Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

TU studenten bedachten deze toffe ideeën om Buitenhof leuker te maken

Aangeboden door TU Delft 8 april 2019

Je denkt misschien dat studenten van de TU Delft alleen maar bezig zijn met kwantumcomputers en andere ingewikkelde onderzoeken. Maar niets is minder waar: de afgelopen maanden heeft een groep studenten gewerkt aan een aantal ideeën om Buitenhof beter én mooier te maken. 

De studenten deden dit vanuit het het vak PLM (Persoonlijk Leiderschaps Module). In dit vak gaan ze eerst aan de slag met wie ze zelf zijn, wat ze willen en belangrijk vinden. “Zo leren ze bewuster beslissingen maken, vooral in een tijd waarin er veel van ze wordt verwacht”, vertelt Glenn, de docent die het vak geeft. “Ze ontdekken waarom ze doen wat ze doen.” Vervolgens gaan de studenten aan de slag met manieren waarop ze nu al sociale impact kunnen hebben. “Dit jaar was het doel om pop-up initiatieven te bedenken die we kunnen organiseren in de leegstaande Delfia kantine in Buitenhof. Het idee is wel dat ze moesten kijken of bewoners dit óók een goed idee vonden. Het doel is om zo de universiteit en de stad met elkaar te verbinden. Want ook al liggen de twee TU en Buitenhof maar een paar kilometer van elkaar vandaan, gevoelsmatig is het een oceaan.”

tu delft delfiakantine
Bewoners waren aanwezig bij de presentaties van de ideeën. TU Delft / Fred Ernst

De wijk in

Het bedenken van die plannen gebeurde in de eerste instantie gewoon op de TU, maar al snel moesten de studenten de wijk in om hun plan te testen. Youp is één van hen. “Samen met vier andere studenten hebben we het idee om de posters die aan de zijkanten van de flats hangen in de Gillisbuurt te vervangen door streetart. Samen met een professionele street artist kunnen de bewoners zelf ontwerpen maken in de Delfia kantine. Zo ontstaat er verbinding onder bewoners én wordt de wijk mooier.” Hoe het voor hem was om de wijk in te gaan? “In eerste instantie wat onwennig, maar de reacties waren superpositief. Een tiener vroeg wanneer we gaan beginnen en een kunstenaar gaf meteen zijn adres. Ik zat echt te wachten op een project als dit. Ik zat soms ’s nachts in mijn bed nog ideeën op te schrijven, zo leuk vond ik het. Het is bijzonder om blijvende impact te kunnen maken op een wijk.”

Studenten maken kennis met de Buitenhof. Foto: Ernst de Groot.

Het juryoordeel

Er waren in totaal vijf ideeën voor een pop-up initiatief in de Delfia kantine, maar het idee van Youp en zijn team heeft gewonnen. Waarom? De jury vertelt: “Al in de verkenningsfase van hun plan heeft deze groep diverse bewoners betrokken. We zijn er van overtuigd dat ze dat blijven doen als hun plannen echt uitgevoerd mogen worden.”

Financiering en toestemming

Youp en zijn teamgenoten zijn intussen hard bezig om hun plan werkelijkheid te laten worden. “Er lopen gesprekken met Gemeente Delft en Fonds 1818 voor de toestemming en financiering van het project. Delft gaat zeker nog van ons horen.”

Ideeën worden echt uitgevoerd

Dat dit soort ideeën niet ‘zomaar’ een studieopdracht zijn, blijkt trouwens wel uit de uitvoering van het winnende idee van vorig jaar. Glenn: “Die groep heeft een app ontwikkeld voor Abtswoude Bloeit, een complex waar studenten, bejaarden en cliënten van Stichting Perspektief met elkaar samenwonen. Met deze app kunnen bewoners zich inschrijven om met elkaar te koken en eten. Zo creëer je onderlinge verbinding. De app wordt binnenkort gelanceerd.”Meer over TU Delft ontdekken?

adv.