Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er komen 19 appartementen in ‘De Bieb’ op de Kruisstraat en dit kosten ze

Door Iris Olsthoorn 13 juli 2020

Op Kruisstraat 71 komt een gebouw met winkelruimtes en daarboven verschillende appartementen. De appartementen zijn sinds afgelopen week te koop. We weten nu dus ook hoe ze eruit gaan zien en wat het gaat kosten.

In het gebouw aan de Kruisstraat komen 19 woningen. Op de eerste en tweede verdieping komen 17 appartementen met een oppervlakte van ongeveer honderd vierkante meter. Op de bovenste (derde) verdieping worden twee penthouses van 122 en 143 vierkante meter gebouwd. Alle appartementen krijgen een eigen parkeerplaats en een berging. Het project heet ‘De Bieb’, naar de oude bibliotheek die ooit op deze plek zat.

Je woont hier midden in het centrum en je huis is nagenoeg energieneutraal. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor. De goedkoopste optie is appartement type A: je betaalt hier tussen de €447.500,- en €472.000,- voor een oppervlakte van 95m². Van dit type komen drie appartementen in het gebouw. Er zitten een ruime woonkamer met open keuken, badkamer en twee slaapkamers in type A, dus je kunt hier met een klein gezin wonen.

Goedkoopste appartement niet voor modaal gezin

Toch is dit gebouw niet weggelegd voor de meeste gezinnen: een modaal gezin (zonder schulden) kan volgens De Hypotheker een huis kopen tussen de €300.000 en €325.000,-. Dat is ruim 1,2 ton minder dan het goedkoopste huis in ‘De Bieb’.

De andere appartementen hebben ook twee slaapkamers. Met uitzondering van drie van de woningen: ‘type H’ en de twee penthouses: deze hebben drie slaapkamers. Ze zijn ook meteen een stuk duurder, en dus ook niet geschikt voor de meeste gezinnen. Voor het duurste penthouse van 144m² betaal je €825.000,-. Hier bekijk je alle appartementen en bijbehorende plattegronden. 

Waarom veel nieuwbouw in Delft zo duur is

Het is je vast opgevallen dat dit niet het enige dure nieuwbouwproject in Delft is. Ook voor huizen op de Schoemaker Plantage en in de Spoorzone betaal behoorlijk wat per vierkante meter. In de Spoorzone wordt bijvoorbeeld ‘Gezicht op Delft’gebouwd met appartementen vanaf €500.000,- en grachtenpanden die minimaal €800.000,- kosten. Ook Guldenwater in de Spoorzone kent prijzen tussen de ruim drie en vijf ton. Er zijn ook nieuwbouwprojecten met woningen van iets meer dan twee ton, maar dat zijn vaak studio’s of andere kleine appartementen. Zo kun je in project INK Apartments een tweekamerappartement kopen voor zo’n €232.500.

‘Modaal moet zich richten op huur’

Er komen dus maar weinig nieuwbouwhuizen voor modaalverdieners op de markt. Vorig jaar kaartten wij dit woningprobleem namens jullie aan bij de wethouder van wonen,Karin Schrederhof. Zij gaf aan dat nieuwbouw in de duurdere sector niet altijd een probleem hoeft te zijn. Dat komt door doorstroom: “Als we bouwen in de duurdere sector, komen daar vaak mensen in te wonen die een huis achterlaten voor bijvoorbeeld starters.”

Volgens haar moet de woningzoekende modaalverdiener zich richten op huur: “In Delft gaan we veel meer huurhuizen bouwen in het middeldure segment, dus tussen de €750,- en €950,-. Daarvan is er op dit moment heel weinig aanbod in de stad. We hopen dat sommige starters of mensen met modaal inkomen daarin doorstromen.” Een voorbeeld van zo’n project met middeldure woningen is Bethelpark naast het ziekenhuis. Toch is €950,- per maand aan huur betalen ook best veel voor Jan Modaal en zijn partner. Woningzoekers zonder dikke bankrekening hebben, zo lijkt het, dus vooral veel geduld en geluk nodig.

Lees ook

Er komen woningen voor senioren in het oude VAK-gebouw

Tot de zomer van 2018 zat de Vrije Academie voor de Kunsten (VAK) in het prachtige gebouw aan Westve...

5 x vragen over de Delftse woningmarkt aan de wethouder van wonen

Als woningzoekende moet je in heel Nederland een lange adem hebben en in Delft is dat niet anders. D...

Er komen 450 studentenhuizen voor Delftse studenten in Schiedam

We hebben het al vaker geschreven: er is een groot tekort aan huizen in Delft. Voor starters, senior...

Dit gebouw staat over een aantal jaar naast de Aldi aan de Papsouwselaan

In een flink deel van het Spoorzonegebied is de bouw inmiddels al lang en breed begonnen. Maar er zi...

Hoge gebouwen en bewoonde appartementen: zo ziet de spoorzone er inmiddels uit [video]

Ben je de afgelopen maanden niet of weinig bij het station geweest vanwege het coronavirus? Dan weet...

Meer over

Nieuwbouw Wonen

adv.