Dit is waarom we ons in Delft blauw betalen aan regionale belastingen

stadskantoor delft

Heb je ook weer zitten huilen in een hoekje toen de envelop van het RBG op de deurmat viel? Terecht, want in Delft betalen we de allermeeste afvalstoffenheffing van Nederland en staan we in de top vijf van hoogste rioolheffing in grote gemeentes. Als huizenbezitter betaal je ook nog eens een flinke smak OZB. Maar waaróm zijn we in Delft zoveel meer kwijt zijn dan bijvoorbeeld onze buren in Den Haag? We beantwoorden vijf prangende vragen. 

Waar betaal je eigenlijk voor?

De zogenoemde ‘woonlasten’ of regionale belastingen betaal je aan de gemeente. Je rioolheffing wordt onder meer uitgegeven aan onderhoud van het riool. Van het geld dat je inlevert aan afvalstoffenheffing, worden de diensten van Avalex betaald. Simpel gezegd betaal je hiermee bijvoorbeeld een deel van het salaris van de vuilnismannen. Als huiseigenaar betaal je ook nog voor je onroerendezaakbelasting, ofwel de ozb. De hoogte van dit laatste bedrag is afhankelijk van de grootte en de staat van je huis (of je bijvoorbeeld een goed geïsoleerd is of juist heel onzuinig).

Met totale woonlasten van gemiddeld €843,- per jaar staat Delft op nummer één van allerduurste gemeentes. Dat komt mede door de hoogste afvalstoffenheffing (€348,-) van Nederland én een plekje in de top vijf van de duurste rioolheffing (€220,-). 

Wie bepaalt dit bedrag?

Menig Delftenaar vervloekt de gemeente op het moment dat de RBG envelop op de deurmat valt. Toch is de gemeente niet helemaal alleen verantwoordelijk voor de hoogte van dit bedrag. Voor de afvalstoffenheffing is de gemeente deels afhankelijk van de plannen van Avalex. Gemeentewoordvoerder Mark legt het uit: “Stel, Avalex heeft nieuwe vuilniswagens nodig of er moet geïnvesteerd worden in nieuwe ondergrondse containers – dan betalen we daar allemaal voor. Omdat Avalex van zeven verschillende gemeentes is, hebben we daar niet álle invloed op. We moeten democratisch beslissen hoeveel geld we investeren.”

Het riool wordt wel door de gemeente zelf onderhouden. “Wij beheren de riolen, maar besteden het onderhoud uit aan professionele partijen. Voordat we de begroting rond maken, onderhandelen we met verschillende partijen over de prijs”, vertelt Mark. Hiervoor is de gemeente dus afhankelijk van de prijzen van rioolprofessionals.

De OZB wordt volledig door de gemeente vastgesteld. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad maken in november altijd de begroting voor het aankomende jaar, waarin ze de prijzen vaststellen. De OZB was jaren hoog omdat Delft bijna failliet was, maar afgelopen jaar besloot de gemeente het bedrag iets te verlagen om het financieel iets beter gaat met Delft.

Verdient de gemeente iets aan de hoge belastingen?

Je zou denken dat de gemeente de belastingen zo hoog legt om gaten in de begroting te dichten, maar dat is niet helemaal het geval. De afvalstoffing en rioolheffing kosten ook écht zoveel, legt Mark uit: “Het is niet zo dat we een tientje meer rioolheffing vragen, om het vervolgens te investeren in sport. Dat mag niet. We geven het geld echt uit aan het potje waar het voor bedoeld is.”

De gemeente kan wel geld binnenhalen via de OZB. Iedere gemeente mag de OZB zo hoog of laag maken zoals ze zelf willen. Ook mag iedere gemeente zelf beslissen waar ze geld op vangen: de ene maakt een nieuw paspoort aanvragen bijvoorbeeld heel duur, de ander vraagt hondenbelasting. In Delft is de keuze gemaakt om geld op te halen bij huiseigenaren. 

Waarom kan het niet ‘gewoon’ omlaag?

We zouden natuurlijk allemaal een gat in de lucht springen met een flink stuk lagere woonlasten, maar helaas zit het niet zo simpel. Voor afvalstoffenheffing en rioolheffing dan in ieder geval: “We moeten ieder jaar keuzes maken: minder afvalstoffenheffing betalen? Kan, maar dan kunnen we bijvoorbeeld nog maar ééns in de twee weken je vuilnis ophalen. Het is nou eenmaal zo: als je in een gemeente woont, maak je gebruik van de faciliteiten. We moeten daar met zijn allen eerlijk voor betalen”, zegt de gemeentewoordvoerder.

De OZB zou flink omlaag kunnen, maar dan heb je kans dat je als Delftenaar je geld op een andere manier inlevert. 

Blijft het nog lang zo duur?

Conclusie: we betalen ons in Delft blauw aan gemeentelijke belastingen, omdat de gemeente er deels voor kiest om geld te innen via huizenbewoners en deels afhankelijk is van marktwerking en investeringen van Avalex.

Of we de aankomende jaren nog steeds zoveel moeten betalen, is moeilijk te zeggen. Je hebt er binnenkort trouwens wel weer enigszins invloed op door te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk of de begroting (met alle tarieven voor woonlasten) van de gemeente worden goedgekeurd. Sommige partijen hebben lastenverlaging voor burgers als groot punt op hun verkiezingsagenda staan. Dus als je dit belangrijk vindt, lees je goed in!

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Sociale huur: hier in Delft komen 67 nieuwe appartementen”

Sociale huur: hier in Delft komen 67 nieuwe appartementen

Ga naar “Huisartsenpost in Delft: hier kun je terecht”

Huisartsenpost in Delft: hier kun je terecht

Ga naar “Dat ruimt lekker op: hier in Delft lever je oude elektrische apparaten in”

Dat ruimt lekker op: hier in Delft lever je oude elektrische apparaten in

Aangeboden door Wecycle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Twee rechterhanden gezocht!”

Twee rechterhanden gezocht!

 • Kunstwacht
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Feestelijke winter van Vivaldi en anderen”

Feestelijke winter van Vivaldi en anderen

 • ConcertoValiante
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!”

Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!

 • 38CC
 • T/m 19 feb

Topper

Ga naar “Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night”

Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night

 • De Waag
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Theater matinee – ensemble Camerata Delft”

Theater matinee – ensemble Camerata Delft

 • T/m 11 feb
Ga naar “Kindervoorstelling Sneeuwwitje”

Kindervoorstelling Sneeuwwitje

 • Van 11 feb t/m 12 mrt