. Het inschrijven bij Woonnet Haaglanden is niet gratis: dit kost je €12,50 per jaar. Veel mensen met een vast salaris denken dat ze niet in aanmerking komen voor sociale huur, maar dat kan nog best eens wél het geval zijn! Hierover lees je meer op pagina 4.

Hoe schrijf je je in en wat heb je nodig?

  • misschien voor de hand liggend, maar we zeggen het toch: je hebt een computer of tablet met internet nodig – en een e-mailadres
  • ga naar deze link
  • vul al je gegevens in
  • upload een inkomensverklaring van de Belastingdienst (die vraag je hier aan)
  • na controle en de betaling van €12,50 sta je ingeschreven

Wat kan ik op Woonnet Haaglanden?

In de woningadvertenties op de site van Woonnet Haaglanden staan de prijs, specificaties en plek van de woning. Maar ook gegevens over de verhurende corporatie, de omgeving van de woning en de voorzieningen in de buurt.

Als je ingeschreven bent kun je met je eigen account:

  • je eigen woonwens onthouden
  • inschrijftijd voor huurwoningen opbouwen
  • reageren op particuliere en sociale huurwoningen
  • reageren op koopwoningen
  • reageren op parkeergelegenheid, bedrijfsruimten en bergingen

Hoe krijg je een sociale huurwoning?

Zo, betaald en ingeschreven bij Woonnet Haaglanden? Kom maar op met die nieuwe stek! Nou, zo werkt het helaas niet… als je ingeschreven staat betekent dat niet automatisch dat je meteen recht hebt op een woning. En voor alle woningen geldt dat je sowieso moet voldoen aan de voorwaarden voor de betreffende woning (denk bijvoorbeeld aan inkomen of gezinsgrootte). Er zijn drie manieren – of modellen – waarop je een woning kunt krijgen:

Inschrijfduur
Je ontvangt een eventuele woningaanbieding op basis van uw opgebouwde inschrijfduur. En hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je op de lijst staat. Mensen met een urgentieverklaring krijgen voorrang.

Loting
Voor sommige woningen wordt er geloot – ongeacht je inschrijfduur. De corporatie verzamelt alle reacties tot de periode om te reageren is afgelopen. Door loting ontstaat een lijst met de volgorde voor de woningaanbieding. Ook hier krijgen mensen met een urgentieverklaring voorrang.

Eerste reageerder
Als je als eerste op een advertentie binnen het Eerste reageerder-aanbod reageert én aan de voorwaarden voldoet,  krijg je de woning als eerste aangeboden.

 

Hoeveel mag je verdienen?

Bij elke woning op Woonnet Haaglanden staat vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om de woning te kunnen huren. In ieder geval geldt voor de meeste woningen dat je jaarinkomen niet hoger mag zijn dan €46.237. Er wordt ook gebruik gemaakt van ‘passend toewijzen’, oftewel: er wordt gekeken hoeveel je verdient, en of je niet in een te dure woning terecht komt. Met hoeveel mensen je in een huis gaat wonen, telt ook mee. De inkomens- en huureisen:

Netto huur

1 persoon

2 personen

3 of 4 personen

5+ personen

0 –  607,46

tot € 22.700

tot € 30.825

tot € 30.825

tot € 30.825

607,47 –  651,03

€ 22.700 – € 30.825

€ 30.825 – € 38.035

tot € 30.825

tot € 30.825

651,04 – 720,42

€ 22.700 – € 38.035

€ 30.825 – € 38.035

€ 30.825 – € 42.436

€ 30.825 – € 46.237

Hoe ziet een sociale huurwoning eruit?

Als je je hebt ingeschreven, wordt er – op basis van je inkomen – een passend aanbod voor je samengesteld. Zit er een leuke woning voor je bij? Dan kan je reageren.  Als je geluk hebt word je uitgenodigd om te komen bezichtigen. Tijdens zo’n bezichtiging kan je aangeven of je de woning wilt of niet. De geïnteresseerde die als eerste op de lijst staat en de woning wilt mag de woning betrekken, mits alle inkomensformulieren op orde zijn. Als je wordt uitgenodigd om te bezichtigen ontvang je een uitleg van de benodigde papieren/ formulieren.

Omdat op Woonnet Haaglanden veel woningcorporaties hun huizen aanbieden, is het aanbod ook heel divers. Zo zijn er kleine appartementen in de binnenstad, maar ook complete gezinswoningen in een flat in bijvoorbeeld Voorhof. Er zijn veel wat oudere woningen, maar soms ook nieuwbouw. Verder verschilt het aanbod van HAT-woning tot senioren-stek.

huurwoningen-delft

Hoelang moet je wachten op een sociale huurwoning in Delft?

Het is geen geheim: Delft is populair en de vraag naar woningen is groot. Heb je echt snel een woning nodig, dan kun je je dus het beste inschrijven voor een loting of een eerste reageerder-woning: hoe sneller je reageert, hoe hoger je op de lijst staat. Inschrijftijd speelt dan geen rol – in deze gevallen moet je gewoon een beetje geluk hebben.

Over de gemiddelde inschrijftijd valt verder weinig te vertellen. Het verschilt echt enorm per locatie, woningtype en prijs. Over het algemeen zullen in verhouding veel meer mensen reageren op huizen in bijvoorbeeld de binnenstad, dan op een huis in een buitenwijk. Er zijn verhalen van mensen die al een paar jaar staan ingeschreven maar steeds naast de pot piesen, maar er zijn ook genoeg verhalen van woningzoekenden die net ingeschreven staan en meteen beet hebben. Kortom: er valt geen peil op te trekken.

 

Wat als ik teveel verdien?

Het maximum inkomen dat een huishouden mag verdienen is  €46.237.- per jaar – daarboven kom je niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Maar stel nou dat je eerst wel aan de norm voldoet en daarna (door een goede promotie, nieuwe baan of samenwonen) opeens teveel verdient. Wat gebeurt er dan? Goed nieuws: je kan niet zomaar je huis uitgezet worden in Nederland. Wel kan de huur na twee jaar ‘scheefwonen’ omhoog gaan, de overheid wil dit is om zodat er meer goedkope woningen vrijkomen voor lagere inkomens. Lees op de site van de Rijksoverheid meer over het zogenaamde scheefwonen.

Meer over wonen in Delft

In de Kuyperwijk staan binnenkort 90 nieuwe sociale huurwoningen

In de Kuyperwijk is vorige week een grote sloop-operatie van start gegaan. Twee sociale woningbouwco...
straat

Dit moet je weten over de OZB en andere gemeentebelastingen

De minst leuke post van het jaar is (iets later dan normaal) op de deurmat gevallen: de brief met ge...

Dit staat er straks te huur in de Spoorzone (en dit kost het)

Over een paar jaar staat de Spoorzone vol met nieuwe gebouwen, huizen, appartementen én huurhuizen. ...
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Wonen

adv.