Buitenhof gaat op de schop: dit kan je allemaal verwachten
- 26 maart 2018
- Iris Olsthoorn
In Buitenhof zijn bewoners niet zo heel tevreden met hun buurtje, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Ze geven het gemiddeld een 5.3. Dat moet volgens de gemeente een 7 worden, dus is er werk aan de winkel. Er is daarom een uitgebreid plan opgesteld. We zetten een aantal veranderingen voor je op een rijtje.
Er worden veel meer woningen gebouwd
Een van de allergrootste en meest ingrijpende veranderingen die Buitenhof ondergaat, is het bouwen van woningen op allerlei plekken. Zo worden er op het voormalige terrein van het Reinier de Graafgasthuis én op het voetbalveld van Delfia huizen en appartementen gebouwd. Het is de bedoeling dat in Buitenhof uiteindelijk een breed scala aan woningaanbod is. Waar precies wat gebouwd wordt, is nog niet bekend. Maar om je een beeld te geven: de gemeente wil in 2030 een verhouding hebben van 33 procent sociale woningbouw, 13 procent vrije sectorhuur en 53 procent koopwoningen.
Gezelligheid in de kantine van Delfia
De kantine van voetbalvereninging Delfia wordt de komende tijd een plek voor veel gezelligheid. De gemeente heeft al een heleboel activiteiten op de wensenlijst staan: een vijfdaags openlucht theater van het Delftse Studenten Toneel Gezelschap, trainen van bordercollies inclusief schapen op de sportvelden én een timmer/klusclub voor jongeren in Buitenhof, onder begeleiding van professionals. Bestaande initiatieven zoals de Meidenclub en Zomerschool blijven ook in de kantine. Zo te horen wordt dit the place to be de komende jaren!
Bewoners worden aan het werk gezet
Momenteel is de werkloosheid bovengemiddeld in Buitenhof. Maar daar komt verandering in als het aan de gemeente ligt, want in hun plan ‘Kansen voor Buitenhof‘ komen ze met allerlei initiatieven op de proppen om mensen aan het werk te zetten. Nog dit jaar worden er 50 mensen met een uitkering door Werkse! aan een baan geholpen én worden 30 risico jongeren geholpen met werk of opleiding. Verder is het streven om 90 procent van de mensen die een uitkering blijft ontvangen, een tegenprestatie te laten doen. Dat is bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
Het straatbeeld moet verbeterd worden
Er worden niet alleen overal huizen en appartementen bijgebouwd, maar ook in bestaande stukken moet het straatbeeld verbeteren. Door de straten netjes te maken en houden, wordt het veiligheidsgevoel namelijk vergroot, zegt de gemeente. De komende tijd willen ze in ieder geval het Rode Dorp, de Gillisbuurt en het Juniuskwartier aanpakken. Door meer groen, het upgraden van sociale huurwoningen en nettere straten en stoepen moet het in deze wijken fijner wonen worden. De gemeente onderzoekt de komende tijd wat ze in deze wijken precies gaat verbouwen.
Er wordt van alles voor de jeugd gedaan
De gemeente en andere organisaties pakken flink uit voor de kinderen en jongeren in Buitenhof. Zo ontwikkelen ze een talentenprogramma en een zogeheten Community School om kinderen op opvoedkundige- en leervlakken te helpen, komt er een contactpersoon voor ouders op de basisscholen in Buitenhof én er worden allerlei sportieve activiteiten georganiseerd.
Veel van de genoemde punten moeten in 2022 al werkelijkheid zijn geworden. In 2030 moet Buitenhof zó veel fijner en leuker zijn geworden, dat bewoners het een rapportcijfer 7 geven.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.
